ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κερδίστε τον 13ο μισθό

01:00 - 14 Μαρ 2011 | Ατομικά Συμφέροντα
Πώς μπορείτε να αυξήσετε τα έσοδα και πως να περιορίσετε δαπάνες για καύσιμα, ρεύμα, τηλέφωνα και κάρτες, με απλές κινήσεις.

Το ότι πίνοντας αρκετό νερό μπορούμε να εξοικονομήσουμε έως 33% από το κόστος της... βενζίνης ή το ότι ένας εκτυπωτής μπορεί να καίει περισσότερο ρεύμα από ό,τι το ψυγείο, ίσως, τα γνωρίζουν λίγοι. Ομως, όσο η κρίση γίνεται πιο βαθιά και κόβονται εισοδήματα και μισθοί τόσο πιο πολλά θα μαθαίνουμε για να μειώνουμε το κόστος του νοικοκυριού μας, αλλά και για να αυξάνουμε το οικογενειακό εισόδημα.

Ενα μέσο ελληνικό νοικοκυριό, με τρία μέλη, που κατοικεί σε δικό του διαμέρισμα 120 τ.μ. και έχει δύο αυτοκίνητα (1.800 κ.εκ. και 1.200 κ.εκ.) μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι 1.860 ευρώ τον χρόνο με απλές κινήσεις. Η εξοικονόμηση αυτή αντιστοιχεί σε περίπου έναν καλό μισθό και γίνεται χωρίς να στερηθεί τίποτα η οικογένεια από όσα απολάμβανε μέχρι σήμερα.

Αν μάλιστα γίνουν και περικοπές ορισμένων «περιττών», τότε η εξοικονόμηση μπορεί να αντιστοιχεί σε πάνω από δύο μισθούς τον χρόνο.

​Ανοίγοντας ένα blog ή μια προσωπική ιστοσελίδα ή συμπληρώνοντας έρευνα αγοράς επί πληρωμή, το οικογενειακό εισόδημα μπορεί να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 1.000 ευρώ τον χρόνο. Σήμερα υπάρχουν προγράμματα από μηχανές αναζήτησης στο Ιντερνετ που τοποθετούν διαφημίσεις σε ιστοσελίδες δωρεάν. Ομως, κάθε κλικ στη διαφήμιση αποτελεί κέρδος για τον ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας.

Link

Επίσης, υπάρχουν πολλές -κυρίως διαδικτυακές- εταιρείες έρευνας αγορών που πληρώνουν για τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων (συνήθως από 7 ευρώ το ένα).

Για το νοικοκυριό του παραδείγματός μας, το συνολικό κόστος πετρελαίου, βενζίνης και ηλεκτρικής ενέργειας φτάνει τα 4.200 ευρώ τον χρόνο (μέτρια κατανάλωση). Το κόστος αυτό μπορεί να μειωθεί κατά 1.180 ευρώ το έτος. Για παράδειγμα, ρυθμίζοντας τον θερμοστάτη για τη θέρμανση τον χειμώνα στους 19 βαθμούς και το καλοκαίρι για την ψύξη στους 24-25 βαθμούς. Κάθε βαθμός αύξησης τον χειμώνα ή μείωσης της θερμοκρασίας το καλοκαίρι σημαίνει επιπλέον επιβάρυνση κατά 8%-10%. Αν σβήνουν τα φώτα στα δωμάτια όπου δεν χρειάζεται φωτισμός, η ετήσια μείωση του κόστους υπολογίζεται σε 15%. Τα καθαρά παράθυρα (φωτισμός), η αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων και χαλασμένων ντουί μπορεί να μειώσουν το κόστος κατά 15%. Το σβήσιμο συσκευών που δεν λειτουργούν, π.χ. TV, fax, εκτυπωτής κ.λπ., απαλλάσσει αρκετά ευρώ τον χρόνο.

Για παράδειγμα, ένας υπολογιστής σε κατάσταση αναμονής καίει ρεύμα 15 ευρώ το έτος. Αν τον κλείνουμε, όταν δεν τον χρειαζόμαστε, γλιτώνουμε το κόστος αυτό, σύμφωνα με τη WWF. Υπάρχουν πολλές ενεργοβόρες συσκευές που φαίνονται «αθώες». Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ενός έγχρωμου εκτυπωτή (μη ενεργειακά αποδοτικός) ανέρχεται σε 54 ευρώ τον χρόνο. Το αντίστοιχο κόστος ενός ψυγείου (ενεργειακά αποδοτικό) είναι 25 ευρώ τον χρόνο.

Επίσης, φροντίζοντας, για παράδειγμα, να μην οδηγούμε νευρικά και τα λάστιχα να έχουν τη σωστή πίεση, η εξοικονόμηση βενζίνης μπορεί να ξεπεράσει το 33%. Στοιχεία και έρευνες της Shell δείχνουν ότι οι καλά ενυδατωμένοι οδηγοί είναι πιο συγκεντρωμένοι, δεν οδηγούν νευρικά και αποφεύγεται έτσι επιπλέον κόστος κατά 30%.

TΗΛΕΦΩΝΑ

-40%

  • των μηνιαίων λογαριασμών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας μπορεί να επιτευχθεί επιλέγονταςτο σωστό πρόγραμμα και κάνοντας έρευνα αγοράς. Ενας μέσος λογαριασμός σταθερής τηλεφωνίας (συν Ιντερνετ) κυμαίνεται γύρω στα 80-100 ευρώ το δίμηνο (40-50 ευρώ τον μήνα) και με την επιλογή φθηνότερου προγράμματος και παρόχου, μπορεί το κόστος να κατέβει στο μισό. Στην κινητή τηλεφωνία η σωστή επιλογή προγράμματος μπορεί να μειώσει το κόστος κατά 30%. Ενα μέσο μηνιαίο κόστος ανέρχεται στα 40-50 ευρώ (συμβόλαιο) και στα 5-10 ευρώ (καρτοκινητή). Για έναν μέσο καταναλωτή (οικογένεια) η εξοικονόμηση ανέρχεται σε περίπου 540 ευρώ τον χρόνο.

 

ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

-50ευρώ

  • τουλάχιστον κάθε χρόνο μπορούν να εξοικονομηθούν κόβοντας διάφορες συνδρομές για πιστωτικές κάρτες, για ενημερωτικά δελτία ή για διάφορες υπηρεσίες που δεν χρησιμοποιούμε. Αν προσθέσουμε και τη συνδρομή του γυμναστηρίου που δεν πατάμε ποτέ, τότε η ετήσια εξοικονόμηση μπορεί να ξεπεράσει τα 600 ευρώ.

ΧΡΕΗ

-70ευρώ

  • τουλάχιστον μπορούν να εξοικονομηθούν κάθε έτος από αναχρηματοδότηση δανείων και οφειλών σε κάρτες. Για παράδειγμα, η λήψη καταναλωτικού δανείου χωρίς προσημείωση για πέντε χρόνια, προκειμένου να εξοφληθεί το χρέος πιστωτικών καρτών ύψους 5.000 ευρώ, μειώνει τη μηνιαία δόση κατά 14 ευρώ τουλάχιστον ή κατά 70 ευρώ τον χρόνο. Αυτό είναι προτιμότερο από την πληρωμή με την ελάχιστη καταβολή κάθε μήνα που έχει αποτέλεσμα να μην αποπληρώνεται το χρέος σε κάρτες και ανοιχτά δάνεια σχεδόν ποτέ.

 

Σε συνεργασία με το site eranistis.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 12:25 - 14 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.