ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στεγαστικά: Οι τράπεζες χαρίζουν λεφτά!

18:57 - 26 Μαϊ 2006 | Ατομικά Συμφέροντα
Στη δημιουργία νέων προσφορών προχώρησαν το τελευταίο διάστημα τα τμήματα μάρκετινγκ των εμπορικών τραπεζών στον τομέα της στεγαστικής πίστης, με βασικό χαρακτηριστικό το χάρισμα μετρητών. Δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος.
Οι τράπεζες όντως κάνουν δώρο στους νέους πελάτες τους που παίρνουν στεγαστικό και σε όσους μεταφέρουν το παλαιό τους δάνειο από άλλη τράπεζα, έως και το 5% του χορηγούμενου ποσού. Με δεδομένο ότι το ύψος των κυμαινόμενων επιτοκίων ανέρχεται περί του 4%, αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες που διαθέτουν την εν λόγω προσφορά, ουσιαστικά δωρίζουν ένα ποσό που αναλογεί στους τόκους του πρώτου έτους.

Παράλληλα, επανήλθε στο προσκήνιο η προσφορά των μηδενικών εξόδων αξιολόγησης του αιτήματος δανειοδότησης, του τεχνικού και νομικού ελέγχου, καθώς και της προσημείωσης. Με αυτόν τον τρόπο, οι τράπεζες ουσιαστικά ελαφρύνουν το κόστος δανειοδότησης τον πρώτο χρόνο λήψης του στεγαστικού, όπου συνήθως τα έξοδα για κάποιον που αποκτά νέα κατοικία είναι αυξημένα.

Βέβαια οι υποψήφιοι δανειολήπτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή του προγράμματος και να μην καταλήγουν σε ένα προϊόν μόνο και μόνο επειδή θα τους χαρίσουν κάποια μετρητά στην αρχή.

Συγκεκριμένα, πρέπει να εξετάζονται και άλλες παράμετροι του δανείου, όπως για παράδειγμα η το είδος του επιτοκίου, η ικανότητά τους να αποπληρώσουν το ποσό που δανείστηκαν, η δυνατότητα και το κόστος της πρόωρης εξόφλησης, οι δυνατότητες επιλογής ή αλλαγής του είδους του επιτοκίου καθ’ όλη τη διάρκεια αποπληρωμής, αλλά και οι πρόσθετες ευελιξίες που παρέχονται.

Ποιες τράπεζες έκαναν τις προσφορές


Εως σήμερα τέσσερις τράπεζες προχώρησαν στη διάθεση της εν λόγω προσφοράς. Συγκεκριμένα:

- H Εθνική Τράπεζα για κάθε νέο στεγαστικό δάνειο που χορηγεί ή για μεταφορά υπολοίπου στεγαστικού δανείου από άλλη τράπεζα, καταβάλλει μαζί με την εκταμίευση του δανείου, εφάπαξ ποσό ίσο με το 4% του χορηγούμενου δανείου σε μετρητά. Σε ένα δάνειο λοιπόν 100.000 ευρώ, ο δανειολήπτης θα εισπράττει επιπλέον 4.000 ευρώ μετρητά σαν bonus. Επιπλέον, κατά το διάστημα της προσφοράς ο πελάτης θα απαλλάσσεται και από τα έξοδα του δανείου (προέγκρισης, δικηγόρου και μηχανικού) που εισπράττει η τράπεζα.

Η απαλλαγή των εξόδων, ισχύει για κάθε νέο στεγαστικό δάνειο που δίδει η Εθνική Τράπεζα. Η προσφορά αυτή ισχύει για το δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο, συνδεδεμένο με το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

- Η EFG Eurobank Ergasias προσφέρει στεγαστικό πρόγραμμα κυμαινόμενου επιτοκίου euribor + περιθώριο από 1,5%, με το οποίο ο δανειολήπτης εισπράττει το 4% του χορηγούμενου ποσού. Το δάνειο παρέχει δωρεάν έξοδα προέγκρισης, δικηγόρου και μηχανικού, ενώ επιδοτούνται τα έξοδα προσημείωσης έως και 3.000 ευρώ.

- Η τράπεζα Πειραιώς προσφέρει δωρεάν το 4% του ποσού του στεγαστικού δανείου που θα εκταμιευθεί. Η συγκεκριμένη προσφορά ισχύει για τα προγράμματα κυμαινόμενου επιτοκίου euribor 1 μηνός + περιθώριο από 1,2%, σταθερού για πέντε χρόνια επιτοκίου (4,85%) και στη συνέχεια euribor και για μεταφορά υπολοίπου. Τα έξοδα έγκρισης, νομικού και τεχνικού ελέγχου είναι δωρεάν, ενώ στην περίπτωση της μεταφοράς επιδοτούνται με το ποσό των 1.000 ευρώ τα έξοδα προσημείωσης.

- H NovaBank διαθέτει το νέο στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου Extra Cash, το οποίο προσφέρει δωρεάν σε μετρητά ποσό ίσο με το 5% του δανείου, για νέους δανειολήπτες καθώς και για μεταφορές στεγαστικών δανείων. Παράδειγμα: για δάνειο NovaHome Extra Cash 200.000 ευρώ, ο δανειολήπτης παίρνει δώρο σε μετρητά 10.000 ευρώ. Παράλληλα, η NovaBank προσφέρει, για όλα τα στεγαστικά δάνεια δωρεάν τα έξοδα δανείου, δικηγόρου και μηχανικού, μέχρι το ποσό των 1.500 ευρώ.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.