ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα 25 ακριβότερα λάθη της ιστορίας

21:30 - 01 Μαϊ 2011 | Ατομικά Συμφέροντα
Κάθε φορά που νιώθω ηλίθιος ή όταν κάνω κάποιο λάθος στη δουλειά μου, διαβάζω τη λίστα με τα ακριβότερα λάθη της ιστορίας. Μετά, νοιώθω καλύτερα!

tiger-woods-sleeps-with-multiple-women-who-arent-elin-nordegren

1

Η απιστία του Tiger Woods

Πότε: 2010

Ζημιά: 110 εκατ. $

Στα τέλη του 2009 γίνεται γνωστό ότι ο πρωταθλητής στο Γκολφ Tiger Woods είχε κοιμηθεί με πολλές γυναίκες, πλην της γυναίκας του, την Elin Nordegen. Αυτό του κόστισε με το ακριβότερο διαζύγιο της ιστορίας. Η ζημιά είναι ακόμη μεγαλύτερη αν ληφθούν υπόψη οι απώλειες από την πτώση της μετοχής της Nike που ήταν ο χορηγός. Με αυτές τις απώλειες, η συνολική ζημιά υπολογίζεται σε 12 δισ. δολάρια.

captain-edward-smith-crashes-the-titanic-into-an-iceberg

2

Το ναυάγιο του Τιτανικού

Πότε: 1912

Ζημιά: 168 εκατ. $

Η γνωστή άδοξη ιστορία του Τιτανικού που προσέκρουσε σε παγόβουνο και βυθίστηκε το 1912 στο ταξίδι του από την Αγγλία στις ΗΠΑ κόστισε, με βάση τις τιμές του 1909, 7,5 εκατ. δολάρια. Τα χρήματα αυτά αφορούν μόνο το κόστος ναυπήγησης. Συνολικά, αν ληφθεί και ο πληθωρισμός, οι απώλειες υπολογίζονται σε  168 εκατ. $

an-elderly-man-throws-away-a-euromillions-lottery-ticket

3

Πέταξε το λαχείο στα σκουπίδια

Πότε: 2010

Ζημιά: 181 εκατ. $

Μία ηλικιωμένη κυρία έπαιζε στη λοταρία κάθε εβδομάδα με στόχο να πιάσει κερδίσει το Euromillions. Το κέρδισε, αλλά ο σύζηγός της, το πέταξε στα σκουπίδια. Το χειρότερο είναι ότι η κυρία γνώριζε ότι κέρδισε, διότι σημείωνε τα νούμερα σε ένα χαρτί.

nasa-uses-the-metric-system-while-lockheed-martin-uses-the-english-system-when-building-a-satellite

4

Η NASA έχασε έναν δορυφόρο

Πότε: 1999

Ζημιά: 165,6 εκατ. $

Η NASA χρησιμοποιούσε το μετρικό σύστημα ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία, η Lockheed Martin χρησιμοποιούσε το αγγλικό σύστημα μέτρησης, όταν κατασκεύαζε τον δορυφόρο. Ετσι, ο δορυφόρος, όταν εστάλη στο διάστημα, χάθηκε...

new-mexico-loses-control-of-a-controlled-burn-in-the-cerro-grande

5

Καταστροφική πυρκαγιά στο Νέο Μεξικό

Πότε: 2000

Ζημιά: 1,3 δισ. δολάρια

Ολα ξεκίνησαν από μία ελεγχόμενη φωτιά, η οποία τελικά ξέφυγε λόγω των δυνατών ανέμων. Η πυρκαγιά κράτησε περισσότερο από ένα μήνα καταστρέφοντας περιουσίες που το 2000 υπολογίστηκαν σε 1 δισ. δολάρια.

faulty-equipment-causes-a-b-2-stealth-bomber-to-crash-on-takeoff

6

Λάθος εξάρτημα σε Στελθ

Ετος: 2008

Ζημιά: 1,42 δισ. $

Ενα λάθος εξάρτημα που τοποθετήθηκε σε ένα Στελθ Β-2 ήταν μοιραίο.

a-hunter-starts-the-biggest-fire-in-california-history

7

Πυρκαγιά από ξυλοκόπο στην Καλιφόρνια

Πότε: 2003

Ζημιά: 1,5 δισ. $

Το φθινόπωρο του 2003 ένα ξυλοκόπος ο οποίος χάθηκε, αποφάσισε να ανάψει φωτιά για να στείλει σήματα καπνού. Η φωτιά εξαπλώθηκε και εξελίχθηκε στην πιο καταστροφική πυρκαγιά στην ιστορία της Καλιφόρνιας.

ford-builds-the-edsel

8

Η Ford λανσάρει το Edsel

Ετος: 1959

Ζημιά: 1,85 δισ. $

Το 1957 η Ford λανσάρει το Edsel, το οποίο σταμάτησε να παράγει δύο χρόνια αργότερα. Οι πωλήσεις ήταν πολύ μικρότερες από τις αναμενόμενες, αλλά η εταιρεία διατηρούσε σταθερή την παραγωγή του. Τελικά αυτό το κλασικό αμάξι αποδείχθηκε ότι ήταν ένα λάθος αυτοκίνητο, σε λάθος αγορά, το λάθος χρόνο.

quaker-buys-snapple

9

Η Quaker εξαγοράζει τη Snapple

Ετος: 1994

Ζημιά: 2,04 δισ. $

Το 1994 η Quaker εξαγόρασε την Snapple έναντι 1,7 δισ. δολαρίων με στόχο να μπει σε όλα τα ράφια. Ομως, οι μεγάλες εταιρείες αναψυκτικών, όπως η Coca Cola και η Pepsi, απάντησαν γρήγορα με αντίστοιχα προϊόντα. Υστερα από τρία χρόνια, η Quaker πούλησε την Snapple έναντι 300 εκατ. δολαρίων.

rupert-murdoch-has-an-affair-with-wendi-deng

10

Το διαζύγιο του Μέρντοχ

Ετος: 1999

Ζημιά: 2,2 δισ. $

Υστερα από 32 χρόνια γάμου, ο μεγιστάνας των Media Ρούμπερτ Μέρντοχ χώρισε τη γυναίκα του Αννα δίνοντας 1,7 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 110 εκατ. σε μετρητά. Το κόστος σε σημερινές τιμές υπολογίζεται σε 2,2 δισ. δολάρια. Μετά 17 ημέρες από το διαζύγιο ο Μέρντοχ παντρεύτηκε την Wendi Deng, 30 ετών.

faulty-equipment-causes-nuclear-meltdown-at-three-mile-island

11

Πυρηνικό ατύχημα στο Three Mile Island

Ετος: 1978

Ζημιά: 2,8 δισ. $

Λάθος εξάρτημα προκάλεσε το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα της αμερικανικής ιστορίας.

yasuo-hamanaka-tries-to-corner-the-copper-market

12

Το στοίχημα το Χαμανάκα στον χαλκό

Ετος: 1996

Ζημιά: 3,58 δισ. $

Πρώην επικεφαλής της Sumitomo ήθελε να ελέγξει την αγορά του χαλκού το 1996. Ο Yasuo Hamanaka ηδη ήλεγχε το 5% της παγκόσμιας αγοράς χαλκού και θεώρησε ότι ήταν σωστή στιγμή να ποντάρει σε αυτήν. Ομως, οι τιμές του χαλκού έπεσαν προκαλώντας άμεσα ζημιές 1,8 δισ. δολαρίων, οι οποίες έφτασαν σε 2,6 δισ. δολάρια (σημερινές τιμές 3,58 δισ.). Ο Χαμανάκα έχασε την περιουσία του και μπήκε οκτώ χρόνια φυλακή.

safety-inspectors-forget-to-replace-a-valve-at-the-piper-bravo-oil-rig

13

Ξέχασαν να βάλουν τη βαλβίδα

Ετος: 1994

Ζημιά: 5,1 δισ. $

Σε έναν καθιερωμένο έλεγχο, οι επιθεωρητές ασφαλείας έβγαλαν, ήλεξαν και ξανατοποθέτησαν όλες τις βαλβίδες εκτός από μία. Αποτέλεσμα: Ανατινάχθηκε μία πλατφόρμα πετρελαίου και σκοτώθηκαν 167 άτομα που εργάζονταν εκείνη τη στιγμή.

sony-buys-columbia-pictures

14

Η εξαγορά της Columbia Pictures από τη Sony

Ετος: 1994

Ζημιά: 5,6 δισ. $

Η Sony εξαγόρασε την Columbia Pictures έναντι 4,8 δισ. δολαρίων, αλλά τελικά κατέβαλε επιπλέον 500 εκατ. δολάρια για να αγοράσει άλλη μία εταιρεία παραγωγής ταινιών, ύστερα από δικαστική απόφαση. Η επένδυση δεν πήγε καλά και η Sony αναγκάστηκε να διαγράψει από τους ισολογισμούς της 3,2 δισ. $

dmitri-rybolovlev-allegedly-slept-with-other-women-on-his-yacht

15

Η απιστία του Dmitri Rybolovlev

Ζημιά: 6,1 δισ. $

Η σύζυγος πιάνει στα πράσα τον Ρώσο μεγιστάνα Dmitri Rybolovlev με άλλες γυναίκες στο γιοτ του. Ο Rybolovlev αναγκάστηκε να πουλήσει περιουσία για να μπορέσει να πληρώσει το διαζύγιο.

various-parties-are-blamed-as-the-prestige-sinks-off-the-coast-of-spain

16

Η πετρελαιοκηλίδα του Prestige

Ετος: 2002

Ζημιά: 6,9 δισ $

Το 2002 βυθίζεται το τάνκερ Prestige στα ανοικτά, νότια της Ισπανίας και χύνονται στη θάλασσα 60.000 τόνοι πετρελαίου.

capitain-joe-hazelwood-crashes-the-exxon-valdez-into-prince-william-sound

17

Πρόσκρουση πετρελαιοφόρου στην Αλάσκα

Ετος: 1989

Ζημιά: 4,4 δισ. $

Στο δρόμο προς την Καλιφόρνια, το πετρελαιοφόρο της Exxon έπεσε πάνω στο Prince William Sound ανοικτά της Αλάσκας. Στη θάλασσα χύθηκαν 760.000 βαρέλια πετρελαίου. Ο καπετάνιος Hazelwood συνελήφθη.

faulty-equipment-causes-the-challenger-to-explode-on-liftoff

18

Το δυστύχημα του Τσάλεντζερ

Ετος: 1986

Ζημιά: 11,1 δισ. $

Ενας λάθος σχεδιασμός και ένας λάθος εξοπλισμός θεωρούνται οι αιτίες που οδήγησαν στην έκρηξη του Τσάλεντζερ 72 δευτερόλεπτα μετά την απογείωση.

terra-buys-lycos

19

Η Terra αγοράζει τη Λύκος

Ετος: 2000

Ζημιά: 15,7 δισ. $

Η ισπανική Terra εξαγόρασε έναντι 11,6 δισ. δολαρίων την τρίτη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης, την αμερικανική Lycos, το 2000. Οταν έσκασε η φούσκα των dot com η Terra πούλησε τη Lycos έναντι 95,4 εκατ. δολαρίων

tepco-and-nuclear-regulators-ignore-warnings-that-fukushima-nuclear-plant-cant-stand-up-to-a-tsunami

20

Η TEPCO αγνόησε τις προειδοποιήσει για το τσουνάμι

Ετος: 2011

Ζημιά: 12 δισ. $

Αν και είναι πολύ νωρίς για να καταλογιστούν ευθύνες, υπάρχουν ενδείξεις ότι η TEPCO και η ιαπωνική κυβέρνηση αγνόησαν προειδοποιήσεις ότι ο πυρηνικός σταθμός της Φουκοσίμα δεν θα άντεχε ένα δυνατό τσουνάμι.

mercedez-benz-buys-chrysler

21

Η Mercedes εξαγοράζει την Chrysler

Ετος: 1998

Ζημιά: 26,6 δισ. $

Το 1998 η Mercedes εξαγοράζει την Chrysler και το προϊόν της συγχώνευσης ήταν η Daimler Chrysler που κόστισε 37 δισ. δολάρια. Αλλά η συγχώνευση δεν πήγε όπως είχε προβλεφθεί και τελικά η Mercedes πούλησε την Chrysler το 2007 έναντι 7 δισ. δολαρίων.

bp-halliburton-cameron-or-transocean-to-be-determined-in-court-screwed-up-and-the-deepwater-horizon-blew-up

22

Η πετρελαιοκηλίδα της BP

Ετος: 2010

Ζημιά: 40,5 δισ. $

Τον Απρίλιο του 2010 η πετρελαιοκηλίδα της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού προκάλεσε μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά, καθώς υπήρξε διαρροή 5 εκατ. βαρελιών πετρελαίου. Ηταν η μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα της ιστορίας.

aol-buys-time-warner-for-182-billion-spins-off-at-36-billion

23

Η AOL εξαγοράζει την Time Warner

Ετος: 2000

Ζημιά: 183 δισ. $

Στο αποκορύφωμα της φούσκας των dot com, το 2000, η AOL εξαγοράζει την Time Warner έναντι 182 δισ. δολαρίων. Ενδεκα χρόνια αργότερα, η Time Warner αποσχίστηκε με χρηματιστηριακή αξία μόλις 36 εκατ. δολαρίων. Η AOL αποτιμήθηκε σε 2,5 δισ. δολάρια. Η συνολική ζημιά σε σημερινές τιμές υπολογίζεται σε 183 δισ. δολάρια.

faulty-equipment-causes-nuclear-meltdown-at-chernobyl

24

Η έκρηξη στο Τσερνομπίλ

Ετος: 1986

Ζημιά: 720 δισ. $

Μία δοκιμή για την αντοχή των αντιδραστήρων εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο ίσως πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία που άμεσα κόστισε 358 δισ. δολάρια, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι παρενέργειες από τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Στο ατύχημα δύο εργαζόμενοι πέθαναν ύστερα από δύο μήνες, ενώ έχασαν τη ζωή τους άλλοι 28 εργαζόμενοι, πυροσβέστες και εργάτες.

faulty-equipment-causes-the-columbia-to-crash-on-liftoff

25

Το δυστύχημα του Κολούμπια

Ετος: 2003

Ζημιά: 15,5 δισ. $

Το Κολούμπια καταστράφηκε μόλις έξι λεπτά πριν από την προσγείωση. Αιτία θεωρείται η αστοχία υλικού με την οποία δημιουργήθηκε μία τρύπα στο ένα φτερό όταν απογειώθηκε.

ΠΗΓΗ: Business Insider

Σε συνεργασία με το site eranistis.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 14:59 - 02 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.