ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις νέες δηλώσεις Covid ενοικίων Φεβρουαρίου

08:07 - 12 Μαρ 2021 | Ακίνητα
Άνοιξε η πλατφόρμα για τις νέες δηλώσεις Covid ενοικίων Φεβρουαρίου
Μέχρι τις 31 Μαρτίου καλούνται να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τα «κουρεμένα» τα ενοίκια που εισέπραξαν τον Φεβρουάριο από πληττόμενες και κλειστές επιχειρήσεις και εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων (που είναι φυσικά πρόσωπα) θα αποζημιωθούν από το Κράτος με το 80% του συμφωνημένου μισθώματος. Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα θα εισπράξουν αποζημίωση ίση με το  60% του μισθώματος. Όσον αφορά τους ιδιοκτήτες οι οποίοι θα εισπράξουν μειωμένο ενοίκιο κατά 40%, τότε θα αποζημιωθούν με το 50% της απώλειας που υπέστησαν.

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση που προβλέπει την πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Άμεσα ωφελούμενοι από αυτό το μέτρο είναι και επιχειρήσεις της εστίασης που λειτουργούν με διανομή προϊόντων σε πακέτο και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια, οι τουριστικές επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών.

Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές θα καταβληθεί απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό αποζημίωση ίση με το 80% του μισθώματος για τα φυσικά πρόσωπα και ίση με το 60% του μισθώματος για τα νομικά πρόσωπα.

Παράλληλα, για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους υπόλοιπους πληττόμενους ΚΑΔ, η υποχρεωτική έκπτωση ενοικίου 40%.

Επιπλέον, για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα έκπτωσης ενοικίου 40% για την κύρια κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.

Αναλυτικά η υποβολή των δηλώσεων Covid για τα μειωμένα ενοίκια αφορά:

• επιχειρήσεις του λιανεμπορίου ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον.

• επιχειρήσεις της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κ.ά.) ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα.

• επιχειρήσεις του πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι).

• κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

• βιβλιοπωλεία.

• γυμναστήρια.

• επιχειρήσεις του αθλητισμού.

• επιχειρήσεις του τουρισμού όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Για τις υπόλοιπες κατηγορίες επαγγελμάτων αλλά και για τους εργαζόμενους που δεν είναι σε αναστολή, τα ενοίκια θα πρέπει να καταβάλλονται κανονικά.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:13 - 12 Μαρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.