ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγορά ακινήτων: Οι 10 πιο αποδοτικές περιοχές για επένδυση

19:03 - 25 Μαρ 2023 | Ακίνητα
Αγορά ακινήτων: Οι 10 πιο αποδοτικές περιοχές για επένδυση
Η αγορά οικιστικών ακινήτων στην Ελλάδα βρίσκεται σε άνθηση, καθώς τόσο ξένοι όσο και εγχώριοι επενδυτές αναζητούν συνεχώς ευκαιρίες παρά τις αυξημένες τιμές που σημειώθηκαν για το 2022.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιμές νέων διαμερισμάτων για το 2022 αυξήθηκαν άνω του 12% ενώ ο ρυθμός αύξησης των παλαιών διαμορφώθηκε στο 12,2%.

Ειδικότερα, το δ΄ τρίμηνο του 2022 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 12,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, ενώ για το 2022 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 11,1%, έναντι αύξησης 7,6% το 2021.

Μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της Protio, της ψηφιακής πλατφόρμας επενδύσεων σε διαμερίσματα στην Ελλάδα, Αντώνης Φιοράκης, σημείωσε ότι οι επενδύσεις σε οικιστικό real estate, αποτελούν διαχρονικά επενδύσεις «υψηλής ασφάλειας», ή αλλιώς χαμηλού ρίσκου. Όπως σημείωσε, αυτές οι επενδύσεις έχουν σταθμισμένη απόδοση και έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτικές σε οικονομικές κρίσεις και αστάθεια στην αγορά.

Επενδύοντας σε ένα οικιστικό ακίνητο, ή αλλιώς διαμέρισμα, τοποθετείς το κεφάλαιο σου σε ένα περιουσιακό στοιχείο το οποίο σου παράγει εισόδημα αλλά επίσης αυξάνει το κεφάλαιο σου μαζί με την αύξηση της αξίας του, η οποία μπορεί να επιτευχθεί είτε σε ένα χρονικό ορίζοντα 5ετίας ή με την προσθήκη αξίας μέσω ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης, προσθέτει.

Οι περιοχές με τις υψηλότερες αποδόσεις

Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε η ομάδα επενδυτικών αναλύσεων της Protio, αναλύθηκαν στοιχεία των τελευταίων τριών ετών, για να προσδιοριστούν οι 10 περιοχές που έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι περιοχές αυτές είναι: Αιγάλεω με 8,2% , Νίκαια με 7,9%, Πατήσια με 7,8%, Πλατεία Αττικής με 7,7%, Ομόνοια με 7,7%, Πλατεία Αμερικής με 7,7%, Πλατεία Βικτωρίας με 7,3%, Πειραιάς 7,1%, Κυψέλη 6,9% και Κολωνάκι 6,8%.

Όπως επισημαίνει ο κ.Φιοράκης οι παραπάνω 10 περιοχές αποτελούν εύκολες επιλογές, καθώς από τη μια αποφέρουν υψηλές αποδόσεις της τάξης του 7-8%, ενώ συνάμα συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά σταθερότητας και χαμηλού ρίσκου του οικιστικού real estate αλλά και την υψηλή ρευστότητα σε περίπτωση ενοικίασης αλλά και πώλησης.

Σε ανοδική τροχιά η αγορά οικιστικών ακινήτων

Ο επικεφαλής των Επενδύσεων της Protio, Θράσος Κηπουργός, επισημαίνει ότι η αγορά οικιστικών ακινήτων της χώρας μας ακολουθεί μια ανοδική τροχιά από το 2017 έως και σήμερα ακολουθώντας τις δυτικές Ευρωπαϊκές οικονομίες με διαφορά φάσης στην πιο μακροσκελή περίοδο οικονομικής ανάπτυξης από το 2009 και έπειτα.

Αυτή η ανοδική τάση στη χώρα μας παραμένει ανθεκτική μέχρι σήμερα παρά το διεθνές δυσμενές οικονομικό κλίμα. Επιπλέον, σημειώνεται ότι η Αθήνα παραμένει η φθηνότερη ανά τετραγωνικό ευρωπαϊκή πρωτεύουσα αποτελώντας ελκυστική επιλογή για όλους τους νέους αλλά και τους έμπειρους επενδυτές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.