ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενοίκια: Σε δυο φάσεις οι αποζημιώσεις Ιανουαρίου για τους ιδιοκτήτες

08:29 - 24 Φεβ 2021 | Ακίνητα
Ενοίκια: Σε δυο φάσεις οι αποζημιώσεις Ιανουαρίου για τους ιδιοκτήτες
Η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους αποζημιώσεων για τα «κουρέματα» ενοικίων θα γίνει σε δύο κύκλους, με βάση τη σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του αρμοδίου υφυπουργού Απόστολου Βεσυρόπουλου, που δημοσιεύτηκε χτες (23/2) και αφορά τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις καταβολής του ποσού της αποζημίωσης των εκμισθωτών για τα μισθώματα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2021, για το κούρεμα (κατά 100% για τους κλειστούς και κατά 40% για τους πληττόμενους).

Ο πρώτος κύκλος ξεκινά δεκαπέντε ημέρες από την λήξη της προθεσμίας υποβολής της «Δήλωσης Covid» και ολοκληρώνεται εντός 30 ημερών από την λήξη της παραπάνω προθεσμίας. Η ημερομηνία έναρξης του 2ου κύκλου θα είναι η επόμενη της καταληκτικής ημερομηνίας λήξης του πρώτου κύκλου. Η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους διενεργείται σταδιακά πάντα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων που έχουν δηλωθεί στο Taxisnet.

Για πληρωμές που απέτυχαν, η ΑΑΔΕ ενημερώνει εκ νέου σχετικά τους δικαιούχους, ώστε να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις κατά την υποβολή της «Δήλωσης Covid» ή της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» ή να διορθώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό στο Taxisnet. 

Έτσι το πρώτο κύμα αναμένεται να ξεκινήσει μετά από τις 15 Μαρτίου και θα αφορά όσες αιτήσεις Covid Ιανουαρίου εκκαθαρίστηκαν χωρίς πρόβλημα, ενώ στη δεύτερη, μετά τις 30 Μαρτίου θα πληρωθούν οι δηλώσεις Covid Ιανουαρίου στις οποίες εντοπίστηκαν λάθη αλλά τελικά διορθώθηκαν.

Μέσα στο Μάρτιο θα ξεκινήσει και η διαδικασία υποβολής δηλώσεων Covid Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του ίδιου μήνα. Έτσι οι αποζημιώσεις για τα «κουρέματα» του Φεβρουαρίου θα καταβληθούν σε δυο κύκλους που θα ξεκινήσουν, ο πρώτος μετά τις 15 Απριλίου και ο δεύτερος μετά το Πάσχα.

Τα Malls

Η ειδικότερη διαδικασία, καθώς και οι προϋποθέσεις καταβολής του ποσού της αποζημίωσης για επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, θα καθοριστούν με νεότερη απόφαση κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.

Τα «κουρέματα»

Υπενθυμίζεται ότι όσοι ιδιοκτήτες είχαν ενοικιοστάσια με επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή δε θα πάρουν ενοίκια για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και θα αποζημιωθούν σε ποσοστό 80%. Για τους ανοιχτούς αλλά πληττόμενους η αποζημίωση ισούται με το 50% της απώλειας λόγω μείωσης του ενοικίου. Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του  θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου μισθώματος.

Επίσης η αποζημίωση δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.

Δικαιούχοι

Ειδικότερα και σύμφωνα με την απόφαση δικαιούχοι της αποζημίωσης είναι:

  • Οι εκμισθωτές, φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμβαση μίσθωσης για ακίνητα επί των οποίων έχουν εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας και δεν εισπράττουν μίσθωμα για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021.
  • Οι υπεκμισθωτές, φυσικά ή νομικά πρόσωπα που βάσει δικαιώματος υπεκμίσθωσης, έχουν συνάψει σύμβαση υπεκμίσθωσης και δεν εισπράττουν υπομίσθωμα για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 από τους αντισυμβαλλόμενους, υπομισθωτές, κατ' επιταγή.
  • Οι κληρονόμοι εκμισθωτών και υπεκμισθωτών που έχουν αποβιώσει, υποχρεούνται να υποβάλλουν στη Δ.Ο.Υ. όπου υπάγεται ο κληρονομούμενος τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν ότι έχουν καταστεί κληρονόμοι του αποβιώσαντος ώστε να ενημερωθούν τα στοιχεία του Φορολογικού Μητρώου.
  • Οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά. Η ειδικότερη διαδικασία καθώς και οι προϋποθέσεις καταβολής του ποσού της αποζημίωσης για τους εν λόγω δικαιούχους θα καθοριστούν με νεότερη απόφαση κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.

Κληρονόμοι

Οι κληρονόμοι εκμισθωτών και υπεκμισθωτών που έχουν αποβιώσει, υποχρεούνται να υποβάλλουν  εντός 2 μηνών στη Δ.Ο.Υ. όπου υπάγεται ο κληρονομούμενος τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν ότι έχουν καταστεί κληρονόμοι του αποβιώσαντος ώστε να ενημερωθούν τα στοιχεία του Φορολογικού Μητρώου.

Σε περίπτωση που ο κληρονομούμενος αποβιώσει μετά την υποβολή της «Δήλωσης Covid» και δεν έχει γνωστοποιήσει τραπεζικό λογαριασμό πληρωμών στην ΑΑΔΕ, τότε:

  • Εφόσον υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός με μοναδικό δικαιούχο τον κληρονομούμενο, οποιοσδήποτε από τους κληρονόμους γνωστοποιεί στη Δ.Ο.Υ. του κληρονομούμενου τον τραπεζικό αυτό λογαριασμό προσκομίζοντας βεβαίωση από το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός αυτός.
  • Αν δεν υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός με μοναδικό δικαιούχο τον κληρονομούμενο, τότε οι κληρονόμοι αυτού πρέπει να γνωστοποιήσουν στη Δ.Ο.Υ. του θανόντος, τα ποσοστά συμμετοχής τους στην κληρονομιαία περιουσία και τον αριθμό και το έτος υποβολής της «Δήλωσης Covid». Στην περίπτωση αυτή το ποσό που αντιστοιχεί στο 80% του μισθώματος καταβάλλεται κατά το ποσοστό που αναλογεί σε καθένα εξ αυτών, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των κληρονόμων που έχουν δηλωθεί στο Taxisnet.

Έλεγχοι

Η ΑΑΔΕ, μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής «Δήλωσης COVID» και εντός 30 ημερών, επεξεργάζεται τις «Δηλώσεις Covid» με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, τις εγκρίνει ή αποστέλλει μήνυμα για την διόρθωσή τους ή τις απορρίπτει. Ο εκμισθωτής, ο υπεκμισθωτής ή οι κληρονόμοι αυτών ενημερώνονται από την ΑΑΔΕ με email για την απόρριψη της «Δήλωσης Covid» ή για τις τυχόν ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν για τη διόρθωσή της.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.