ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ασανσέρ: Περισσότερο κόστος για μονοκατοικίες, λιγότερο για πολυκατοικίες

09:02 - 20 Ιαν 2009 | Ατομικά Συμφέροντα
Αυξάνεται ο αριθμός των ετησίων συντηρήσεων που θα πρέπει να κάνουν στα ασανσέρ τους όσοι διαμένουν σε μονοκατοικίες, ενώ μειώνονται αντίστοιχα οι φορές των ετησίων ελέγχων για τους ενοίκους μεγάλων πολυκατοικιών. Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων η νέα κοινή υπουργική απόφαση που ανακοίνωσαν ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας και ο υφυπουργός Σταυρός Καλαφάτης, κατ' εφαρμογή σχετικής κοινοτικής οδηγίας για την εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση των ανελκυστήρων.

Έτσι, και σε σχέση με το ισχύον καθεστώς η συντήρηση των ασανσέρ σε μονοκατοικίες από εξουσιοδοτημένα συνεργεία αυξάνεται από 4 σε 6 φορές το χρόνο, για πολυκατοικίες μέχρι 6 ορόφους παραμένουν όσες είναι σήμερα (8 φορές το χρόνο), ενώ για πολυκατοικίες άνω των 6 ορόφων, ο αριθμός των ελέγχων μειώνεται από 12 σε 8 φορές ετησίως. Τέλος για ασανσέρ σε ξενοδοχεία άνω των 200 κλινών, νοσοκομεία, δημόσιους χώρους, αεροδρόμια, και γενικά ανελκυστήρες που χρησιμοποιούνται από το ευρύ κοινό, προβλέπεται συντήρηση 24 φορές το χρόνο.

Τι ισχύει για τα παλαιά ασανσέρ

Απαλλάσσονται παράλληλα από την υποχρέωση να συμμορφωθούν με τις προδιαγραφές που προβλέπει η υφιστάμενη κοινοτική οδηγία για τα νέα ασανσέρ κατασκευής μετά το 1999, όσα είχαν εγκατασταθεί σε κτίρια πριν από τη χρονολογία αυτή. Για τους παλαιούς αυτούς ανελκυστήρες, ο έλεγχος ασφαλείας θα διεξάγεται με βάση τις προδιαγραφές της περιόδου κατασκευής τους, γεγονός που σημαίνει ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες ένοικοι πολυκατοικιών θα γλιτώσουν επιβαρύνσεις της τάξης των 10.000- 15.000 ευρώ, που θα επωμίζονταν αν για τα παλαιά ασανσέρ ίσχυε τελικά ότι και για τα καινούργια. Για παράδειγμα, οι παλαιοί ανελκυστήρες απαλλάσσονται από την υποχρεωτική τοποθέτηση εσωτερικής πόρτας ασφαλείας ή κουρτίνας φωτοκύτταρων, αν οι προδιαγραφές που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής τους δεν το προέβλεπαν.

Η ίδια απόφαση καθορίζει επίσης τις προθεσμίες εντός των οποίων πρέπει να γίνεται ο έλεγχος συντήρησης των νέων και των παλαιών ανελκυστήρων, καθώς επίσης δίνει το δικαίωμα σε ένα συνεργείο να αναλαμβάνει τη συντήρηση έως 240 ανελκυστήρων, αντί των 120 συντηρήσεων μηνιαίως, που ισχύει σήμερα.Και αυτό διότι τα ατυχήματα στην χώρα μας είναι περιορισμένα, γεγονός που οφείλεται στο ότι κατά τις προηγούμενες δεκαετίες είχε διασφαλισθεί ένα υψηλό επίπεδο συντήρησης. Εφόσον πάντως γίνεται χρήση ανταλλακτικών ή αντικατάσταση τμημάτων, τότε τα όποια ανταλλακτικά θα πρέπει να φέρουν το σήμα CE, σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 81.80. Παρέχεται πάντως η δυνατότητα σε όποιον ιδιοκτήτη το επιθυμεί, να συμμορφωθεί μόνος τους με τις προδιαγραφές του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ 81.80.

Ο Ενεργειακός
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.