ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πού αξίζει να επενδύσετε σε ένα διαμέρισμα;

12:38 - 14 Φεβ 2022 | Ακίνητα
Πού αξίζει να επενδύσετε σε ένα διαμέρισμα;
Η πιο μακροπρόθεσμη απόδοση επένδυσης για ένα διαμέρισμα που αγοράστηκε προς ενοικίαση είναι στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας – πάνω από 42 χρόνια. Αντίθετα, η ταχύτερη απόδοση στην τιμή αγοράς για έναν αγοραστή είναι να διαθέσει προς ενοικίαση ένα διαμέρισμα στην Αθήνα ή στη Βαλένθια της Ισπανίας - σε 17 χρόνια. Γενικά, τα διαμερίσματα στην Κεντρική Ευρώπη συγκαταλέγονται στις λιγότερο προσοδοφόρες επενδύσεις, ενώ η Μεσόγειος αποτελεί πιο ισχυρό πόλο έλξης επενδύσεων. Στο εργαλείο σύγκρισης απόδοσης επένδυσης διαμερισμάτων, η ProfitLevel συνέκρινε τις τιμές αγοράς και ενοικίασης σε 17 ελκυστικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εστιάζοντας στη Μεσόγειο και την Κεντρική Ευρώπη, τις περιοχές όπου δραστηριοποιείται η επενδυτική εταιρεία.

Η υψηλή αύξηση των τιμών των κατοικιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας συγκαταλέγεται στα μεγέθη που επηρεάστηκαν από την αλλαγή στη δομή της προσφοράς και της ζήτησης. Έναν από τους κυρίαρχους παράγοντες αποτέλεσε η ζήτηση για τα διαμερίσματα ως επένδυση. Δεν έχουν βιώσει  όλες οι ελκυστικές ευρωπαϊκές πόλεις και οι παραθαλάσσιες τοποθεσίες παρόμοιες εξελίξεις.

«Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι ενδέχεται να είναι πιο προσοδοφόρο για τους Κεντροευρωπαίους να αγοράζουν ένα διαμέρισμα προς ενοικίαση στη Νότια Ευρώπη παρά στο μέρος όπου κατοικούν», σχολιάζει η Lucia Zarska, Chief Analyst στην ProfitLevel, προσθέτοντας: «Ωστόσο, όταν προχωρούν σε αγορές στο εξωτερικό, οι επενδυτές θα πρέπει μεταξύ άλλων να εξετάζουν προσεκτικά τοπικές φορολογικές υποχρεώσεις, φορολογικά τέλη, καθώς και πιθανούς τόκους ή άλλους όρους υποθήκης στο εξωτερικό».

Μεθοδολογία και πηγές

Τα δεδομένα βασίζονται σε πλήθος διασταυρωμένων πηγών από το Numbeo.com, το οποίο διαθέτει περισσότερα από 100 σημεία δεδομένων ακόμη και για μικρές πόλεις τους τελευταίους 12 μήνες*. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν την εβδομάδα 10-17 Ιανουαρίου 2022. Τα ενοίκια που καταγράφηκαν βρίσκονται στην κατηγορία διαμερισμάτων ενός υπνοδωματίου (50m2) στο κέντρο της πόλης ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τα δεδομένα έχουν διασταυρωθεί με άλλες πηγές, όπως το Statista.com ή την ανάλυση της Deloitte*. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες εναλλακτικές πηγές αναφέρουν μια μέση τιμή για ολόκληρη την πόλη, επομένως οι αριθμοί της ProfitLevel είναι σταθερά υψηλότεροι.

Οι τιμές που χρησιμοποιούνται είναι οι μέσες τιμές για το 2021 σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 

Περίοδος απόσβεσης σε έτη**

Βαλένθια

17,06

 

Αθήνα

17,66

 

Μασσαλία

21,78

 

Βαρκελώνη

22,51

 

Γκραν Κανάρια (Λας Πάλμας)

23,00

 

Κρήτη (Ηράκλειο)

23,37

 

Κρακοβία

25,19

 

Λιουμπλιάνα

25,62

 

Μπρατισλάβα

26,11

 

Μιλάνο

27,42

 

Βουδαπέστη

29,67

 

Νίκαια

29,71

 

Βαρσοβία

30,76

 

Πράγα

35,46

 

Βιέννη

37,16

 

Μόναχο

38,00

 

Ντουμπρόβνικ

42,38

 
     

**αναλογία της τιμής αγοράς ενός διαμερίσματος προς το ετήσιο ενοίκιο

* για τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται, βλ. αναφορές:
Numbeo.com: https://www.numbeo.com/cost-of-living/
Statista.com: https://www.statista.com/statistics/1052000/cost-of-apartments-in-europe-by-city/
Deloitte: https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/at/Documents/real-estate/at-property-index-2021.pdf

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.