ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψηφιακά πλέον όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων-Ποια είναι η διαδικασία

07:02 - 29 Ιουν 2021 | Ακίνητα
Ψηφιακά πλέον όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων-Ποια είναι η διαδικασία
Ξεκινούν από σήμερα (29/6) υποχρεωτικά και μόνο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myProperty της ΑΑΔΕ όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων, χωρίς επίσκεψη στην εφορία.

Σημειώνεται πως μέχρι το τέλος του 2021, το μέτρο της υποχρεωτικής υποβολής δηλώσεων στο myProperty θα εφαρμοστεί και σε άλλες περιπτώσεις όπως δωρεές, γονικές παροχές κ.α.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση Ε.2129/2021 ορίζονται τα εξής:

Υποβολή των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων με τη χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής (myProperty).

  1. Με την απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Α.1031/2021 (Β’ 839) καθιερώθηκε η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής my property, που αφορούν αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, ενόψει σύνταξης συμβολαιογραφικού εγγράφου πώλησης για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων και δηλώσεις που αφορούν τη ματαίωση σύνταξης του συμβολαιογραφικού εγγράφου, εφόσον οι αρχικές έχουν υποβληθεί με τον ίδιο τρόπο.

Με την ίδια αυτή απόφαση ορίστηκε ότι για το χρονικό διάστημα μέχρι και την 31/5/2021, η υποβολή των δηλώσεων μέσω της εφαρμογής my property δεν είναι υποχρεωτική, αλλά υπάρχει η δυνατότητα υποβολής αυτών σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., με τη διαδικασία που ορίζεται στην απόφαση Α.1137/2020 (Β’ 2423).

Ακολούθως, με την απόφαση Α.1126/2021 (Β’ 2315) παρατάθηκε η ως άνω δυνατότητα έως και την 28/6/2021.

Συνεπώς, από την 29/6/2021 όλες οι προαναφερόμενες δηλώσεις υποβάλλονται πλέον υποχρεωτικά και μόνο μέσω της εφαρμογής my property.

Δηλώσεις που αφορούν οποιαδήποτε άλλη περίπτωση επιβολής φόρου μεταβίβασης ακινήτων, όπως δηλώσεις που αφορούν συμβολαιογραφικά έγγραφα συστάσεων ή τροποποιήσεως συστάσεων οριζοντίων ή καθέτων ιδιοκτησιών, δηλώσεις φόρου χρησικτησίας, πλασματικές δηλώσεις, δηλώσεις για πώληση ακινήτου σε εκτέλεση προσυμφώνου, δηλώσεις για επανάληψη ή διόρθωση συμβολαίου, δηλώσεις για μεταγραφή δικαστικών αποφάσεων, δεν υποβάλλονται με τη χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής my property, αλλά με τη διαδικασία που ορίζεται με την Α.1137/2020.

  1. Δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι και την 28/6/2021 σε έντυπη μορφή και όχι μέσω της εφαρμογής myProperty, διεκπεραιώνονται από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ χωρίς να απαιτείται η εκ νέου ηλεκτρονική υποβολή μέσω της ως άνω εφαρμογής. Εφόσον οι συμβαλλόμενοι επιθυμούν να τις υποβάλουν μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, τότε υποχρεούνται να ανακαλέσουν τις χειρόγραφες δηλώσεις ενημερώνοντας παράλληλα και τη Δ.Ο.Υ..
  2. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι για οποιαδήποτε διευκρίνιση για τη χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής «myProperty» λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή +30 213 162 1000 του Κ.Ε.Φ. (Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων) της Α.Α.Δ.Ε.. Μέσα από το σχετικό μενού επιλέγετε “1” (“υπηρεσίες TAXISnet”) και στη συνέχεια το “2” (myProperty).

Η διαδικασία

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, η διαδικασία θα ολοκληρώνεται σε 9 βήματα από το γραφείο συμβολαιογράφου.

Η εφορία, ωστόσο, μπορεί να ζητήσει και πρόσθετα δικαιολογητικά, εντός 60 ημερών, τα οποία οι συναλλασσόμενοι είναι υποχρεωμένοι να τα προσκομίσουν έως πέντε ημερών.

Τα 9 ψηφιακά βήματα είναι τα ακόλουθα:

  1. Ο συμβολαιογράφος συντάσσει τη δήλωση για λογαριασμό αγοραστή και πωλητή
  2. Η δήλωση αποστέλλεται στη θυρίδα αγοραστή και πωλητή στο myTaxisnet
  3. Ο αγοραστής και ο πωλητής αποδέχονται τη δήλωση
  4. Η δήλωση υποβάλλεται αυτόματα και βεβαιώνεται ο φόρος
  5. Ο συμβολαιογράφος ενημερώνεται αυτόματα για την υποβολή της δήλωσης.
  6. Ο αγοραστής πληρώνει τον φόρο ψηφιακά (με κάρτα ή web banking)
  7. Το Taxis ενημερώνεται για την πληρωμή του φόρου
  8. Το αποδεικτικό καταβολής αναρτάται στο myProperty για συμβολαιογράφο και αγοραστή
  9. Ο συμβολαιογράφος αναρτά το συμβόλαιο στo myProperty

Η ηλεκτρονική διαδικασία θα ξεκινά και θα ολοκληρώνεται στο γραφείο του συμβολαιογράφου, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε φορολογούμενος που προχωρά σε αγορά ακινήτου δεν θα χρειάζεται να επισκέπτεται την αρμόδια ΔΟΥ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι χθες (28/6) τέθηκε σε λειτουργία και η εφαρμογή valuemaps.gov.gr, παρέχοντας στους πολίτες τη δυνατότητα να εντοπίζουν άμεσα, εύκολα και με ακρίβεια τη ζώνη του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού στην οποία ανήκει το ακίνητο που τους ενδιαφέρει, αλλά και να υπολογίζουν την αντικειμενική αξία του, συμπληρώνοντας τις απαραίτητες σχετικές παραμέτρους.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:16 - 29 Ιουν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.