ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιδιοκτήτες ακινήτων: «Στα κάγκελα» λόγω καθυστέρησης στις αποζημιώσεις για ενοίκια

09:25 - 07 Ιαν 2021 | Ακίνητα
Ιδιοκτήτες ακινήτων: «Στα κάγκελα» λόγω καθυστέρησης στις αποζημιώσεις για ενοίκια
«Στα κάγκελα» είναι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς οι χρηματικές αποζημιώσεις που έχουν λαμβάνειν για τα «κουρεμένα» ενοίκια λόγω covid 19 καθυστερούν να καταβληθούν.

Κύρια αιτία το ότι η πλατφόρμα ήταν ανοικτή για αιτήσεις μέχρι και το τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου, ενώ χθες έληξε και η προθεσμία για την αποδοχή δήλωσης του μειωμένου μισθώματος από τους ενοικιαστές. Τούτων δοθέντων και καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η εκκαθάριση των αιτήσεων η εκταμίευση των ποσών θα αναμένεται στα τέλη του μήνα και βέβαια για όσες αιτήσεις εγκριθούν.

Ουσιαστικά το μέτρο με χρηματικές αποζημιώσεις στο 50% επί της απώλειας συν την αποφυγή του φόρου που επιλέγηκε για να αντικαταστήσει το αντίστοιχο του συμψηφισμού (απώλειας με μελλοντικούς φόρους) φαίνεται ότι δεν ικανοποιεί τους ιδιοκτήτες λόγω των καθυστερήσεων και του πλήγματος που επιφέρει στη ρευστότητά τους που για πολλούς είναι όρος επιβίωσης.

Στο πλαίσιο αυτό και με ορίζοντα τέλους Φεβρουαρίου για τις καταβολές στους ιδιοκτήτες η ΠΟΜΙΔΑ με παρεμβάσεις της ζητεί να επισπευσθεί ο χρόνος των εκκαθαρίσεων. Συγκεκριμένα ζητεί:

Πρώτον να αναπροσαρμοστεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων μείωσης ενοικίου («COVID») Ιανουαρίου και μετά, προς όφελος τόσο των ιδιοκτητών όσο και της διοίκησης, έτσι ώστε ο έλεγχος ως προς το αν ο ενοικιαστής δικαιούται ή όχι τη μείωση του ενοικίου τον συγκεκριμένο μήνα να γίνεται αυτόματα, μέσω του ΑΦΜ & ΚΑΔ της δραστηριότητάς του, τη στιγμή υποβολής της δήλωσης COVID, όπως και η άμεση εκκαθάριση της δήλωσης και καταβολή του επιστρεπτέου ποσού στον ιδιοκτήτη, χωρίς να αναμένουμε τη λήξη της προθεσμίας υποβολής. Δεν νοείται να εισπράττουν οι ιδιοκτήτες (αν εισπράττουν.) μειωμένα ενοίκια με την προσδοκία της μερικής έστω αποζημίωσης από το κράτος και να ανακαλύπτουν μετά από έξι μήνες ότι ο ενοικιαστής δεν ήταν δικαιούχος της μείωσης! Η αυτοματοποίηση της διαδικασίας αυτής θα έχει ως αποτέλεσμα οι επιστροφές για τα ενοίκια Ιανουαρίου να γίνουν άμεσα, και όχι περί το Πάσχα.

Δεύτερον, να καταβληθούν εντός του Ιανουαρίου οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιοκτήτες για τις μειώσεις ενοικίων Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2020, και να δοθεί παράταση για διορθώσεις σε όλες τις λανθασμένες δηλώσεις του διαστήματος Μαρτίου-Οκτωβρίου, με βάση τις προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ, ώστε να εκκαθαριστούν και αυτές. Σημειώνουμε επ΄ αυτού ότι παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουν τα στελέχη της ΑΑΔΕ, πολλές χιλιάδες ιδιοκτήτες δεν έχουν αποζημιωθεί πλήρως για τις μειώσεις ενοικίων Μαρτίου-Οκτωβρίου του 2020, με συμψηφισμό με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Τρίτον να ισχύσει αυτονόητα και υπέρ των ιδιοκτητών αυτών κάθε διαδικασία ρύθμισης, αναστολής ή παράτασης των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεών τους που προβλέπεται για τις άλλες κατηγορίες φορολογουμένων, καθώς η τελευταία εμπρόθεσμη δόση ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος για τα εισοδήματα του 2019 καταβάλλεται το Φεβρουάριο.

Τέταρτον να εκδοθεί ΑΜΕΣΑ η απόφαση με τους ΚΑΔ Ιανουαρίου 2021, ώστε να αποφευχθεί η γενικευμένη αντίληψη ότι η μη καταβολή ενοικίου αφορά τους πάντες, με καταστροφικά αποτελέσματα για τις συναλλαγές και τις σχέσεις ιδιοκτητών-ενοικιαστών!!!

Να σημειωθεί ότι πάνω από 24.000 ιδιοκτήτες ακίνητων λόγω λανθασμένων αιτήσεων δεν έχουν αποζημιωθεί για τις μειώσεις ενοικίων Μαρτίου-Οκτωβρίου του 2020, με συμψηφισμό με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

ΟΙ συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες έχουν προθεσμία μέχρι τις 29 Ιανουαρίου 2021 προκειμένου να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στις δηλώσεις CONVID των μηνών Μαρτίου – Αυγούστου 2020. Μόνο όσοι διορθώσουν τις δηλώσεις που έχουν υποβάλει θα αποζημιωθούν για το 30% των «χαμένων» ενοικίων.

Η αποζημίωση θα έχει τη μορφή επιστροφής φόρου η οποία θα συμψηφιστεί μέσα στο Φεβρουάριο με την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος ή του ΕΝΦΙΑ ή ακόμα και με το ΦΠΑ που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του ερχόμενου μήνα. Οι διορθώσεις γίνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και αφορούν ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν λάβει ειδοποίηση για υποβολή της «Δήλωσης Covid» ή της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει 263.379 συμψηφισμοί σε 227.887 δικαιούχους με το συνολικό ποσό της «επιστροφής φόρου» για τα χαμένα ενοίκια να ανέρχεται σε 42,841 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.