Στη διάθεση των φορολογουμένων είναι από σήμερα η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για διορθώσεις λαθών στο Ε9 που συχνά φέρνουν επιπλέον επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ.
Πιο συγκεκριμένα ΑΑΔΕ ανοίγει σήμερα (19/3) το μεσημέρι την ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 έτους 2025. Με βάση τις διορθώσεις στο Ε9, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του 2025 ο οποίος θα πρέπει να εξοφληθεί σε 12 μηνιαίες δόσεις με την προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου να εκπνέει στις 31 Μαρτίου 2025.
Αναλυτικότερα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δώσουν έμφαση στα εξής πεδία:
- Στη δήλωση του ορόφου καθώς σε περίπτωση λάθους για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο και συνεπώς το ποσό αυξάνεται.
- Στη δήλωση των εμπράγματων δικαιωμάτων καθώς σε περίπτωση που φορολογούμενοι έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων, κάνουν λάθος, θα χρεωθούν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ.
Το λάθος αυτό μπορεί να εντοπιστεί και να διορθωθεί με έναν απλό έλεγχο στον κωδικό που αναγράφεται στη στήλη 15 ή στη στήλη 19 του πίνακα 1 του Ε9 αν πρόκειται για κτίσμα ή οικόπεδο εντός σχεδίου ή στη στήλη 18 του πίνακα 2 του Ε9, αν πρόκειται για αγροτεμάχιο. Αν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου εντοπίζει κάποιο λάθος σε μια από τις παραπάνω στήλες θα πρέπει να υποβάλλει τροποποιητική-διορθωτική δήλωση Ε9 και να δηλώσει τα στοιχεία του ακινήτου συμπληρώνοντας ορθά τη στήλη για το εμπράγματο δικαίωμα.
- Στα ποσοστά συνιδιοκτησίας καθώς αν δεν έχει αναγραφεί το ποσοστό συνιδιοκτησίας ή έχει αναγραφεί λανθασμένο ποσοστό συνιδιοκτησίας η ΑΑΔΕ υπολογίζει ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%, δηλαδή ότι όλο το ακίνητο ανήκει στον φορολογούμενο οπότε χρεώνει στον φορολογούμενο ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ του ακινήτου.
- Σε περίπτωση εντοπισμού παράλειψης ή λάθους πρέπει να υποβάλει τροποποιητική-διορθωτική δήλωση Ε9 στην οποία το ακίνητο πρέπει να δηλωθεί ξανά με συμπληρωμένο το σωστό ποσοστό συνιδιοκτησίας στην αντίστοιχη στήλη (στη στήλη 16 του πίνακα 1 αν πρόκειται για κτίσμα, στη στήλη 19 του πίνακα 1 αν πρόκειται για οικόπεδο εντός σχεδίου ή στη στήλη 20 του πίνακα 2 αν πρόκειται για εδαφική έκταση εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού).
- Στις δηλώσεις των τ.μ. των επιφανειών καθώς π.χ. η δήλωση βοηθητικών χώρων ως κύριων επιφέρει επιβαρύνσεις καθώς υπολογίζεται, κανονικά, ο φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Ένα ακόμα λάθος έχει να κάνει με δήλωση των υπογείων επιφανειών ακινήτων ως χώρων κύριας χρήσης ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα μαζί με τους κύριους χώρους του ακινήτου. Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις με αναγραφή περισσότερων τετραγωνικών μέτρων για τις επιφάνειες των κύριων ή και των βοηθητικών χώρων.
- Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδειχθεί στην δήλωση της παλαιότητας του ακινήτου, καθώς τυχόν λανθασμένη αναγραφή του έτους κατασκευής για παλαιό κτίσμα προκαλεί έξτρα χρέωση. Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς για κτίρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής παλαιότητας 0,8, πράγμα που σημαίνει ότι για αυτά τα ακίνητα υπάρχει έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ. Επίσης για κτίρια με παλαιότητα άνω των 100 ετών εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,6, δηλαδή έκπτωση 40% στον ΕΝΦΙΑ.
- Σε σχέση με τα κενά - ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, θα πρέπει να δηλωθούν σωστά καθώς οι φορολογούμενοι που τα έχουν στην κατοχή δικαιούνται έκπτωσης 60% στον ΕΝΦΙΑ.
- Κτίσματα εντός αγροτεμαχίων, επίσης, με βάση τη νομοθεσία, εφόσον χρησιμοποιούνται ως κατοικίες έχουν πενταπλάσιο φόρο σε σχέση με ένα κτίσμα, που δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη.
Γιώργος Αλεξάκης
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr