ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρύθμιση για χρέη συνταξιούχων

21:08 - 13 Αυγ 2011 | Ατομικά Συμφέροντα
Ρύθμιση για χρέη συνταξιούχων
Οχι, δεν θα πάρουν σύνταξη ως οφειλέτες... Το Υπ. Εργασίας διευρκίνισε πως θα γίνεται η παρακράτηση της οφειλής από συνταξιούχους που χρωστάνε.

Επαναπροσδιορίζεται το ποσό της οφειλής υποψήφιου συνταξιούχου το οποίο είναι δυνατόν να παρακρατηθεί από τη σύνταξη σε ίσες μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 40.

Το ποσό αυτό ανακαθορίζεται από το 20πλάσιο του κατώτατου ορίου σύνταξης του κάθε ασφαλιστικού οργανισμού, προσαυξημένο με τα πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις, στο 30πλάσιο του εκάστοτε ισχύοντος κατωτάτου ορίου σύνταξης λόγω γήρατος κάθε ασφαλιστικού οργανισμού, προσαυξημένο με τα αναλογούντα πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις και μέχρι του ποσού των 15.000 €.

Το ποσό αυτό παρακρατείται, όπως μέχρι σήμερα, σε 40 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, η πρώτη των οποίων κατά τον πρώτο μήνα καταβολής της σύνταξης.

Αναφορικά με τη διαδικασία που ακολουθείται για την είσπραξη του ποσού που υπερβαίνει το πιο πάνω οφειλόμενο ποσό το οποίο μπορεί να παρακρατηθεί από τη σύνταξη, αυτή παραμένει ως έχει.

Λαμβάνοντας υπόψη τη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλοι οι ασφαλισμένοι, κατά τη γνώμη του υπ. Εργασίας, η είσπραξη των οφειλόμενων εισφορών υποψήφιου συνταξιούχου πρέπει να γίνει με βάση τα νέα δεδομένα, δηλαδή το υπό παρακράτηση από τη σύνταξη ποσό θα πρέπει να είναι ίσο με το 30πλάσιο του κατώτατου ορίου σύνταξης γήρατος του κάθε ασφαλιστικού οργανισμού, προσαυξημένο με τα πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι το όλο θέμα εξόφλησης των οφειλών του συγκεκριμένου υποψήφιου συνταξιούχου βρίσκεται σε εκκρεμότητα  και σε καμμία περίπτωση δεν έχει παρέλθει, μέχρι τη δημοσίευση του νόμου 3996/2011 η προθεσμία των δύο μηνών για την καταβολή εφάπαξ του ποσού που τυχόν υπερβαίνει το παραπάνω τιθέμενο ποσό (30πλάσιο των κατωτάτων ορίων σύνταξης γήρατος του κάθε ασφαλιστικού οργανισμού).

Τελευταία τροποποίηση στις 15:19 - 03 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.