ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενοίκια: Τροπολογία στη Βουλή για τα κουρέματα Ιουνίου

11:46 - 12 Ιουν 2021 | Ακίνητα
Ενοίκια: Τροπολογία στη Βουλή για τα κουρέματα Ιουνίου
Κατατέθηκε σήμερα (12/6) στη Βουλή ως τροπολογία στο εργασιακό νομοσχέδιο η διάταξη για την επέκταση του μέτρου των μηδενικών ή μειωμένων ενοικίων και τον Ιούνιο. Στη συνέχεια, θα εκδοθεί η απόφαση για τους δικαιούχους των μηδενικών και μειωμένων κατά 40% ενοικίων.

Με βάση τη ρύθμιση «απαλλάσσεται, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί εμπορικών μισθώσεων, από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος και του μηνός Ιουνίου του έτους 2021. Ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης, για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνόίό ή η οποία πλήττεται οικονομικά λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού και ανήκει σε συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων».

Με βάση τα όσα έχουν, δηλαδή, ανακοινωθεί, δε θα καταβάλουν ενοίκιο τον Ιούνιο οι επιχειρήσεις των κλάδων της εστίασης, του τουρισμού, του αθλητισμού, του πολιτισμού, των μεταφορών και τα γυμναστήρια. Στο λιανεμπόριο προβλέπεται για τον Ιούνιο κούρεμα του ενοικίου κατά 40%. Επίσης, μειωμένο κατά 40% ενοίκιο θα πληρώσουν και αυτό το μήνα οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων παιδιών τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες που έλαβαν αποζημιώσεις για τις υποχρεωτικές μειώσεις ενοικίων θα πρέπει μέχρι και την Τρίτη, 15 Ιουνίου, να υποβάλλουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τη σχετική δήλωση Covid για τον Απρίλιο. Με βάση τις δηλώσεις αυτές θα αποζημιωθούν οι δικαιούχοι και με την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

- Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.

- Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

- Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

- Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Απρίλιο.

Να σημειωθεί ότι οι  ιδιοκτήτες-φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν λάβει  καθόλου ενοίκιο θα αποζημιωθούν στο 80% του αρχικού μισθώματος, ενώ τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα θα αποζημιωθούν στο 60% του συμφωνημένου μισθώματος. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.