ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

UBS: Πειραιώς και Eurobank στα ηνία του εγχώριου real estate boom

20:13 - 04 Ιαν 2008 | Ακίνητα
Η τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank είναι οι δύο ελληνικές τράπεζες που μπορούν να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο τρόπο μια ενδεχόμενη άνθηση στην εγχώρια αγορά ακινήτων, μετά τη φορολογική ρύθμιση που προώθησε η κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο, εκτιμά η UBS, σε έκθεσή της, της 3ης Ιανουαρίου, υπό τον τίτλο «Προς άνθιση η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα;»

Οι φορολογικές και νομικές δυσκαμψίες εμπόδισαν την ελληνική αγορά ακινήτων να αναπτυχθεί στο βαθμό των δυνατοτήτων της. Σαν αποτέλεσμα, τα τελευταία επτά χρόνια οι τιμές των κατοικιών έχουν σημειώσει αύξηση ανάλογη αυτής του ΑΕΠ. Σύμφωνα με το διεθνή οίκο, στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει την αγορά ακινήτων σε μηχανή ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Για το λόγο αυτό στα μέσα Δεκεμβρίου προχώρησε στη φορολογική μεταρρύθμιση, όπου σε ό,τι αφορά τα ακίνητα, στοχεύει στην απλοποίηση των μεταβιβάσεων, καθώς και του σύνθετου καθεστώτος φορολόγησης.Η UBS εκτιμά ότι οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις ίσως δώσουν ώθηση στην αγορά ακινήτων, αλλά δεν είναι αρκετές να προκαλέσουν από μόνες τους πραγματική άνθιση, καθώς είναι αναγκαίες πιο γενναίες τομές.

Σύμφωνα με το διεθνή οίκο, η τράπεζας Πειραιώς, για την οποία διατυπώνει τη σύσταση Αγορά και τιμή στόχο τα 34 ευρώ και η Eurobank, όπου ορίζει ως σύσταση την Αγορά και ως τιμή στόχο τα 33 ευρώ, είναι οι καλύτερα τοποθετημένες τράπεζες στην εγχώρια αγορά, ώστε να επωφεληθούν με τον καλύτερο τρόπο από μια ενδεχόμενη άνθηση στην αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με τη UBS, η Πειραιώς έχει το υψηλότερο ποσοστό εσόδων προερχομένων από τις δραστηριότητές της στην αγορά ακινήτων (υπολογίζεται στο 9,6% για το 2007).

Επίσης, οι Πειραιώς και Εurobank διαθέτουν ιδιαίτερα αποτελεσματικά δίκτυα καταστημάτων, ικανά να επωφεληθούν μιαςενδεχόμενης αυξημένης ζήτησης για ενυπόθηκα δάνεια.

Οι δύο τράπεζες κατέχουν καλές θέσεις στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ η UBS εκτιμά ότι η ζήτηση από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενδέχεται να αυξηθεί μετά τις νέες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα

Ακόμη, και οι δύο τράπεζες έχουν ανεπτυγμένη τεχνογνωσία στην ευρύτερη αγορά ακινήτων, μέσω τωνδύο μοναδικών ελληνικώνεταιρειών που ασχολούνται με τη διαχείριση κεφαλαίων στον κλάδο ακίνητης περιουσίας, δηλαδή των Eurobank Properties και Πειραιώς ΑΕΕΑΠ, θυγατρικών των Eurobank και  Πειραιώς  αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι η Eurobank Properties, με κεφαλαιοποίηση 554 εκατ. ευρώ, έχει επενδύσει 441 εκατ ευρώ σε εμπορικά ακίνητα και η Πειραιώς ΑΕΕΑΠ,με κεφαλαιοποίηση 117 εκατ ευρώ έχει επενδύσει101 εκατ.ευρώσε 26 εμπορικά ακίνητα.

Τέλος, η UBS σημειώνει ότι η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει και διαχειρίζεται το Citylink, κτίριο όπου στεγάζεται εμπορικό κέντρο 65.000 τετραγωνικών μέτρων στο κέντρο της Αθήνας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.