ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενοίκια: Αποζημιώσεις και σε ιδιοκτήτες-νομικά πρόσωπα σταθμίζει το υπ. Οικονομικών

09:29 - 18 Δεκ 2020 | Ακίνητα
Ενοίκια: Αποζημιώσεις και σε ιδιοκτήτες-νομικά πρόσωπα σταθμίζει το υπ. Οικονομικών
Την πιθανότητα να αποζημιωθούν και τα νομικά πρόσωπα-εκμισθωτές για τις μειώσεις ενοικίου, που υφίστανται λόγω των μέτρων, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Να σημειωθεί ότι εταιρείες, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, εκκλησία, μονές, κοινωφελή ιδρύματα-κληροδοτήματα και άλλοι οργανισμοί και σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σήμερα δεν δικαιούνται αποζημιώσεις στη βάση των αντισταθμιστικών μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση. Όμως τα νομικά πρόσωπα ιδιοκτήτες είναι αυτοί που κατέχουν μεγάλο κομμάτι ακινήτων και δη επαγγελματικών.

Μόνο στην Κλαυθμώνος τα 2/3 των κτιρίων ανήκουν σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης ενώ συνολικά στο κέντρο της Αθήνας το 40% των εμπορικών καταστημάτων ανήκει σε νομικά πρόσωπα. Συνολικά στην εν λόγω κατηγορία ιδιοκτητών εκτιμάται ότι ανήκουν 1400 νομικά πρόσωπα.

Ήδη οι ιδιοκτήτες αυτοί έχουν δει περικοπή στα εισοδήματα τους κατά 40% μέχρι και αυτόν τον μήνα, ενώ ενδέχεται να βρεθούν  αντιμέτωποι και με νέες περικοπές  κατά 80% για τα μισθώματα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου (εφόσον οι ενοικιαστές στους δραστηριοποιούνται στην εστίαση το λιανεμπόριο, τον τουρισμό τον αθλητισμό και τον πολιτισμό).  

Στο φόντο αυτό η κυβέρνηση σταθμίζει το πώς θα καλύψει μέρος από τις απώλειες που είχαν οι εταιρείες - εκμισθωτές και μαζί τους εκατοντάδες ιδρύματα και σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Μία από τις προτάσεις που υπάρχουν έχει να κάνει με την καταβολή αποζημιώσεων για την ζημιά του 2ου lockdown. Δηλαδή οι εκμισθωτές-νομικά πρόσωπα να λάβουν χρηματική αποζημίωση υπολογιζόμενη κατά 50% επί της ζημιάς στα ενοίκια Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου ή/και αποζημίωση 60% επί της ονομαστικής αξίας του ενοικίου για περικοπές που θα αναγκαστούν να κάνουν τους μήνες Ιανουάριο - Φεβρουάριο.

Ειδικά για τον Ιανουάριο και με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι ιδιοκτήτες εκμισθωμένων ακινήτων που είναι φυσικά πρόσωπα και υποχρεούνται να αποδεχθούν τη μείωση των ενοικίων κατά 80% για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα έχουν το δικαίωμα να εισπράξουν αποζημιώσεις από το κράτος. Τα ποσά των αποζημιώσεων θα στο 60% των ποσών των κανονικών ενοικίων των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Η αποζημίωση αυτή θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη, ενώ δεν θα λαμβάνεται υπόψη στο οικογενειακό εισόδημα του ιδιοκτήτη για να διαπιστωθεί εάν δικαιούται ή όχι άλλες παροχές από το κράτος, που χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια.

Από την πλευρά τους οι μισθώτριες επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να καταβάλουν στους ιδιοκτήτες τους μόνο το 20% των ενοικίων. Με αυτό τον τρόπο θα επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 60% στο κράτος, 20% στον εκμισθωτή και 20% στην επιχείρηση.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:36 - 18 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.