ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurostat: «Υπερφορτωμένο» το κόστος στέγασης στην Ελλάδα (πίνακες) Κύριο

08:59 - 07 Δεκ 2022 | Ακίνητα
Eurostat: «Υπερφορτωμένο» το κόστος στέγασης στην Ελλάδα (πίνακες)
Τα τελευταία χρόνια, σχεδόν στο σύνολο των χωρών της Ευρώπης καταγράφεται ραγδαία αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων. Γι' αυτό και δεν είναι λίγες οι χώρες της Ευρώπης που από το 2018-2019, υιοθέτησαν νέα μέτρα και πολιτικές με στόχο την αναχαίτηση του κόστους στέγασης.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η αύξηση των ενοικίων συσωρευτικά από το 2018 έως και σήμερα κυμαίνεται από 37,2% έως και 42,1% αν πρόκειται για κατοικίες κατάλληλες για οικογένεια. Υψηλότερες αυξήσεις των ζητούμενων μισθωμάτων καταγράφονται κυρίως σε ακίνητα μικρότερης επιφάνειας.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε επίσης ότι το ζητούμενο μίσθωμα φοιτητικής κατοικίας αυξήθηκε κατά 53% στην Αθήνα κατά το διάστημα 2017-2022, ενώ στη Πάτρα που κατατάσσεται δεύτερη στη λίστα αυξήθηκαν κατά 47%-49%.

Στα παραπάνω το Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates προσθέτει πως το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα που αγγίζει το 60%-70% ενός μέσου μηνιαίου μισθού, ενώ αν πρόκειται για κατοικία κατάλληλη για οικογένεια, το σύνολο ενός «καλού» μισθού. Πλέον, μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας αναγκάζεται να κάνει περικοπές ακόμη και σε βασικές ανάγκες του για να τα βγάλει πέρα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 76,9% των ενοικιαστών, εφόσον πληρώσει τα έξοδα του σπιτιού, κάνει περικοπές ή λαμβάνει οικονομική βοήθεια από τρίτους για να ανταπεξέλθει στις υπόλοιπες υποχρεώσεις του.

Στην Ελλάδα το υψηλότερο ποσοστό υπερφόρτωσης του κόστους στέγασης (2021)

Ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates σχολιάζει τα παραπάνω στοιχεία υπογραμμίζοντας μία ακόμα σημαντική παράμετρο των στοιχείων της Eurostat:

Το ποσοστό υπερφόρτωσης του κόστους στέγασης, το οποίο δείχνει το μερίδιο του πληθυσμού που ζει σε ένα νοικοκυριό όπου το συνολικό κόστος στέγασης αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός του. Στην ΕΕ το 2021, το 8,1 % του πληθυσμού ζούσε σε ένα τέτοιο νοικοκυριό. Στην Ελλάδα;

Τα υψηλότερα ποσοστά υπερφόρτωσης κόστους στέγασης παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα (28,8%), τη Δανία (15,5%), την Ολλανδία (12,5%), τη  Βουλγαρία (11,6%) και τη Γερμανία (10,7%).

eurobakas1

Έλλειψη στεγαστικής πολιτικής

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στη χώρα μας μόλις το 5,6% των ενοικιαστών διαμένουν σε κατοικία που το κόστος μίσθωσης είναι μειωμένο σε σχέση με την ελεύθερη αγορά ενοικίων ή διαμένουν δωρεάν. Η Ελλάδα από την 21η θέση το 2020, έπεσε μάλιστα δυο θέσεις στη κατάταξη του πίνακα το 2021. Στη 1η θέση με το υψηλότερο ποσοστό των ενοικιαστών που καταβάλλουν μειωμένο ενοίκιο ή/και διαμένουν δωρεάν είναι η Γαλλία με 21%, ενώ τη πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν, η Σλοβενία με 19,8%, η Ιρλανδία με 17,2%, η Κύπρος με 16,4% και η Φιλανδία με 14,8%.

eurobakas2

Το ποσοστό του πληθυσμού που δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να διατηρήσει το σπίτι του επαρκώς ζεστό

Στην Ελλάδα το 17,5% του πληθυσμού το 2021, δεν μπορούσε να διατηρήσει το σπίτι του επαρκώς ζεστό. Το αντίστοιχο ποσοστό κατά μέσο όρο στην ΕΕ είναι 6,9% .

Η Ελλάδα έχει την τέταρτη χειρότερη επίδοση πίσω από Βουλγαρία (23,7%), Λιθουανία (22,5%) και Κύπρο (19,4%).  Αξίζει να επισημάνουμε ότι η Ελλάδα, αποτελεί τη μόνη χώρα από τις πέντε πρώτες χώρες του πίνακα που καταγράφει αύξηση το 2021 στα ποσοστά της.

eurobakas3

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.