ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μάζευε και ας είναι και ρώγες...

09:33 - 11 Απρ 2011 | Ατομικά Συμφέροντα
Αγόραζε λουλούδια τις Τρίτες, αεροπορικά εισιτήρια τις Τετάρτες, έπιπλα το φθινόπωρο, άλλαξε γραμματοσειρά στον εκτυπωτή, πήγαινε λαϊκή αγορά το μεσημέρι, και δες τις μηνιαίες δαπάνες σου να πέφτουν.

Μέση ετήσια εξοικονόμηση

  • 1.500 ευρώ

Η κρίση απαιτεί περικοπή δαπανών και έξυπνες αγορές με στόχο τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση. Υπάρχουν τακτικές για οικονομικές αγορές, οι οποίες είναι προφανείς και άλλες όχι. Το eranistis.gr παρουσιάζει μερικές από αυτές, τις οποίες ελπίζουμε να βρείτε χρήσιμες.

Κερδίστε από την αναβάθμιση

Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να αγοράσετε κάτι καινούργιο, όπως για παράδειγμα ένα κινητό τηλέφωνο ή ένα ψυγείο. Το πρώτο που πρέπει να σκεφτείτε είναι το πως θα βγάλετε λεφτά από την παλιά συσκευή. Ενας τρόπος είναι να το πουλήσετε, πχ στο ricardo.gr. Ενας άλλος τρόπος είναι να το ανταλλάξετε. Για παράδειγμα, η Vodafone, με το πρόγραμμα «ανταλλαγή» αγοράζει το παλιό κινητό και σου κάνει έκπτωση για την αγορά καινούργιου με νέα σύνδεση. Σε αυτό μπορείς να προσθέσεις το ποσό της επιδότησης που μπορεί να έχεις.

Για να μη μιλάμε θεωρητικά, το eranistis.gr πούλησε ένα παλιό Motorola στο ricardo.gr έναντι 30 ευρώ και αντάλλαξε στη Vodafone ένα HTC Diamond έναντι 90 ευρώ. Επίσης, είχε επιδότηση 170 ευρώ. Συνολικά, δηλαδή βρέθηκε με 290 ευρώ για να αγοράσει την καινούργια του συσκευή, χωρίς ουσιαστικά να πληρώσει τίποτα.

Το δεύτερο που πρέπει να σκεφτούμε όταν θέλουμε να αγοράσουμε κάτι καινούργιο είναι να εντοπίσουμε το μαγαζί ή την αλυσίδα που προσφέρει τις χαμηλότερες τιμές ή έχει προσφορές. Μία εύκολη και καλή λύσει είναι η αναζήτηση στο ίντερνετ και σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες που συγκρίνουν τιμές, όπως το skroutz.gr. Για παράδειγμα, η τιμή ενός ψυγείου τύπου «ντουλάπα» της Bosch κυμαίνεται μεταξύ 930 ευρώ και 1.158 ευρώ. Γιατί να αγοράσετε το ίδιο ακριβώς ψυγείο ακριβότερα;

Μειώστε τα έξοδα του κινητού

Επισκεφθείτε ένα κατάστημα κινητής τηλεφωνίας και ζητείστε έναν κατάλογο με τα προγράμματα. Επιλέγοντας το σωστό πρόγραμμα που ταιριάζει στις ανάγκες σας (πχ πολλά SMS και λιγότερος χρόνος ομιλίας ή περισσότερο ίντερνετ κλπ), μπορείτε να μειώσετε τον μηνιαίο λογαριασμό στο μισό! Εμείς το είδαμε να λειτουργεί αυτό στην πράξη με τη μαμά μας! Αρχικά είχε το χαμηλότερο πάγιο και ο λογαριασμός δεν έπεφτε κάτω από τα 150 - 190 ευρώ το μήνα. Είχε κάνει το κινητό «σκουλαρίκι». Επιλέξαμε ένα υψηλότερο πάγιο που έδινε πολύ χρόνο δωρεάν ομιλίας το μήνα. Το πάγιο σχεδόν διπλασιάστηκε, αλλά ο λογαριασμός σήμερα δεν ξεπρνά τα 100 ευρώ το μήνα.

Αγορές μέσω ίντερνετ

Γενικά οι αγορές μέσω ίντερνετ είναι πιο φθηνές από ό,τι στα φυσικά καταστήματα. Για παράδειγμα, ρολόι γυναικείο της DKNY το βρήκαμε σε φυσικό κατάστημα έναντι 260 ευρώ και σε ηλεκτρονικό κατάστημα (το ίδιο μοντέλο) έναντι 160 ευρώ (με τα έξοδα αποστολής). Επίσης, ένα μεγάλο πουφ με δερματίνη το εντοπίσαμε σε κατάστημα στην τιμή των 120 ευρώ και σε ηλεκτρονικό κατάστημα στην τιμή των 75 ευρώ.

Off season 

Γενικά, προτιμάμε να κάνουμε αγορές τις εποχές που υπάρχει μικρή ζήτηση και μεγάλη προσφορά για το προϊόν που ενδιαφερόμαστε. Για παράδειγμα, η καλύτερη εποχή για έπιπλα είναι το φθινόπωρο ή στις αρχές του έτους, διότι τότε τα καταστήματα θέλουν να ξεφορτωθούν τα παλιά και να βρουν χώρο για να φέρουν τα της νέας σεζόν. Κάτι αντίστοιχο ισχύει με τα κλιματιστικά (αποφεύγουμε τις αγορές και κυρίως τις τοποθετήσεις το καλοκαίρι ή το χειμώνα), αλλά και με τα ρούχα. Για παράδειγμα, βρείτε χαμηλές τιμές για παλτά την εποχή που τα μαγαζιά φέρνουν ρούχα για την άνοιξη ή το καλοκαίρι.

Παζάρεμα

Πρέπει να γίνετε πιο δυνατοί στη διαπραγμάτευση ή αλλιώς παζάρεμα. Ζητείστε να μιλήσετε με έναν υπεύθυνο του καταστήματος. Οι πωλητές δεν έχουν μεγάλα περιθώρια να «κόβουν» τιμές. Οι υπεύθυνοι έχουν, αλλά εδώ υπάρχει το εξής ρίσκο: Συνήθως οι υπεύθυνοι των καταστημάτων έχουν τη μεγαλύτερη διαπραγματική ικανότητα (κυρίως λόγω εμπειρίας) και ενδεχομένως, στο τέλος να σας «τουμπάρουν».

Μην πληρώνετε το περιβάλλον

Ενα ζευγάρι παπούτσια ή ένα αυτοκίνητο μπορεί να έχουν υψηλότερες τιμές μόνο και μόνο επειδή τα μαγαζιά βρίσκονται σε ακριβότερη περιοχή ή έχουν καλύτερη βιτρίνα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα βρείτε πάντα χαμηλότερες τιμές σε συνοικιακά μαγαζιά. Μάλλον ισχύει το αντίθετο, διότι έχουν μικρότερες οικονομίες κλίμακος (μικρός τζίρος).

Πηγαίνετε λαϊκή το μεσημέρι

Γενικά προτιμάμε τις λαϊκές αγορές. Ειδικά προς το μεσημέρι, όταν οι πωλητές και οι παραγωγοί θέλουν να ξεφορτωθούν την πραμάτεια τους, οι τιμές πέφτουν ακόμη και στο μισό. Ισως, να μη βρείτε την ποικιλία και την ποιότητα που θέλετε. Εντάξει. Μην πάτε στις 2 το μεσημέρι, αλλά πιο νωρίς. Επίσης, κάποιες φορές δεν σας νοιάζει τόσο η ποιότητα. Για παράδειγμα, τι θέλετε να είναι σφικτές οι ντομάτες αν αυτές προορίζονται για σάλτσα;

Εκαστος στο είδος του

Οταν βρίσκεστε στη λαϊκή ή όταν αγοράζετε είδη μαναβικής από μαγαζιά, προσπαθήστε να επιλέγετε παραγωγούς. Αυτοί έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, μικρότερη ποικιλία, αλλά κατά κανόνα χαμηλότερες τιμές. Το αρνητικό είναι ότι θα πρέπει να κάνετε περισσότερες στάσεις για να αγοράσετε διαφορετικά πράγματα. Ισως, όμως, να αξίζει τον κόπο.

Εγγραφείτε σε έναν κατάλογο προσφορών

Τώρα και στην Ελλάδα λειτουργούν ιστοσελίδες που συγκεντρώνουν προσφορές από καταστήματα και κάθε μέρα μέσω της ιστοσελίδας τους ή μέσω των newsletter ανακοινώνουν προσφορές καταστημάτων. Μία φίλη έκλεισε ετήσιο πρόγραμμα περιποίησης προσώπου στην τιμή των 89 ευρώ, όταν η τιμή του αντίστοιχου πακέτου (χωρίς την προσφορά) ήταν 219 ευρώ. Τέτοιες υπηρεσίες προσφέρουν οι ιστοσελίδες groupon, enterprice, alepoudaki κλπ, ενώ όλες μαζί τις συγκεντρώνει το soby.

Αλλάξτε γραμματοσειρά

Ξέρετε ότι κάποιες γραμματοσειρές είναι πιο οικονομικές, διότι ο εκτυπωτής χρησιμοποιεί λιγότερο μελάνι; Τέτοιες γραμματοσειρές είναι οι Century Gothic, Times New Roman, Calibri και Verdana. Η εξοικονόμηση σε μελάνι φτάνει το 30%, σε σχέση με τη γραμματοσειρά Arial.

Ενας άλλος τρόπος εξοικονόμησης στο μελάνι του εκτυπωτή είναι η αγορά μελανιών σε καλύτερες τιμές ή το ξαναγέμισμά τους. Καλύτερες τιμές πετυχαίνουμε όταν αγοράζουμε μεγάλες συσκευασίες ή όταν αναζητούμε (κυρίως μέσω ίντερνετ) τις χαμηλότερες για το μοντέλο που θέλουμε. Επίσης, δεν πρέπει να υποτιμούμε τα μαγαζιά που ξαναγεμίζουν τα άδεια μελάνια μας. Υπάρχουν πολλά. Ψάξτε στο ίντερνετ και δείτε διαφορές στις τιμές. Ποιότητες υπάρχουν πολλές.

Γίνε μέλος

Πολλές αλυσίδες στα μέλη τους προσφέρουν μεγάλες εκπτώσεις ή επιστροφές με κουπόνια ή με δωροεπιταγές. Επίσης, υπάρχουν ηλεκτρονικά καταστήματα που απευθύνονται μόνο σε μέλη και οι εκπτώσεις φτάνουν μέχρι το 80%. Μία τέτοια εταιρεία είναι η BrandsGalaxy.

Δημοτικό γυμναστήριο

Αντί να σκάτε μία υψηλή συνδρομή σε γυμναστήριο, προτιμήστε το δημοτικό γυμναστήριο της περιοχής σας.

Λουλούδια τις Τρίτες

Εχετε φίλο που πουλάει λουλούδια; Αν έχετε ρωτήστε τον ποια μέρα της εβδομάδας έχει τις μικρότερες πωλήσεις. Στατιστικά οι μικρότερες πωλήσεις σημειώνονται τις Τρίτες. Αυτή είναι μία καλή ημέρα για να αγοράσετε λουλούδια αν έχετε προγραμματίσει να στείλετε μερικές μέρες αργότερα (όχι πάνω από δύο-τρεις) μια ανθοδέσμη σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο. Επίσης, να αποφεύγετε να αγοράζετε λουλούδια στις μεγάλες γιορτές (Αγίου Νικολάου, Αγίου Βαλεντίνου, Γιορτή της Μητέρας κλπ). Αγοράστε τα λίγες ημέρες πριν. Σε ένα ανθοδοχείο με μία ασπιρίνη στο νερό θα διατηρηθούν σε άψογη κατάσταση για δύο τρία 24ωρα.

Αεροπορικά εισιτήρια

Επίσης για έναν περίεργο τρόπο οι χαμηλότερες τιμές αεροπορικών εισιτηρίων και η μικρότερη ζήτηση για αυτά παρατηρείται τις Τετάρτες και μάλιστα προς τις βραδυνές ώρες. Ακόμη προτιμάτε να αγοράζετε αεροπορικά εισιτήρια αρκετά νωρίτερα από το ταξίδι σας και φυσικά εκμεταλλευθείτε τις προσφορές.

Στεγνό καθάρισμα

Πέραν του ότι μπορείτε να βρείτε προσφορές στα καθαριστήρια μέσω groupon κλπ, μπορείτε να αγοράσετε υλικά για στεγνό καθάρισμα στο σπίτι. Είναι ώρα να μάθετε να κάνετε μόνοι σας στεγνό καθάρισμα στο παλτό σας.


 

Σε συνεργασία με το site eranistis.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 09:37 - 11 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.