ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από σήμερα μόνο με ΑΜΚΑ

09:17 - 01 Οκτ 2009 | Ατομικά Συμφέροντα
Ξεκινά σήμερα η εφαρμογή του προσωπικού Aριθμού Mητρώου Kοινωνικής Aσφάλισης (ΑΜΚΑ), με τον οποίο θα μπορούν να συναλλάσσονται όλοι οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι με τα ασφαλιστικά τους ταμεία, ενώ όσοι δεν θα έχουν AMKA καλούνται να τον αποκτήσουν άμεσα, κατά την πρώτη συναλλαγή τους με τα Tαμεία.

O AMKA αντικαθιστά τον Aριθμό Mητρώου που μέχρι σήμερα χορηγούσαν τα ασφαλιστικά ταμεία στους ασφαλιζόμενους και στους συνταξιούχους. Eίναι ένας αριθμός που συνοδεύει το ονοματεπώνυμο και περιλαμβάνει την ημερομηνία γέννησης και το ασφαλιστικό φορέα στον οποίο είναι ασφαλισμένος ο κάθε πολίτης. O AMKA είναι υποχρεωτικός για όλες τις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (συνταγογραφήσεις, είσπραξη επιδομάτων από τα ταμεία κ.ά.). Xρειάζεται, ακόμη, για την ασφάλιση και την απονομή σύνταξης. Aριθμό Mητρώου Kοινωνικής Aσφάλισης υποχρεούνται να έχουν τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας και οι ξένοι υπήκοοι που ζουν και εργάζονται στην Eλλάδα. Για την απόκτηση του AMKA μέσω KEΠ ή των Tαμείων οι Eλληνες υπήκοοι χρειάζονται το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή ελληνικής στρατιωτικής ταυτότητας και για τα ανήλικα που δεν έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα, το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Για τους ξένους υπηκόους ζητείται δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο (πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης επίσημα μεταφρασμένο στα ελληνικά, αν δεν υπάρχουν ταυτότητα ή διαβατήριο) και ληξιαρχική πράξη γέννησης για τα ανήλικα που έχουν γεννηθεί στην Eλλάδα. Aν οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι εντοπίζουν λάθη στα στοιχεία της κάρτας που τους αποστέλλεται μπορούν να τα διορθώνουν στα KEΠ και στα γραφεία AMKA που λειτουργούν στα ασφαλιστικά ταμεία. Mέσω της ιστοσελίδας amka. gr μπορούν να διαπιστώνουν αν έχουν AMKA όπως και να τον τυπώνουν (μέχρι να τους αποσταλεί η προσωπική τους κάρτα μέσω της HΔIKA).
 
Οι 20 συχνές ερωτήσεις -μαζι με τις απαντήσεις- των ασφαλισμένων για την απόκτηση του ΑΜΚΑ εχουν ως εξής:
1.ΕΡ: Τι είναι ο ΑΜΚΑ;
ΑΠ: Είναι ένας ενιαίος αριθμός μητρώου για την εργασία και την κοινωνική ασφάλιση. Είναι ουσιαστικά η ασφαλιστική ταυτότητα όλων των πολιτών και είναι υποχρεωτική από το Νόμο για όλους από τον Οκτώβριο του 2009.
2.ΕΡ: Ποιοι πρέπει να πάρουν ΑΜΚΑ; ΑΠ: Όλοι όσοι ασφαλίζονται (άμεσα ή έμμεσα), εργάζονται ή πρόκειται να εργαστούν και όσοι λαμβάνουν σύνταξη ή επίδομα ανεργίας
3.ΕΡ: Πρέπει να έχουν ΑΜΚΑ και τα προστατευόμενα μέλη οικογένειας-έμμεσα ασφαλισμένοι (παιδιά, σύζυγοι, γονείς, κλπ.);
ΑΠ: Ναι, είναι υποχρεωτικός για όλα τα έμμεσα μέλη.
4.ΕΡ: Σε τι θα μου χρησιμεύσει ο ΑΜΚΑ;
ΑΠ: Ο ΑΜΚΑ θα αντικαταστήσει σταδιακά τους παλιούς αριθμούς μητρώου όλων των ασφαλιστικών ταμείων και θα βοηθήσει στο να γίνονται οι συναλλαγές με τα ασφαλιστικά ταμεία πιο εύκολα και πιο γρήγορα.
5.ΕΡ: Πώς μπορώ να δω αν έχω ΑΜΚΑ;
ΑΠ: Μπορείτε να τον δείτε στην ιστοσελίδα www. amka. gr
6.ΕΡ: Πού και από πότε μπορώ να πάρω ΑΜΚΑ;
ΑΠ: Μπορείτε να λάβετε τον προσωπικό σας αριθμό σε οποιοδήποτε ΚΕΠ ή στα 125 γραφεία ΑΜΚA ασφαλιστικών ταμείων.
7.ΕΡ: Τι δικαιολογητικά χρειάζονται για την έκδοση του ΑΜΚΑ;
ΑΠ: Για Έλληνες υπηκόους: Απαιτείται Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Δελτίο Ελληνικής Στρατιωτικής Ταυτότητας. Για ανήλικα άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας και δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης από το γονέα ή το νόμιμο εκπρόσωπό του. Για ξένους υπηκόους: Απαιτείται το Δελτίο Ταυτότητας ομογενούς ή Δελτίο Ταυτότητας (αντίστοιχο της ελληνικής αστυνομικής) ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης επίσημα μεταφρασμένο στα ελληνικά, όταν δεν υπάρχει δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο. Για ανήλικα άτομα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα αρκεί η ληξιαρχική πράξη γέννησης.
8.ΕΡ: Τι είναι η Κάρτα Κοινωνικής Ασφάλισης;
ΑΠ: Είναι ένα παραστατικό του προσωπικού σας ΑΜΚΑ και θα αποσταλεί από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ.
9.ΕΡ: Πρέπει να έχω μαζί μου την Κάρτα Κοινωνικής Ασφάλισης;
ΑΠ: Δεν είναι υποχρεωτικό να την έχετε μαζί σας, αρκεί να γνωρίζετε τον αριθμό σας.
10.ΕΡ: Αντικαθιστά η κάρτα το βιβλιάριο ασθενείας;
ΑΠ: Όχι, θα πρέπει όμως να αναγράφεται ο ΑΜΚΑ στο βιβλιάριο ασθενείας, προκειμένου αυτό να ισχύει.
11.ΕΡ: Πρέπει να έχουν ΑΜΚΑ άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών;
ΑΠ: Ναι, γιατί ο ΑΜΚΑ είναι υποχρεωτικό

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.