ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέριξ των νέων σταθμών του μετρό κινούνται οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων

09:28 - 26 Ιαν 2009 | Ατομικά Συμφέροντα
Νέα ώθηση στη ζήτηση για την αγορά κατοικίας αναμένεται να δώσει η κατασκευή των νέων σταθμών του μετρό που βρίσκονται υπό κατασκευή ή αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τους ειδικούς της κτηματαγοράς η ζήτηση για την αγορά κατοικίας πέριξ των σταθμών είναι σημαντική, παρά την γενικότερη κρίση, ενώ οι τιμές διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα.«Είναι γεγονός ότι οι νέοι σταθμοί του μετρό επηρεάζουν θετικά την αγορά κατοικίας στους δήμους που έχουν κατασκευαστεί ή έχουν προγραμματιστεί να γίνουν.

Όπως για παράδειγμα με την κατασκευή του σταθμού στο Περιστέρι (στον Aγιο Αντώνιο) η αγοραστική αξία των ακινήτων αυξήθηκε κατά 30%. Και τα παραδείγματα από την θετική επίδραση των έργων του μετρό στην κτηματαγορά, είναι πολλά. Όπως στο σταθμό του μετρό στο Χαλάνδρι, ο οποίος όταν λειτούργησε οι τιμές πώλησης των σπιτιών αυξήθηκαν κατά 50% και από 1.700 ευρώ το τετραγωνικό η χαμηλότερη τιμή έφτασε τα 2.500 ευρώ το τετραγωνικό. Όπως επίσης και στην περιοχή του Νέου Κόσμου και της Δάφνης που οι τιμές των ακινήτων κυμαίνονται πλέον στα 2.200 με 2.400 ευρώ το τετραγωνικό, όταν πριν από την διέλευση του μετρό οι τιμές για τα νεόδμητα διαμερίσματα δεν ξεπερνούσε τα 1.500 ευρώ το τετραγωνικό¨» υποστηρίζει επισημαίνει ο Ιωάννης Τσακανίκας, του κτηματομεσιτικού γραφείου Ilion Casa.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ

Σε προχωρημένο στάδιο εργασιών βρίσκονται σήμερα οι εργασίες για την κατασκευή του σταθμού στο Χαϊδάρι, ενώ ένας από τους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας, ο Δήμος Περιστερίου, θα αποκτήσει ακόμα δύο νέους Σταθμούς Μετρό (Περιστέρι και Ανθούπολη).Το έργο της επέκτασης της Γραμμής 2 προς το Ελληνικό θα προσθέσει στο δίκτυο του Μετρό της Αθήνας 5,5 χλμ υπόγειας Γραμμής και 4 νέους Σταθμούς (ΗΛλιούπολη, Αλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό). Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται επίσης οι κατασκευαστικές εργασίες στους τρεις νέους Σταθμούς της Γραμμής 3 (Νομισματοκοπείο, Χολαργός και Αγία Παρασκευή). Επίσης το Μετρό επεκτείνεται και προς την Αγία Βαρβάρα, τον Κορυδαλλό, τη Νίκαια, τα Μανιάτικα και τον Πειραιά, με 6 νέους Σταθμούς και 7,6 χλμ. υπόγειας γραμμής. Η Αττικό Μετρό επαναδημοπράτησε στις 21 Νοεμβρίου 2008 τον σχετικό διαγωνισμό και βάσει της διακήρυξης του νέου διαγωνισμού οι διαγωνιζόμενες τεχνικές εταιρείες/όμιλοι οφείλουν να υποβάλουν την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την κατασκευή του έργου έως τις 30 Ιανουαρίου 2009. Τέλος υπό μελέτη βρίσκεται η κατασκευή μιας νέας Γραμμής, της Γραμμής 4 ('Aλσος Βεϊκου - Πανεπιστήμιο - Κατεχάκη - Μαρούσι) μήκους 20,9 χλμ. και 20 Σταθμών, ενώ εξετάζονται εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης του έργου.

Ελένη Μπότα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.