ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παράταση σε γονικές παροχές, δωρεές–Τι σημαίνει για την αγορά ακινήτων

09:45 - 30 Δεκ 2020 | Ακίνητα
Παράταση σε γονικές παροχές, δωρεές–Τι σημαίνει για την αγορά ακινήτων
Μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2021 μπορούν οι φορολογούμενοι με δηλώσεις δωρεάς και γονικών παροχών να καλύψουν το αναγκαίο εισόδημα ώστε να μην μπουν στο «δόκανο» με τα τεκμήρια απόκτησης κατοικιών, οικοπέδων, εξοχικών, αυτοκινήτων κ.ά..

Είναι ένα μέτρο σημαντικό για την κάλυψη αφορολογήτου για αγορά κατοικίας αλλά και την αποφυγή φορολόγησης λόγω τεκμηρίων διαβίωσης.

Το περιθώριο αυτό παρασχέθηκε με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Αποστόλου Βεσυροπούλου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 21 Δεκεμβρίου 2020 και προβλέπει την παράταση όλων των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων φορολογίας δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών, που έληγαν ή λήγουν εντός των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2021.

Να σημειωθεί ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία η επιπλέον διαφορά φορολογητέου εισοδήματος που προκύπτει λόγω τεκμηρίων μπορεί να καλυφθεί με αναγραφή στη φορολογική δήλωση χρηματικού ποσού που έλαβε ως γονική παροχή ή ως δωρεά από κάποιο συγγενή ή φίλο του. Το ποσό της γονικής παροχής ή της δωρεάς, για να γίνει αποδεκτό από τη Φορολογική Διοίκηση ως μέσο κάλυψης προστιθέμενης διαφοράς εισοδήματος λόγω τεκμηρίων, θα πρέπει να έχει δηλωθεί με την υποβολή σχετικής δήλωσης το αργότερο έως το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο αφορά. Αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με τα παγίως ισχύοντα, για να καλυφθούν τεκμήρια που αφορούν στο φορολογικό έτος 2020, μέσω γονικής παροχής ή δωρεάς χρηματικού ποσού, θα πρέπει η δήλωση για τη φορολόγηση της γονικής παροχής ή της δωρεάς να έχει υποβληθεί από τον φορολογούμενο μέχρι τις 31-12-2020.

Ωστόσο, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος με την απόφαση που υπέγραψε (υπ’ αριθμόν Α1276/14-12-2020) έδωσε παράταση μέχρι και την 26η Φεβρουαρίου 2021 για υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.

Για όσες περιπτώσεις η αρχική (εξάμηνη ή ετήσια) προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, έληγε ή λήγει από την 27η Νοεμβρίου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020, αφετηρία της τρίμηνης προθεσμίας για υποβολή αίτησης παράτασης αποτελεί η νόμιμη λήξη της εξάμηνης ή ετήσιας προθεσμίας κατά περίπτωση».

Με την παραπάνω απόφαση, δίδεται, ουσιαστικά, παράταση έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021 και στην προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου 2020 εντός της οποίας πρέπει κανονικά να υποβληθούν οι δηλώσεις φορολογίας που αφορούν γονικές παροχές και δωρεές χρηματικών ποσών που προορίζονται για την κάλυψη πρόσθετων διαφορών εισοδήματος που προκύπτουν λόγω των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Σημειώνεται ότι οι δωρεές χρηματικών ποσών από γονείς προς τέκνα ή από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια φορολογούνται με 10% από το πρώτο ευρώ. Οι δωρεές χρηματικών ποσών όταν γίνονται από λοιπούς συγγενείς φορολογούνται με 20%, ενώ όταν γίνονται από μη συγγενικά πρόσωπα (εξωτικούς) φορολογούνται με 40% από το πρώτο ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση που δίνεται ένα μεγάλο χρηματικό ποσό από γονέα σε τέκνο (γονική παροχή χρηματικού ποσού) με σκοπό το τέκνο να αγοράσει ακίνητο που προορίζεται για πρώτη κατοικία, η γονική παροχή είναι αφορολόγητη μέχρι τα 150.000 ευρώ, ενώ πάνω από το επίπεδο αυτό φορολογείται με 1% μέχρι το επίπεδο των 300.000 ευρώ, με 5% πάνω από το επίπεδο των 300.000 ευρώ και μέχρι τα 600.000 ευρώ και με 10% πάνω από το επίπεδο των 600.000 ευρώ. Η ρύθμιση αυτή ισχύει για τις χρηματικές γονικές παροχές που πραγματοποιήθηκαν από την 31η Ιουλίου 2020 και μετά.

Γιώργος Αλεξάκης

 

Τελευταία τροποποίηση στις 10:22 - 30 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.