ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέσσερις τρόποι για μια καλή συνταξιοδότηση

09:10 - 03 Δεκ 2008 | Ατομικά Συμφέροντα
Aλλοι σε περισσότερα χρόνια, άλλοι σε λιγότερα, όλοι οι επενδυτές έρχονται αντιμέτωποι με τη σύνταξη σε κάποια φάση της ζωής τους. Πώς μπορεί λοιπόν κάποιος να οργανώσει τις κινήσεις του μέχρι να φτάσει εκεί; Να πως παρουσιάζει τέσσερα απλά βήματα για μια «καλή» συνταξιοδότηση έρευνα αμερικανών αναλυτών.

Βήμα 1: Σχεδιασμός
Ο οικονομικός σχεδιασμός για τον καιρό της σύνταξης είναι μια ασχολία απλή αλλά μάλλον βαρετή. Η πληθώρα επενδυτικών λύσεων και πιθανών holdings επιδεινώνουν το «πρόβλημα». Μια από τις προτάσεις των αναλυτών είναι τα index funds και τα funds με χαμηλούς δείκτες δαπανών. Επίσης, συμπληρώνουν, εξαρτάται από το πόσο καιρό έχετε μέχρι τη συνταξιοδότηση. Αν το διάστημα αυτό είναι μεγάλο μπορείτε να επενδύσετε σε πιο ασταθείς αλλά περισσότερο επικερδείς.

Βήμα 2: Στόχοι
Οι επενδύσεις σας δεν πρόκειται να σας ωφελήσουν αν δεν έχετε πλάνο στο πώς θα τις χρησιμοποιήσετε, όπως τονίζουν οι αναλυτές. Τι θέλετε λοιπόν να κάνετε στη σύνταξή σας; Να μετακομίσετε σε κάποιο εξωτικό μέρος; Να αφοσιωθείτε σε φιλανθρωπικούς σκοπούς; Ο κάθε στόχος θέλει το πλάνο του. Για παράδειγμα: Πόσο κοστίζουν τα ακίνητα σε εκείνα τα ειδυλλιακά νησάκια στη μέση του ωκεανού;

Βήμα 3: Έκτακτες περιπτώσεις
Καλές είναι οι επενδύσεις, θα πρέπει όμως να έχετε και κάποια χρήματα σε βραχυπρόθεσμους λογαριασμούς στους οποίους να μπορείτε να καταφύγετε σε περιόδους ανάγκης, σημειώνουν οι αναλυτές. Οι λογαριασμοί χρηματαγοράς, τα CDs (certificates of deposit) και διάφορα άλλα είναι λύσεις που θα σας φανούν εξαιρετικά χρήσιμες σε περίπτωση που συμβεί κάτι.

Βήμα 4: Επαγρύπνηση
Αφού θέσετε τους στόχους σας θα πρέπει να αναλάβετε να τους παρατηρείτε προσεκτικά, ακόμα και τα index funds ή άλλα, ακόμα πιο hands-off holdings. Αν κάτι δεν πάει καλά θα πρέπει να είστε σε ετοιμότητα να το αλλάξετε. Πρόκειται για το μέλλον σας, άλλωστε.

Είναι σίγουρο ότι η διαδικασία αυτή θέλει χρόνο και προσπάθεια. Είναι επίσης σίγουρο, καταλήγουν οι αναλυτές, ότι οι επενδύσεις αυτές αξίζουν τον κόπο.

Περσεφόνη Καρβούνη

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.