ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κι ένα καλό μετά την υποβάθμιση: Θ’ ανέβουν κι άλλο οι αποδόσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις!

01:53 - 09 Μαρ 2011 | Ατομικά Συμφέροντα
Κάθε υποβάθμιση από ξένο οίκο αναγκάζει τις τράπεζες να πληρώνουν περισσότερα στους πελάτες τους για να τους εμπιστευθούν τα χρήματά τους. Μετά την υποβάθμιση της οικονομίας από την Moody’s θα πρέπει να αναμένονται νέες υποβαθμίσεις των τραπεζών. Στην ανάγκη για ρευστότητα, εκτιμάται από την αγορά ότι οι προθεσμιακές καταθέσεις θα τσιμπήσουν κι άλλο. Οι ίδιες τραπεζικές πηγές πάντως υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα ανησυχίας, διότι οι αντίστοιχες αξιολογήσεις που έχουν από τους άλλους δύο οίκους αξιολόγησης - Standard & Poor's και Fitch- είναι υψηλότερες της Moody's ούτως ή άλλως και ότι σε κάθε περίπτωση η ρευστότητα που χρειάζονται είναι επαρκής από το μέχρι σήμερα δανεισμό τους, αλλά και με τις επιπλέον 30 δισ ευρώ εγγυήσεις που έλαβαν πρόσφατα μέσω του κρατικού πακέτου στήριξης.
Η ανακοίνωση του οίκου έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, για δύο κυρίως λόγους, πρώτον λόγω της χρονικής συγκυρίας και δεύτερον, λόγω του μεγέθους (τριών βαθμίδων) της υποβάθμισης. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι γιατί οι αναλυτές του οίκου δεν περίμεναν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου η οποία θα κρίνει την τύχη του δημοσίου χρέους και έσπευσαν να «προδικάσουν»ένα αρνητικό αποτέλεσμα, δημιουργώντας προηγούμενο για πιθανές αναθεωρήσεις από άλλους οίκους. Επίσης, προκαλεί απορία το γεγονός της απότομης και τριπλής υποβάθμισης, καθώς ακόμη και αν το ενδεχόμενο χαμηλότερης πιστοληπτικής αξιολόγησης ήταν ορατό, κανείς δεν ανέμενε τις τρεις βαθμίδες. 


Σε γενικές γραμμές, οι τραπεζίτες προσπαθούν να εμφανισθούν καθησυχαστικοί, σε ότι αφορά το πιθανό ντόμινο υποβαθμίσεων των τραπεζών και των καλυμμένων ή τιτλοποιημένων ομολόγων τους . Ισχυρίζονται ότι ο δανεισμός τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι εξασφαλισμένος ακόμη και σε χαμηλότερης αξιολόγησης ομόλογα και αυτό ισχύει σε ότι αφορά τα κρατικά ομόλογα , αλλά και τα δικά τους που εκδίδουν. Η μόνη διαφορά είναι ότι η ΕΚΤ είναι πολύ πιθανόν να ζητήσει επιπλέον καλύμματα για τίτλους που έχει ήδη κρατήσει ως ενέχυρο και αυτό θα δυσχεράνει πολύ περισσότερο τα περιθώρια άντλησης ρευστότητας μέσω τιτλοποιήσεων των ελληνικών τραπεζών. Επόμενο, είναι μέσα στο προσεχές δεκαήμερο, η Μoody's να προβεί και σε αντίστοιχες υποβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών και κατά συνέπεια και των εκδόσεων τους σε καλυμμένες ομολογίες.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:55 - 09 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.