ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περαίωση: «Δεν πλήρωσες δύο δόσεις; Είσαι ανοικτός σε έλεγχο»

00:57 - 21 Απρ 2011 | Ατομικά Συμφέροντα
Εκτός περαίωσης και «ανοικτοί» στον έλεγχο θα είναι στο εξής όσοι έκαναν χρήση της ρύθμισης της περαίωσης πλην όμως καθυστέρησαν την τακτοποίηση έστω και δύο ληξιπροθέσμων δόσεων.
Αυτό προβλέπει διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών (ΠΟΛ:1066/2011) σύμφωνα με την οποία δεν επέρχεται περαίωση στις περιπτώσεις  μη εξόφλησης της συνολικής οφειλής που αναγράφεται στο Εκκαθαριστικό Σημείωμα, η μη καταβολής τουλάχιστον δύο ληξιπρόθεσμων δόσεων. Οι υποθέσεις αυτές καθίστανται μάλιστα ελεγκτέες, ενώ ο φόρος που προκύπτει από το εκκαθαριστικό σημείωμα της περαίωσης, συμψηφίζεται με το αντίστοιχο συνολικό ποσό φόρων και άλλων επιβαρύνσεων που θα προκύψει από τον τακτικό και οριστικό φορολογικό έλεγχο που θα διενεργηθεί. Σημειώνεται ότι το υπουργείο καθιερώνει αυτή την ασφαλιστική δικλείδα προκειμένου να αποτρέπει τους φορολογούμενους από την γνωστή πρακτική αποδοχής της ρύθμισης, καταβολής της πρώτης δόσης, απόκτησης ενημερότητας και  αδιάφορου ...σφυρίγματος στη συνέχεια. Παράλληλα προ της ρύθμισης του νόμου, τα βιβλία «έκλειναν» οριστικά και αν ο φορολογούμενος δεν κατέβαλλε τις επόμενες, απλώς «γυρνούσε» από «ανέλεγκτος» σε «ληξιπρόθεσμος». Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου έχει ως εξής:
- Σε ανέλεγκτες κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 του άρθρου 2 του ν.3888/2010 υποθέσεις για τις οποίες το Εκκαθαριστικό Σημείωμα της παραγράφου 1 του άρθρου 9 έχει γίνει αποδεκτό σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του ίδιου άρθρου και δεν έχει επέλθει περαίωση λόγω μη εξόφλησης της συνολικής οφειλής που αναγράφεται στο Εκκαθαριστικό Σημείωμα, η μη καταβολή τουλάχιστον δύο ληξιπρόθεσμων δόσεων των οικείων ποσών φόρων που προκύπτουν από το Εκκαθαριστικό Σημείωμα, έχει ως αποτέλεσμα οι υποθέσεις αυτές να είναι ελεγκτέες και το συνολικό ποσό φόρων κατά οικονομικό έτος και φορολογικό αντικείμενο που προκύπτει από το Εκκαθαριστικό Σημείωμα συμψηφίζεται με το αντίστοιχο συνολικό ποσό φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων που θα προκύψει από τον τακτικό (οριστικό) φορολογικό έλεγχο που θα διενεργηθεί.
- Για τους επιτηδευματίες της παραγράφου 6 του άρθρου 12 του ν.3888/2010 δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου αυτής εφόσον δεν έχουν καταβληθεί δύο ληξιπρόθεσμες δόσεις. Τα ποσά που ήδη έχουν βεβαιωθεί συμψηφίζονται με τα ποσά που προκύπτουν από τον φορολογικό έλεγχο. Η απόφαση αυτή ισχύει τρεις (3) μήνες μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Τελευταία τροποποίηση στις 13:17 - 21 Απρ 2011

Πολυμέσα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.