ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αδήλωτα τετραγωνικά: Δεύτερη ευκαιρία για διορθώσεις - Η προθεσμία

09:02 - 10 Νοε 2021 | Ακίνητα
Αδήλωτα τετραγωνικά: Δεύτερη ευκαιρία για διορθώσεις - Η προθεσμία
Ιδιοκτήτες ακινήτων, που δεν εντάχθηκαν στην αρχική ρύθμιση των αδήλωτων τετραγωνικών, η οποία έληξε τον Οκτώβριο του 2020, αλλά και όσοι διαπίστωσαν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους που έχουν δηλώσει στους δήμους, έχουν πλέον τη δυνατότητα να εμφανίσουν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων στους ΟΤΑ με την επιβολή ενός πέναλτι 20%.

Η πλατφόρμα δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων (https://tetragonika.govapp.gr/) θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Έτσι, «οι πολίτες έχουν πλέον μια δεύτερη ευκαιρία να δηλώσουν την πραγματική επιφάνεια των ιδιοκτησιών τους και με τον τρόπο αυτό, να γλυτώσουν από την καταβολή μεγάλων προσαυξήσεων», υπογραμμίζει σε δήλωση του, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου.

Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από την ΚΕΔΕ, με τη συνεργασία και την υποστήριξη των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών, καθώς και της ΑΑΔΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΓΓΠΣ.

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, την πρώτη περίοδο που τέθηκε σε λειτουργία η συγκεκριμένη πλατφόρμα, περισσότεροι από 2,6 εκατ. πολίτες έκαναν χρήση της δυνατότητας να την χρησιμοποιήσουν και να δηλώσουν 60 εκατ. επιπλέον τετραγωνικά μέτρα.

Τα «κλειδιά»

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εκκρεμότητες με τους Δήμους θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  1. Με την υπαγωγή στη ρύθμιση οι ιδιοκτήτες ακινήτων:

- Απαλλάσσονται πλήρως από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών, προστίμων και προσαυξήσεων (που φθάνουν μέχρι και το 200%) για χρονικές περιόδους πριν το 2020.

- Θα κληθούν να καταβάλουν τα πρόσθετα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα, για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης προσαυξημένα κατά ποσοστό 20%.

  1. Ο «λογαριασμός» των αδήλωτων τετραγωνικών μπορεί να εξοφληθεί σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης πλην της τελευταίας δόσης τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

Τα βήματα

Η διαδικασία για τη δήλωση των «κρυφών» τετραγωνικών μέτρων θα ολοκληρώνεται στα ακόλουθα βήματα:

  1. Σύνδεση στο σύστημα μέσω των στοιχείων πρόσβασης (μέσω username και κωδικού πρόσβασης) στο TAXISnet.

  2. Δημιουργία μιας δήλωσης για κάθε ακίνητο για το οποίο ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να προχωρήσει στη διόρθωση των στοιχείων των τετραγωνικών μέτρων, επιλέγοντας αρχικά τον δήμο στον οποίο ανήκει.

  3. Επιλογή του ακινήτου που επιθυμεί να διορθώσει ο ιδιοκτήτης από τη λίστα όλων των ιδιοκτησιών του και τροποποίηση του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με τα πραγματικά.

  4. Υποβολή της δήλωσης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.