ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι εννιά εκκρεμότητες με την πλατφόρμα αποζημίωσης ενοικίων

09:16 - 01 Μαρ 2021 | Ακίνητα
Οι εννιά εκκρεμότητες με την πλατφόρμα αποζημίωσης ενοικίων
Με επιστολή της προς τον Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή, η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει εννιά εκκρεμότητες με τα θέματα αποζημιώσεων ενοικίων αλλά κι ευχαριστεί για τη λειτουργική αναβάθμιση της πλατφόρμας Μισθώσεων της Αρχής ώστε σήμερα πλέον οι δηλώσεις COVID Ιανουαρίου και μετά, να υποβάλλονται με βάση το τι δικαιούνται πράγματι ως μείωση ενοικίου οι διάφορες κατηγορίες ενοικιαστών.

Επίσης με την ίδια επιστολή η ΠΟΜΙΔΑ ανακεφαλαίωσε τις περαιτέρω αναγκαίες βελτιώσεις στην εφαρμογή και τα βασικά άμεσα αιτήματα των ιδιοκτητών σχετικά με τη διαδικασία και την καταβολή των αποζημιώσεών τους από τις περικοπές μισθωμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, η ΠΟΜΙΔΑ θέτει τις αναγκαίες περαιτέρω βελτιώσεις:

- Να βλέπει και το/τη σύζυγο του μισθωτή κατοικίας, όταν σε αναστολή τελεί ο πρώτος/η.

- Να βλέπει όχι μόνον το ΑΦΜ του κάθε μισθωτή αλλά κυρίως το είδος της κάθε μίσθωσης.

- Να βλέπει την έδρα αλλά και το υποκατάστημα της κλειστής/πληττόμενης επιχείρησης και να αναγράφει το ορθό ποσοστό μείωσης  (100% ή 40%).  

Επίσης τα βασικά και άμεσα αιτήματά μας είναι τα εξής:

- Να ενημερωθούν με μηνύματα οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τους λόγους απόρριψης των δηλώσεών τους του δεκαμήνου Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2020 και να δοθεί μηνιαία προθεσμία διόρθωσης δηλώσεων ώστε ουδείς να χάσει αποζημίωση για τυπικά σφάλματα και αβλεψίες.

- Να ολοκληρωθούν οι πληρωμές αποζημιώσεων μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020.

- Να ολοκληρωθούν οι εκκαθαρίσεις και πληρωμές με πολλαπλούς συνιδιοκτήτες ή ακίνητα.

- Να δοθεί παράταση για τις δηλώσεις Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου μέχρι τέλος Μαρτίου.

- Να δοθεί έμφαση στην ερμηνεία των ισχυουσών διατάξεων για τις υπομισθώσεις ακινήτων.

- Να ταξινομούνται οι δηλώσεις βάσει επωνυμίας ή ΑΦΜ ενοικιαστή για τη διευκόλυνση όλων.

Στο μεταξύ τη διευθέτηση του θέματος της μείωσης των ενοικίων κατά 100% των υποκαταστημάτων λιανικής πώλησης που παραμένουν κλειστά με κρατική εντολή, ανεξαρτήτως του κύριου ΚΑΔ της επιχείρησης έχει θέσει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σ. Καφούνης με επιστολή στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη.

«Πολλές επιχειρήσεις που έχουν ως κύριο ΚΑΔ χονδρική πώληση, αλλά παράλληλα διατηρούν με το ίδιο ΑΦΜ και υποκαταστήματα που είναι δηλωμένα με ΚΑΔ λιανικής πώλησης, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη δήλωση μείωσης του ενοικίου του υποκαταστήματος. Αν και το υποκατάστημα λιανικής πώλησης έχει κλείσει με κρατική εντολή και θα  δικαιούτο για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο μείωση 100% του ενοικίου, εντούτοις στις υποβαλλόμενες από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων δηλώσεις covid αναγνωρίζεται μόνο ο κύριος ΚΑΔ της χονδρικής, με μείωση 40% που ουσιαστικά αφορά την έδρα της επιχείρησης και δεν αναγνωρίζεται η μείωση 100% για το υποκατάστημα λιανικής πώλησης» αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΣΑ σχετικά.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.