ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ανθεκτική βραχυχρόνια μίσθωση και η επιχείρηση «Εξοχική Κατοικία»

10:23 - 13 Μαϊ 2021 | Ακίνητα
Η ανθεκτική βραχυχρόνια μίσθωση και η επιχείρηση «Εξοχική Κατοικία»
Η πανδημία έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα και στον τουρισμό, γεγονός που επηρεάζει και την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα. Η βραχυχρόνια μίσθωση... άντεξε, ενώ προκύπτουν ευκαιρίες και για πωλήσεις εξοχικών κατοικιών.

Γενικότερα, παρά τις ραγδαίες μειώσεις των εισοδημάτων και την επιστροφή μερικών ιδιοκτητών στις συμβατικές – μακροχρόνιες μισθώσεις, ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης αποδείχθηκε πιο ανθεκτικός από ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι γιατί ουσιαστικά αποτέλεσε τη «λύση» τόσο για τους εγχώριους, όσο και για τους αλλοδαπούς τουρίστες.

Τα αυτοτελή διαμερίσματα/κατοικίες προσφέρουν απομόνωση και αποτέλεσαν ασφαλή επιλογή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Πέρυσι είδαμε να αυξάνονται οι κρατήσεις σε περιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας, ενώ τη φετινή χρονιά είδαμε οι κρατήσεις να αγγίζουν το κόκκινο τις ημέρες του Πάσχα. Παράλληλα, και την περσινή χρονιά αλλά και το καλοκαίρι του 2021, παρατηρείται πολύ μεγάλη κινητικότητα και προ-κρατήσεις μέσω της ευέλικτης πολιτικής ακύρωσης σε αυτοτελείς βίλες με ιδιωτική πισίνα στους δημοφιλείς διεθνείς τουριστικούς προορισμούς της χώρα μας. Το κόστος διαμονής για 5-6 διανυκτερεύσεις σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Κινητικότητα και μάλιστα αυξημένη σε σχέση με το καλοκαίρι του 2020, καταγράφεται και σε ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στο σύνολο σχεδόν των παραθαλάσσιων περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ο Θεμιστοκλής Μπάκας Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών εκτιμά ότι οι πληρότητες που θα καταγραφούν στο τέλος της καλοκαιρινής σεζόν, ιδιαίτερα στους διεθνείς δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας θα αγγίξουν τα επίπεδα του 2019, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας θα καταγραφούν αυξητικές τάσεις.

Με δεδομένο ότι πολλοί ιδιοκτήτες προσδοκούν σε ανάκαμψη της ζήτησης έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις και τα εγγεγραμμένα ακίνητα να αυξάνονται καθημερινά.  Η ιστοσελίδα βραχυχρόνιων μισθώσεων «Airbnb» σε σχετική της ανακοίνωση πριν λίγο καιρό είχε αναφέρει ότι καταγράφεται αύξηση των καταχωρήσεων σε σχέση με την προ covid -19 εποχή.

  • Μετά τον υπερδιπλασιασμό της προσφοράς ενεργών καταλυμάτων στην πλατφόρμα της από τις αρχές 2017 έως τις αρχές 2020 (5,4 εκατομμύρια από 2,3 εκατομμύρια), η  Airbnb έχασε το 5% των συνολικών καταχωρίσεων από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2020.
  • Από τον Φεβρουάριο, όμως, του 2021 οι συνολικές καταχωρίσεις αυξήθηκαν κατά 2,5% σε σχέση με τα επίπεδα προ COVID-19.
  • Νέες καταχωρίσεις καταλυμάτων στην Airbnb καταγράφονται τόσο σε ορεινές όσο και σε παράκτιες τοποθεσίες διεθνώς

Ο τουρισμός στη χώρα μας ανοίγει στις 15 Μάϊου, και η κινητικότητα για ενοικίαση ιδιωτικών βιλών με ιδιωτική ή/και κοινόχρηστη πισινά βρίσκεται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Μπορεί να καταγράφονται υψηλά «ποσοστά» πληρότητας για το χρονικό διάστημα 17/5 – 23/5, αλλά θα πρέπει να τονίσουμε αρχικά ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες λόγω της πανδημίας του κορονοϊου έχουν επιλέξει ευέλικτη πολιτική ακύρωσης, ενώ παράλληλα ο αριθμός των διαθέσιμών πολυτελών κατοικιών αριθμητικά δεν είναι μεγάλος.

Αξίζει να αναφέρουμε σε σύμφωνα με καταγραφή που είχε πραγματοποιηθεί το 2018, ο διαθέσιμος αριθμός εξοχικών κατοικιών στο νησί των ανέμων ήταν πέριξ των  1.500 και 795 αδειοδοτημένες βίλλες από τον ΕΟΤ. Στα ίδια νούμερα και η Σαντορίνη με 606 συνολικά αδειοδοτημένες βίλλες από τον ΕΟΤ, ενώ στην Πάρο, οι εξοχικές κατοικίες είναι περίπου 1.400, με τις αδειοδοτημένες βίλλες να φθάνουν τις 479. Παράλληλα, όταν αναφερόμαστε σε βίλλα με ιδιωτική ή/και κοινόχρηστη πισίνα για 2 ενήλικες και 2 παιδία έως 12 ετών, πολλές φορές, το συγκεκριμένο ακίνητο μπορεί να είναι από 58τμ με 2Υ/Δ έως και 120τμ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών που βλέπουμε στον παρακάτω πίνακα, κατανοούμε ότι ο τουρισμός υψηλών προδιαγραφών, δλδ τουρίστες που έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν και να πληρώσουν πολυτελή διαμονή και υψηλές δαπάνες στους διεθνείς δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, τη φετινή χρονιά μπορεί να αγγίξει και τα επίπεδα του 2019. Παρόμοια εικόνα με υψηλότερα κόστη διανυκτέρευσης, θα καταγραφεί στο σύνολο των καλοκαιρινών μηνών.

ΠΕΡΙΟΧΗ

6 ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΛΛΑ

17/5-23/5

ΖΗΤΟΥΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΣΕ

ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ

ΜΥΚΟΝΟΣ – ΧΩΡΑ

988-1.700

83%

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

832-1.277

88%

ΛΕΥΚΑΔΑ

332-660

87%

ΣΚΙΑΘΟΣ

730-1.135

95%

ΣΚΟΠΕΛΟΣ

903-1.382

90%

ΠΑΡΟΣ

942-1.097

90%

ΖΑΚΥΝΘΟΣ

459-810

87%

ΡΟΔΟΣ

428-832

89%

Άμεση σύνδεση του τουρισμού με το εγχώριο real estate

Γαλλία και Ισπανία έχουν άμεση «σύνδεση» του τουρισμού με το εγχώριο real estate. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έχουν καταφέρει ένα πολύ ικανοποιητικό ποσοστό των τουριστών τους να επενδύσουν στην εξοχική κατοικία στη χώρα τους, ένα ποσοστό που μεταφράζεται σε χιλιάδες πωλήσεις ακινήτων ανά έτος. Αν κάποιος ταξιδέψει στη Νότια Γαλλία θα κατανοήσει την μεγάλη στόχευση τα χώρας στο να επενδύσει ο τουρίστας στην ακίνητη περιουσία .

Η ανάδειξη νέων προορισμών που στο παρελθόν δεν αναπτύχθηκαν όσο θα έπρεπε για τον εισαγόμενο τουρισμό, αλλά για τον εγχώριο, όπως η Δυτική Ελλάδα με τη «χρυσή» άμμο, η Πελοπόννησος με την φυσική ποικιλομορφία, τα παράλια της Θεσσαλίας, η παραθαλάσσια ακτογραμμή της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδας, καθώς και της Μακεδονίας, θα επιδράσει θετικά στις αξίες της ακίνητης περιουσίας στην εκάστοτε περιοχή.

Το κόστος επένδυσης για αγορά εξοχικού 85τμ-100τμ σε περιοχές της παραθαλάσσιας ηπειρωτικής Ελλάδας σε πολλές περιπτώσεις, δεν ξεπερνά τις 120.000€-150.000€.

Η επιχείρηση με το κωδικό «Εξοχική Κατοικία» μπορεί να συμμετέχει στην ελληνική οικονομία με 30-40 δισ. ευρώ εντός 10ετιας, αν υπολογίσουμε ότι το 0,1% ανά έτος και όχι μεγαλύτερο που ίσχυε την προ covid-19 εποχή στις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, των τουριστών επένδυαν στην εξοχική κατοικία της χώρας ποσά των 120.000€-150.000€.

Η κτηματαγορά θα μετρούσε άνω των 30.000 πωλήσεων εξοχικών κατοικιών ανά έτος σε περιοχές εκτός των δημοφιλών προορισμών και εκτός των επενδυτών που στοχεύουν στη «χρυσή βίζα» χορήγηση άδειας διαμονής μέσω της επένδυσης τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε ακίνητα.

Τα οφέλη για την ελληνική οικονομία θα είναι πολλαπλάσια μέσω των έμμεσων και άμεσων φόρων. Ενώ, θα συντελέσει θετικά στην οικονομία της εκάστοτε περιφέρειας τόσο μέσω των επενδύσεων αλλά και μέσω της αύξησης των θέσεων εργασίας.

Η Ελλάδα παρουσιάζει εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες στο συγκεκριμένο κλάδο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.