ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πως θα αποφύγετε τα λάθη κατά τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων

02:10 - 11 Μαρ 2011 | Ατομικά Συμφέροντα
Προσοχή στους τόκους των στεγαστικών δανείων, στις κατοικίες, στον παρακρατούμενο φόρο και βεβαίως στις δαπάνες που εκπίπτουν γιατί αποτελούν και τα συνηθέστερα λάθη κατά τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων διαπιστώνει και συστήνει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Για την αποφυγή των συνηθέστερων λαθών κατά τη συμπλήρωση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικ. έτους 2011, «ενοχοποιούνται» 15 κωδικοί στους οποίους, για διαφόρους λόγους, συνοστίζονται τα περισσότερα λάθη από την πλευρά των φορολογουμένων. Οι κωδικοί αυτοί εντοπίστηκαν από τη στατιστική επεξεργασία, αξιολόγηση και ανάλυση των φορολογικών δηλώσεων που παρουσιάζουν μεγάλη συχνότητα λαθών, η οποία, όπως ...ευγενώς θέλει να πιστεύει η ΓΓΠΣ, οφείλεται στη μη επαρκή πληροφόρηση των φορολογουμένων για την ορθή συμπλήρωση αυτών.

Αναλυτικότερα:
- τα συνηθέστερα λάθη των φορολογουμένων κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ανά πίνακα και κωδικό αριθμό αυτού

- σχετικές πληροφορίες, διευκρινίσεις και επισημάνσεις προς τους φορολογούμενους, για την ορθή συμπλήρωση των αντίστοιχων σημείων προκειμένου βεβαίως να αποφύγουν να ξαναπεράσουν από την εφορία για τη διόρθρωσή των λαθών τους

Συγκεκριμένα τα συνηθέστερα λάθη είναι τα εξής:

- Οι έγγαμοι ξεχνούν να συμπληρώσουν το τετραγωνίδιο με την ένδειξη "ΑΦΜ συζύγου ", με τον ΑΦΜ της συζύγου, εφόσον αυτή διαθέτει. Σε καμιά περίπτωση προκειμένου για έγγαμη δεν θα αναγράφεται στο τετραγωνίδιο αυτό ο ΑΦΜ της συζύγου της.

- Σε δηλώσεις εν διαστάσει συζύγων δεν διαγράφεται ο ΑΦΜ της πρώην συζύγου. Η εν διαστάσει σύζυγος στη δήλωσή της πρέπει να αναγράφει μόνο τα στοιχεία που την αφορούν. Πριν από την υποβολή ξεχωριστών δηλώσεων από τους πρώην συζύγους λόγω της διάστασης πρέπει να έχει προηγηθεί η υποβολή από αυτούς δήλωσης διακοπής των σχέσεων στο Τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ. Σε 7.771 δηλώσεις του οικονομικού έτους 2010 δεν είχε διαγραφεί ο ΑΦΜ της πρώην συζύγου στις περιπτώσεις υποβολής χωριστών δηλώσεων λόγω διάστασης των συζύγων.

- Συμπληρώνονται τα στοιχεία εκπροσώπου (κηδεμόνα, αντιπροσώπου, προσωρινού διαχειριστή, αντικλήτου) στη δήλωση χωρίς να έχει καταχωρηθεί αντίστοιχη σχέση στο Μητρώο της Δ.Ο.Υ. Το λάθος αυτό παρατηρήθηκε σε 9.428 δηλώσεις του 2010.

- Υποβάλλεται η δήλωση από κληρονόμο του φορολογούμενου που απεβίωσε χωρίς να έχει προηγηθεί η υποβολή στο Μητρώο της εφορίας δήλωσης σχέσεων μεταξύ αποβιώσαντος και κληρονόμου. Το λάθος αυτό έκαναν 6.263 φορολογούμενοι.

- Ναυτικοί δηλώνουν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες χωρίς να έχουν συμπληρώσει το "Ειδικό Ενημερωτικό Δελτίο" προκειμένου να διενεργηθεί ο ειδικός τρόπος φορολόγησης των ναυτικών. Η παράλειψη αυτή εντοπίστηκε σε 6.409 δηλώσεις.

- Αναγράφονται καθαρά κέρδη από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, χωρίς να έχουν συμπληρωθεί τα αντίστοιχα ακαθάριστα έσοδα. Το λάθος αυτό έκαναν 5.462 φορολογούμενοι.

- Σε 4.566 δηλώσεις δηλώθηκαν δαπάνες για επισκευή και συντήρηση ακινήτων χωρίς να έχει συμπληρωθεί εισόδημα από ακίνητα.

- Δεν συμπληρώνεται η επιφάνεια των κύριων χώρων της κύριας και των δευτερευουσών κατοικιών, ενώ αναγράφονται τα λοιπά στοιχεία (ποσοστό συνιδιοκτησίας, μήνες). Το λάθος αυτό εμφάνισαν 10.087 δηλώσεις του 2010. Σημειώνεται ότι στον πίνακα 5 της δήλωσης γράφονται τα στοιχεία για τον προσδιορισμό του τεκμηρίου διαβίωσης για ιδιοκατοικημένη ή μισθούμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη κύρια κατοικίας και ως δυο δευτερεύουσες κατοικίες.

- Στην περίπτωση 2 του πίνακα 5 γράφονται τα ποσά που καταβλήθηκαν για την αγορά περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, αυτοκίνητα κλπ )

- Αν κατά τη διάρκεια του έτους 2010 καταβλήθηκαν τόκοι για την εξόφληση δανείων ή πιστώσεων, καθώς και χρεώσεων μέσω πιστωτικών καρτών για την αγορά μη καταναλωτικών αγαθών, το ποσό αυτών των τόκων πρέπει να γραφεί στην περίπτωση στους κωδικους 727-728. Στο ποσό των τόκων αυτών, πρέπει να προστεθούν και οι δεδουλευμένοι τόκοι με το χρεολύσιο που καταβλήθηκαν, μέσα στο έτος 2010, για την εξόφληση στεγαστικών δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

- Στους κωδικούς 727-728, πρέπει να γραφούν και οι τόκοι υπερημερίας που τυχόν καταβλήθηκαν για την τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων, καθώς και χρεώσεων μέσω πιστωτικών καρτών για αγορά μη καταναλωτικών αγαθών κατά το έτος 2010. Επίσης στους κωδικούς αυτούς πρέπει να γραφεί το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε το 2010 για τη χορήγηση δανείων προς οποιονδήποτε με εξαίρεση τα ποσά δανείων που χορηγήθηκαν προς εταιρίες ή κοινοπραξίες ή κοινωνίες των οποίων ο υπόχρεος είναι μέλος ή μέτοχος.

- Συμπληρώνονται τόκοι στεγαστικού δανείου για πρώτη κατοικία στο πίνακα δαπανών και το ποσό αυτό δεν μεταφέρεται στον πίνακα των τεκμηρίων. Το λάθος αυτό έκαναν 17.879 φορολογούμενοι. Στον πίνακα 7 δηλώνονται τα ποσά των δαπανών που αφαιρούνται από το συνολικό εισόδημα ή από το φόρο. Στην ένδειξη 9 αναγράφονται οι τόκοι στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας. Για συμβάσεις στεγαστικών δανείων που έχουν συναφθεί από 1/1/2003 και μετά υπάρχει ανώτατο όριο δανείου ή συνόλου δανείων 200.000 ευρώ. Γι' αυτό το λόγο πρέπει να συμπληρώνονται για τα δάνεια αυτά και οι κωδικοί 069-070 αντίστοιχα, για το συνολικό ποσό των δανείων που έχει λάβει ο κάθε σύζυγος για την απόκτηση της πρώτης κατοικίας τους (υποπερίπτωση δ).

- Δεν υπάρχει σωστή σχέση μεταξύ αναλογούντος και παρακρατηθέντος φόρου μισθωτών υπηρεσιών. Αυτό έγινε σε 25.544 δηλώσεις. Σημειώνεται ότι η διαφορά μεταξύ αναλογούντος και παρακρατηθέντος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,5%.

- Οι παρακρατηθέντες φόροι που αφορούν εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα είναι μεγαλύτεροι από το 20% των αντίστοιχων ακαθάριστων εισοδημάτων.

- Σε 27.073 δηλώσεις οικονομικού έτους 2010 η συμπλήρωση του αριθμού καταχώρησης στη δήλωση με δυσανάγνωστους χαρακτήρες είχε ως αποτέλεσμα να μη συμφωνεί η τιμή του αριθμού καταχώρησης από το σύστημα TAXIS, με αυτή που πληκτρολογήθηκε.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:11 - 11 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.