ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το καλοκαίρι ξεκινούν τα «δοκιμαστικά» των νέων αντικειμενικών αξιών

08:56 - 18 Μαϊ 2021 | Ακίνητα
Το καλοκαίρι ξεκινούν τα «δοκιμαστικά» των νέων αντικειμενικών αξιών
Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να γίνουν γνωστές οι νέες τιμές ζώνης σε όλη την επικράτεια, οι οποίες ωστόσο θα τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022. Δηλαδή οι νέες τιμές θα ενεργοποιηθούν στην πράξη από την 1/1/2022 (κάτι που σημαίνει ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος με τον περυσινό).

Με βάση πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ήδη ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών και απομένει η τελική έγκριση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών ώστε η ΑΑΔΕ να ξεκινήσει τις δοκιμές για να διαπιστωθεί σε ποιες περιοχές και πόσο θα αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους.

Ουσιαστικά μέσα από αυτή τη διαδικασία επιχειρείται να δοθεί το περιθώριο σε όσους θέλουν να κάνουν μεταβίβαση ακινήτου, να επιλέξουν αν θα το πράξουν εντός του 2021 με τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες ή αν θα το αναβάλλουν για την επόμενη χρονιά προκειμένου να ωφεληθεί από πιθανή μείωση των τιμών στην περιοχή του.

Επίσης αναμένεται να γίνει και η προετοιμασία του ΕΝΦΙΑ του 2022 για να καταφανεί τις αυξομειώσεις επέρχονται στις εισπράξεις.

Υπενθυμίζεται ότι για περιπτώσεις πρώτης κατοικίας, στις περισσότερες περιπτώσεις οι αγοραστές καλύπτονται από τα αφορολόγητα όρια με αποτέλεσμα να μην προκύπτει επιπλέον φόρος.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.