ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μετά τα μέτρα, οι φόροι

01:45 - 11 Μαρ 2010 | Ατομικά Συμφέροντα
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Σε σχέση με τα όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, θα προβλέπει αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των αποδείξεων που θα οφείλουν να συλλέγουν οι φορολογούμενοι, νέο κλιμάκιο στην φορολογική κλίμακα προκειμένου να πληρώσουν περισσότερα οι έχοντες εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ αλλά και μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Συζητείται ακόμη και το ενδεχόμενο να γίνει ρύθμιση προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι έχουν συσσωρεύσει οφειλές από Φ.Π.Α και φόρο εισοδήματος.

Αναλυτικά:

Αποδείξεις: Το υπουργείο Οικονομικών θα καταρτίσει κλίμακα για τον υπολογισμό των απαιτούμενων αποδείξεων. Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες, η κλίμακα θα περιλαμβάνει τρία κλιμάκια τα οποία θα είναι τα εξής:

* Για εισόδημα από 0 έως 6000 ευρώ, δεν θα ζητούνται αποδείξεις

* Για το τμήμα του εισοδήματος από τις 6000 έως τις 12.000 ευρώ, θα ζητούνται αποδείξεις που να αντιστοιχούν στο 10% του εισοδήματος. Δηλαδή, αν κάποιος δηλώνει εισόδημα 12.000 ευρώ, θα πρέπει να προσκομίσει 6000 ευρώ αποδείξεις.

* Για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 12000 ευρώ, ο συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 30%. Έτσι, αν κάποιος έχει εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσει 3000 ευρώ αποδείξεις, αν έχει 25.000 ευρώ θα του ζητηθούν αποδείξεις αξίας 4500 ευρώ ενώ αν έχει 50.000 ευρώ θα του ζητούνται 12.000 ευρώ. Από αυτό το όριο και πάνω, θα μπει πλαφόν. Δηλαδή ακόμη και αν κάποιος έχει εισόδημα 150.000 ευρώ, πάλι 12.000 ευρώ αποδείξεις θα πρέπει να προσκομίσει.

Τεκμήρια: Η λίστα των τεκμηρίων θα εμπλουτιστεί ενώ θα υπάρξουν αλλαγές και στον τρόπο υπολογισμού. Τεκμήρια θα αποτελούν όλα τα αυτοκίνητα ανεξαρτήτως κυβισμού, η κύρια και η εξοχική κατοικία ανεξαρτήτως επιφάνειας, τα σκάφη αναψυχής ανεξαρτήτως μήκους, οι πισίνες, οι μισθοί των οικιακών βοηθών, τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, οι αγορές αγαθών αξίας άνω των 10.000 ευρώ, τα ποσά που κατάβάλονται για την εξόφληση δανείων καθώς και οι δωρέες χρηματικών ποσών.

Πόθεν έσχες: Οι φορολογούμενοι θα υποβάλουν (είτε έντυπα είτε ηλεκτρονικά) νέα δήλωση στην οποία θα καλούνται να αναγράψουν όλα τους τα περιουσιακά στοιχεία με εξαίρεση τις καταθέσεις. Έτσι, εκτός από τα ακίνητα και τα αυτοκίνητα τα οποία ούτως ή άλλως δηλώνονται, στην εφορία θα πρέπει να δηλωθούν οι μετοχές, τα αμοιβαία κεφάλαια, τα εταιρικά μερίδια καθώς και οι συμμετοχές σε προσωπικές εταιρείες.

Φορολογική κλίμακα: Με αλλαγή της τελευταίας στιγμής θα προστεθεί νέος φορολογικός συντελεστής 45% για τους έχοντες εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ. Κατά τα λοιπά, η νέα κλίμακα θα φέρει ελαφρύνσεις για όσους δηλώνουν εισόδημα κάτω των 40.000 ευρώ και επιβαρύνσεις για όσους έχουν αποδοχές από αυτό το ύψος και πάνω. Για τα πολύ υψηλά εισοδήματα οι επιβαρύνσεις μετά και την προσθήκη του νέου συντελεστή, μπορεί να υπερβαίνουν τις 2000 ευρώ.

Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής: Όποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες συλλαμβάνονται να μην εκδίδουν αποδείξεις, θα χάνουν το αφορολόγητο όριο, μέτρο που ισοδυναμεί με επιβάρυνση της τάξεως των 1200 ευρώ. Επίσης, το ΣΔΟΕ θα μπορεί να κόβει επιτόπου πρόστιμα σε περίπτωση που εντοπίσει φοροδιαφυγή. Επίσης, θα ενσωματωθούν στον νόμο μέτρα προστασίας όσους καταγγέλλουν φοροδιαφυγή.

 

Θ.Τσ. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.