ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στεγαστική Συνδρομή για τους πυρόπληκτους σε δύο στάδια-Ποσά και διαδικασία

07:01 - 11 Αυγ 2021 | Ακίνητα
Στεγαστική Συνδρομή για τους πυρόπληκτους σε δύο στάδια-Ποσά και διαδικασία
Μέσω του arogi.giv.gr θα κινηθούν οι διαδικασίες- εξπρές για την καταβολή ενισχύσεων στους πυρόπληκτους και μένει να απαντηθεί εάν θα υπάρξει ειδική πρόνοια για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, που κατά τεκμήριο δεν έχουν εξοικείωση με την τεχνολογία και προφανώς θα αδυνατούν να υποβάλουν την ηλεκτρονική αίτηση για αποζημίωση.

Το μοντέλο της παροχής Στεγαστικής Συνδρομής για ανακατασκευή ή επισκευές κατοικιών εφαρμόστηκε λίαν προσφάτως για τους σεισμούς στη Φωκίδα και βασίζεται στο συνδυασμό δωρεάν κρατικής βοήθειας στο 80% και άτοκου δανείου 20% με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με τη σχετική Απόφαση, η οποία αναμένεται να επαναληφθεί κατ’ αναλογίαν για τους πυρόπληκτους, χορηγείται Στεγαστική Συνδρομή. Ανακατασκευής για κατοικίες το ποσό των € 1000 ανά τ.μ. με ανώτατο όριο εμβαδού κλειστών χώρων του κτιρίου τα 150 τ.μ. Έτσι προκύπτει και το πλαφόν ενίσχυσης των 150.000 ευρώ.

Στο προαναφερόμενο ανώτατο όριο εμβαδού κλειστών χώρων προσμετρώνται:

βοηθητικοί χώροι κατοικίας (οικιακές αποθήκες) που βρίσκονται εντός του κτιρίου
βοηθητικοί χώροι κατοικίας (χώροι υγιεινής και μαγειρεία) που βρίσκονται εντός του κτιρίου ή και εκτός αλλά εντός του οικοπέδου.
κοινόχρηστοι χώροι που αναλογούν βάσει του ποσοστού της ιδιοκτησίας επί του οικοπέδου.
Αντίστοιχα, για την επισκευή όλων των κτιρίων, η Στεγαστική Συνδρομή. υπολογίζεται ανάλογα με τις ζημιές που παρουσιάζει το κτίριο και σύμφωνα με το Τιμολόγιο Επισκευών το οποίο έχει εγκριθεί από το υπουργείο Υποδομών. Η μελέτη επισκευής συντάσσεται από ιδιώτη μηχανικό και εκδίδεται Άδεια Επισκευής για το σύνολο του κτιρίου. Το ανώτατο όριο της Στεγαστικής Συνδρομής για την επισκευή φερόντων στοιχείων κτιρίου ορίζεται σε € 300 ανά τ.μ. για το συνολικό εμβαδόν του κτιρίου.

Επειδή, όμως, η όλη διαδικασία είναι χρονοβόρα, θα καταβληθεί άμεσα ως πρώτη αρωγή:

Για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.
Για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες 12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.
Για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Τελευταία τροποποίηση στις 07:10 - 11 Αυγ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.