ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μειώστε τον φόρο εδώ και τώρα

09:17 - 27 Ιαν 2010 | Ατομικά Συμφέροντα
Χαράς ευαγγέλια για όσους πήραν στεγαστικό δάνειο μέσα στο 2009. Χαράς ευαγγέλια και για όσους είχαν την...ατυχία να καταφύγουν στις υπηρεσίες γιατρών και δικηγόρων. Η φετινή φορολογική δήλωση, θα τους εξασφαλίσει μια καλή μείωση φόρου. Γιατί όχι και επιστροφή.
  • Θα είναι η τελευταία φορά που η εφορία θα είναι τόσο γενναιόδωρη στους έχοντες τη δυνατότητα να εκταμιεύουν στεγαστικά δάνεια μαμούθ για να αγοράσουν εξοχικό ή και επενδυτικό ακίνητο. Στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, αναμένεται να μπει ψαλίδι στη συγκεκριμένη έκπτωση η οποία για φέτος έχει ως εξής: Ανεξάρτητα από το αν το στεγαστικό δάνειο του φορολογούμενου αφορά στην αγορά πρώτης ή δευτερεύουσας κατοικίας, ως έκπτωση θα αναγνωριστεί ποσοστό 40% επί των τόκων. Υπενθυμίζεται ότι για τα παλαιά δάνεια, (αυτά που εκταμιεύτηκαν μετά το 2003) η έκπτωση αντιστοιχούσε σε ποσοστό 20% επί των τόκων. Ο νόμος προβλέπει ότι θα ισχύσει το ίδιο και για τα δάνεια που θα χορηγηθούν μέσα στο 2010. Αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα εξακολουθήσει να ισχύει και μετά την ψήφιση του νέου νόμου καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μπει μαχαίρι. Για τα δάνεια των εξοχικών, θεωρείται απολύτως βέβαιο.
  • Οι αποδείξεις από τους γιατρούς εξασφαλίζουν και αυτές έκπτωση 40%. Στα φετινά έντυπα, γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στις αποδείξεις των γιατρών και τις αντίστοιχες των νοσοκομείων. Οι πρώτες έχουν καλύτερη φορολογική μεταχείριση, μέτρο που υιοθετήθηκε για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή.
  • Για πρώτη φορά, προβλέπεται τόσο γενναία φορολογική έκπτωση για τις αποδείξεις των δικηγόρων. Θα αναγράφονται σε ξεχωριστό κωδικό και θα εξασφαλίζουν στον φορολογούμενο έκπτωση έως και 40% επί της αναγραφόμενης αξίας στην απόδειξη.

Αποδείξεις μπορούμε να εμφανίσουμε και φέτος στις φορολογικές μας δηλώσεις. Έχει νόημα μόνο αν το εισόδημά μας υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ ετησίως. Σε διαφορετική περίπτωση, ούτως ή άλλως δεν πληρώνουμε φόρο. Για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα, η έκπτωση φόρου μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 16% επί του ποσού που αναγράφεται στην απόδειξη. Τι θα συμπεριλάβετε στο καλάθι των αποδείξεων; Εστιατόρια, ταβέρνες spa, κομμωτήρια, ωδεία, γυμναστήρια, ηλεκτρολόγους και υδραυλικούς.

Κι αν προκαλέσετε κάποια απορία στον εφοριακό, μην παραξενευτείτε αν σας καλέσει στο κινητό τηλέφωνο. Ναι, θα το αναγράψουμε και αυτό στις φορολογικές μας δηλώσεις...

Θ.Τσ.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:11 - 27 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.