ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ελλάδα πρώτη στη μείωση τιμών ακινήτων στην ΕΕ

18:08 - 08 Ιουλ 2021 | Ακίνητα
Η Ελλάδα πρώτη στη μείωση τιμών ακινήτων στην ΕΕ
Οι τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων στην Ελλάδα κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν από την Eurostat αναφορικά με τη δεκαετία 2010 – 2020.

Ειδικότερα, μέσα σε δέκα χρόνια, οι τιμές πώλησης σημείωσαν πτώση της τάξεως του 28,1%, ενώ οι τιμές ενοικίασης μειώθηκαν κατά 25,2%, κάτι που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ στη Γηραιά Ήπειρο.

Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που στη συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων χωρών καταγράφηκε σημαντική αύξηση των τιμών στο real estate, που διαμορφώθηκε σε 30,9% για τις πωλήσεις και σε 15,3% για τα ενοίκια.

Σαφώς, κάτι τέτοιο προκύπτει από την πολυετή οικονομική κρίση, που οδήγησε σε σημαντική εξαΰλωση της αξίας των ακινήτων.

Έτσι, τα επόμενα έτη εκτιμάται ότι θα υπάρξει μια σημαντική ενίσχυση του real estate, με σταθερή αύξηση των τιμών. Χαρακτηριστικά, το τμήμα ανάλυσης της Πειραιώς έκανε χθες γνωστό ότι περιμένει μέση άνοδο της τάξης του 3% έως τουλάχιστον το 2027.

Σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, οι τιμές πώλησης ενισχύθηκαν σε 23 κράτη-μέλη και μειώθηκε σε μόλις τέσσερα.  Μεγαλύτερη άνοδος καταγράφηκε στην Εσθονία, με τις τιμές πωλήσεων να εκτινάσσονται κατά 126%. Ακολούθως, βρίσκεται το Λουξεμβούργο με άνοδο 108%.

Όσον αφορά τις τιμές ενοικίασης, άνοδος παρατηρήθηκε σε 25 κράτη-μέλη, ενώ πτώση σε δύο. Η μεγαλύτερη αύξηση αφορούσε την Εσθονία (140%), τη Λιθουανία (108%) και την Ιρλανδία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.