ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι αλλάζει στις δηλώσεις ενοικίων στο Ε2

14:24 - 08 Ιαν 2021 | Ακίνητα
Τι αλλάζει στις δηλώσεις ενοικίων στο Ε2
Με αυτόματο τρόπο θα γίνονται οι συμπληρώσεις των εισοδημάτων από ενοίκια στο έντυπο Ε2 με βάση το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει εντοπιστεί με εικονικά ενοίκια.

Ουσιαστικά από φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επιδιώκει να μεταφέρει το μοντέλο των προσυμπληρωμένων δηλώσεων για μισθούς και συντάξεις επεκτείνεται και στα μισθώματα από ακίνητα. Δηλαδή τα πεδία με τα ενοίκια θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα από την ίδια την υπηρεσία. Η άντληση των στοιχείων γίνονται οι δηλώσεις των πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης που υποβάλλονται μέσω της σχετικής διαδικτυακής εφαρμογής αλλά και οι «δηλώσεις COVID» για τα «κουρεμένα» ενοίκια.

Αυτό προκύπτει από το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ όπου περιγράφονται οι στόχοι και το μεταρρυθμιστικό έργο για τη νέα χρονιά

Να σημειωθεί ότι η φορολογική διοίκηση θα καταγράφει στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου τα ποσά που εισέπραξαν οι εκμισθωτές ακινήτων, οι οποίοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα αλλαγών ή παρεμβάσεων όπως συμβαίνει με τους μισθωτούς ή τους συνταξιούχους παρά μόνο μέσω της υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων ή της προσκόμισης των ανάλογων παραστατικών και εγγράφων.

Παράλληλα με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τις δηλώσεις απώλειας μισθωμάτων (δηλώσεις COVID) θα αποτυπώνονται αυτόματα στο Ε2 τα πραγματικά μισθώματα που εισέπραξαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Πάντως φέτος το Ε2 με τα τωρινά ισχύοντας είναι σταυρόλεξο για «δυνατούς λύτες» καθώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν έχουν καμία εικόνα για το εισόδημα που έλαβαν από τα μισθώματα τον προηγούμενο χρόνο.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.