ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΝΦΙΑ: «Μπόνους» σε 1.5 εκατ. ιδιοκτήτες λόγω μειωμένων εισοδημάτων

08:48 - 29 Ιουλ 2021 | Ακίνητα
ΕΝΦΙΑ: «Μπόνους» σε 1.5 εκατ. ιδιοκτήτες λόγω μειωμένων εισοδημάτων
Περίπου 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες φέτος θα δουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητά τους να κουρεύονται καθώς η πτώση των εισοδημάτων τους το 2020 φέρνει ένα συνακόλουθο «μπόνους» .

Υπενθυμίζεται ότι πάγια προβλέπεται έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ για  ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

•             Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

•             Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

•             Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έχουν οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

•             Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

•             Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Ειδικά φέτος αναμένεται περίπου 250.000 περισσότεροι ιδιοκτήτες συγκριτικά με πέρυσι να δουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ να «κουρεύονται». Το 2020 πάνω από 1,2 εκατομμύρια υπόχρεοι του ΕΝΦΙΑ έτυχαν μείωσης του ΕΝΦΙΑ λόγω χαμηλών εισοδημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο σε διαδικασία αναστολών βρέθηκαν πέρυσι χιλιάδες εργαζόμενοι. Ειδικότερα στην έναρξη της πανδημίας ετέθησαν σε αναστολή εργασίας πάνω από 900 χιλιάδες εργαζόμενοι,  τον περσινό Ιούλιο βρίσκονταν σε αναστολή περίπου 70 χιλιάδες εργαζόμενοι,  για να εκτοξευθεί και πάλι ο αριθμός τους το Νοέμβριο οφτάνοντας τους 740 χιλιάδες.  Πέρα από όσους βρέθηκαν σε αναστολή και είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται δικαιούμενοι πλέον  την έκπτωση του 50%, και οι άνεργοι έχουν δυνητικά ευκαιρία μείωσης του φόρου για ακίνητα που έχουν.

Πέρα από το «απόνερα» που φέρνουν στις βεβαιώσεις φόρου για τον ΕΝΦΙΑ τα μειωμένα εισοδήματα του 2020 άλλη μια πρόκληση αντιμετωπίζει το οικονομικό επιτελείο κι έχει να κάνει με τις σχετικές ασκήσεις εφαρμογής  για το νέο ΕΝΦΙΑ στη βάση των νέων αντικειμενικών αξιών.

Η εκτίμηση μάλιστα είναι ότι σε πρώτη φάση το ποσό που θα μπει στο ταμείο με βάση τις αλλαγές θα είναι πέριξ των 400 εκατ. ευρώ. Ωστόσο με δεδομένη τη δέσμευση περί ουδέτερου δημοσιονομικού αποτελέσματος θα εξεταστεί το πού θα υπάρξουν ελαφρύνσεις στους συντελεστές ανά εύρος τιμών ζώνης. Επίσης θα εξεταστεί εάν θα καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος σε περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ ή θα περιοριστεί ο συμπληρωματικός φόρος στις νομικές οντότητες που κατά πολλούς εμποδίζει fund από επενδύσεις στη χώρα.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.