ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δάνεια 1 δισ. ευρώ για μικρομεσαίους από την Τρ.Πειραιώς και το ΕΒΕΑ

09:03 - 03 Φεβ 2009 | Ατομικά Συμφέροντα
Τη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με το ποσό του 1 δισ. ευρώ ανακοίνωσαν από κοινού το ΕΒΕΑ και η Τράπεζα Πειραιώς. Το πρόγραμμα αυτό αφορά επιχειρήσεις της Αττικής με κύκλο εργασιών από 50 χιλ. ευρώ έως 500 χιλ. ευρώ και παρουσιάζουν κερδοφορία σε δύο τουλάχιστον από τις τρεις τελευταίες διαχειριστικές χρήσεις. Προϋπόθεση είναι, οι επιχειρήσεις αυτές να λειτουργούν τουλάχιστον τρία χρόνια και να μην έχουν δυσμενή στοιχεία στον Τειρεσία.

Το επιτόκιο με εξασφαλίσεις διαμορφώνεται σε 7,2% και χωρίς εξασφαλίσεις 8,75%. Oι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, από τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου και έως 31 Μαρτίου.

Αναλυτικότερα, οι προϋποθέσεις και τα χαρακτηριστικά των δανείων έχουν ως εξής:

- Κεφάλαια κίνησης μονιμότερου χαρακτήρα.

- Διάρκεια χρηματοδότησης μέχρι 5 έτη.

- Περίοδος χάριτος: μέχρι 12 μήνες (για το κεφάλαιο).

- Ύψους δανείου: Μέχρι το 20% του κύκλου εργασιών.

- Μέγιστο ύψος δανείου: Μέχρι 500.000 ευρώ.

- Το 30% balloon payment στο τέλος της περιόδου.

- Ανω των 40.000 εξασφαλίσεις για όλο το ποσό (εμπράγματες στο 70% της αξίας).

- Επιτόκιο ΠΕΧ με εξασφάλιση 7,2%, ΒΕΧ άνευ εξασφαλίσεων 8,15% (πλέον 0,6% Ν.128/75).

- Ασφαλιστική κάλυψη, για τις ακάλυπτες χρηματοδοτήσεις μέχρι 40.000 Ζωής & ΜΟΑ.

- Σε περίπτωση που έχει ληξιπρόθεσμα στην Τράπεζά μας θα προηγηθεί η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων.

- Ετήσια δαπάνη 100 ευρώ για ποσό δανείου έως 100.000 ευρώ και 200 ευρώ για ποσό δανείου άνω των 100.000 ευρώ.

- Παροχές Τραπέζης χωρίς χρέωση: πάγιες εντολές (ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ κλπ), πιστωτικές κάρτες, winbank, cashcard κλπ, προνομιακή τιμολόγηση μισθοδοσίας

Το ΕΒΕΑ θα ενημερώσει άμεσα τις επιχειρήσεις - μέλη του και ηλεκτρονικά και με σχετική επιστολή, με την οποία θα κάνει γνωστό το περιεχόμενο του προγράμματος. Επίσης, θα ενημερώνει τις επιχειρήσεις για το που θα πρέπει να απευθυνθούν και με τι δικαιολογητικά, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες δανειοδότησης τους.

Οι αιτήσεις και οι σχετικοί φάκελοι θα κατατίθενται στο ΕΒΕΑ. Θα γίνεται ένας προέλεγχος, προκειμένου να διαπιστώνεται ότι οι επιχειρήσεις πληρούν τις προϋποθέσεις δανειοδότησης και στη συνέχεια ο φάκελος θα προωθείται στην Τράπεζα Πειραιώς για τον τελικό έλεγχο και την έγκριση δανειοδότησης.

Τα δάνεια αυτά θα κινηθούν παράλληλα με τα δάνεια που χορηγεί η Τράπεζα Πειραιώς προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή τα δάνεια μέσω του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ και τα δάνεια σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Πρόκειται για ένα επιπλέον πρόγραμμα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, το Πρόγραμμα «Τράπεζα Πειραιώς - ΕΒΕΑ», το οποίο από κοινού προετοίμασαν και θα προωθήσουν οι δύο πλευρές.

Όπως επεσήμανε σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Τραπέζης Πειραιώς, κ. Μιχάλη Σάλλα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, «σε αυτή τη δυσμενή συγκυρία το ΕΒΕΑ και η Τράπεζα Πειραιώς,με τη συνεργασία τους στηρίζουν στην πράξη τις επιχειρήσεις και ειδικά τις μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις.

Στέλνουν ένα μήνυμα αρωγής και ευαισθησίας σε μια κρίσιμη περίοδο. Για την ακρίβεια, σε μία από τις δυσκολότερες περιόδους που έχει βιώσει η διεθνής οικονομία, από το 1929 και μετά.

Κάτω από τις συνθήκες αυτές, το ΕΒΕΑ δοκιμάζει να προσφέρει μια υπηρεσία που ποτέ άλλοτε μέχρι σήμερα δεν είχε επιχειρήσει. Μια υπηρεσία που, χωρίς τη συνεργασία της Τράπεζας Πειραιώς, δεν θα μπορούσε να υπάρχει. Γι’ αυτό και θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Τράπεζας, τον κύριο Σάλλα για αυτή την συνεργασία και την κοινή πρωτοβουλία μας».

Στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχ. Σάλλας, τόνισε ότι με την συνεργασία αυτή η Τράπεζα Πειραιώς έρχεται αρωγός και κυρίως συμπαρίσταται στον επιχειρηματικό κόσμο της Αττικής, επιβεβαιώνοντας τον χαρακτήρα της ως κατ΄ εξοχήν τράπεζα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μάλιστα μέσα σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Σε αυτή την πραγματικά δύσκολη συγκυρία, το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 1 δισ. ευρώ, πρόσθεσε, θα βοηθήσει αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις και την αγορά της Αττικής. Σύντομα ελπίζουμε να ανακοινώσουμε ανάλογα προγράμματα, σε συνεργασία και με άλλα Επιμελητήρια, σε άλλες περιοχές της χώρας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.