ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

New York Times: Μεγάλη «άνθηση» του real estate στην Ελλάδα

07:56 - 14 Δεκ 2021 | Ακίνητα
New York Times: Μεγάλη «άνθηση» του real estate στην Ελλάδα
Ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα τα ελληνικά ακίνητα, καθώς, όπως εκτιμούν ειδικοί, η πανδημία του κορονοϊού ώθησε τους πολίτες στην αναζήτηση ασφαλών επενδύσεων.

Αυτό αναφέρουν οι New York Times, σε ένα εκτενές ρεπορτάζ για τη μεγάλη «άνθηση» που γνωρίζει το real estate στην Ελλάδα, ενώ η οικονομία ανακάμπτει έπειτα από μία δεκαετή κρίση.

«Υπάρχει τεράστια ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις, επομένως οι αποδόσεις που μπορούν να βγάλουν οι επενδυτές είναι εξαιρετικά υψηλές», ανέφερε στους New York Times ο Αντώνης Μαρκόπουλος, συνιδρυτής και CEO της startup «Prosperty». «Όλοι οι μακροοικονομικοί δείκτες γίνονται όλο και καλύτεροι», επισήμανε ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά τον λόγο για τον οποίο αυξάνονται οι πωλήσεις στα ακίνητα, ο Αντώνης Μαρκόπουλος είπε ότι κατά τη διάρκεια των lockdown οι άνθρωποι δεν ξόδεψαν πολλά χρήματα, και ότι «ο κόσμος κοιτάζει να βάλει τα χρήματά του σε μία ασφαλή επένδυση, όπως είναι το real estate».

Εξήγησε δε ότι αναλόγως την περιοχή, τα διαμερίσματα πωλούνται από 1.500 έως 3.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, με ιδιαιτέρως μεγάλη ζήτηση να παρατηρείται σε διαμερίσματα που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και μάλιστα όχι μόνο από τους εγχώριους αγοραστές, αλλά και από επενδυτές ανά τον κόσμο.

«Κάναμε τέσσερις ή πέντε φορές περισσότερες πωλήσεις το 2020 σε σχέση με το 2019 και η φετινή χρονιά είναι ακόμα καλύτερη», ανέφερε στους NYT ο Γιώργος Κασίμης, επικεφαλής πωλήσεων στο Αιγαίο της Sotheby’s International Realty.

«Ο κόσμος αγοράζει σαν να μην υπάρχει αύριο», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ επισήμανε ότι για τη Sotheby’s International Realty, το 2021 αποδεικνύεται η καλύτερη χρονιά από το 2016, χρονιά που άρχισε να λειτουργεί στην Ελλάδα.

Σημαντικό είναι το αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό στα νότια προάστια, εν μέρει λόγω της επένδυσης στο Ελληνικό. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν σε όλη τη χώρα κατά 7,9% το τρίτο τρίμηνο, σε σχέση με πέρυσι, ενώ στην Αθήνα εμφάνισαν αύξηση 9,8%.

Οι εύποροι Έλληνες, που τον τελευταίο καιρό ευημερούν ειδικά στη ναυτιλία, κινούν το πιο ακριβό κομμάτι της αγοράς, όπως λέει στους NY Times ο Γιάννης Πλουμής, της Πλουμής-Σωτηρόπουλος. Οι πωλήσεις είναι ισχυρές στη Μύκονο και το Πόρτο Χέλι, όπου το συγκεκριμένο μεσιτικό γραφείο πούλησε ακίνητο αξίας 27 εκατ. δολαρίων τον περασμένο μήνα, σε μία από τις υψηλότερες τιμές που έχουν καταγραφεί ποτέ στην περιοχή.

Όπως σημειώνουν οι New York Times, η Ελλάδα είναι εδώ και καιρό δημοφιλής ανάμεσα στους ξένους αγοραστές, με τους περισσότερους να προέρχονται από τις χώρες της Ε.Ε. Όμως, η Πλουμής-Σωτηρόπουλος δουλεύει επίσης με αγοραστές από τη Μέση Ανατολή, την Τουρκία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους, έχουν εκδοθεί 9.300 άδειες παραμονής, στο πλαίσιο του προγράμματος της Χρυσής Βίζας, έναντι 8.575 πέρυσι. Οι περισσότερες δόθηκαν σε επενδυτές από την Κίνα, την Τουρκία και τη Ρωσία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.