ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελεύθερο επάγγελμα και μετά τη σύνταξη;

15:08 - 09 Οκτ 2011 | Ατομικά Συμφέροντα
Τελικά διευκρινίστηκε. Ο ασφαλισμένος του Ο.Α.Ε.Ε. που έχει θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα, έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει το επάγγελμά του και μετά την αίτηση συνταξιοδότησης εφόσον το δηλώσει ρητά στην αίτησή του αυτή.

Η διατήρησή του επαγγέλματος δεν μπορεί να διαρκέσει πάνω από 12 μήνες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Στις περιπτώσεις αυτές είναι σαφές ότι η έναρξη συνταξιοδότησης μετατοπίζεται από την 1η του επόμενου μήνα της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης στην 1η του επόμενου μήνα της υποβολής των δικαιολογητικών διακοπής του επαγγέλματος.

Σημειώνεται στο σημείο αυτό ότι κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ της αίτησης συνταξιοδότησης και της υποβολής των δικαιολογητικών διακοπής του επαγγέλματος, ο ασφαλισμένος καταβάλλει κανονικά τις ασφαλιστικές του εισφορές ως εάν να μην είχε υποβάλει αίτηση συνταξιοδότηση. Οι εισφορές αυτές δεν ρυθμίζονται καθοιονδήποτε τρόπο και πρέπει να έχουν καταβληθεί οπωσδήποτε μέχρι την έναρξη συνταξιοδότησης. Σε περίπτωση δε μη καταβολής τους η σύνταξη θα καταβληθεί μετά την πλήρη εξόφλησή τους μαζί με ενδεχόμενα πρόσθετα τέλη, τέλη καθυστέρησης ή άλλες επιβαρύνσεις.

Το δικαίωμα της διατήρησης του επαγγέλματος δεν μπορεί να ξεπερνά το ένα έτος. Ο μεν Ο.Α.Ε.Ε. υποχρεούται στην καταβολή της σύνταξης από την 1η του επόμενου μήνα της υποβολής των δικαιολογητικών διακοπής του επαγγέλματος, ο δε ασφαλισμένος διατηρεί το δικαίωμα της υποβολής δικαιολογητικών διακοπής οποτεδήποτε εντός του δωδεκαμήνου.

Εάν ο υποψήφιος συνταξιούχος δεν προσκομίσει τα δικαιολογητικά διακοπής του επαγγέλματος εντός του προβλεπόμενου δωδεκαμήνου, η αίτηση συνταξιοδότησής του απορρίπτεται. Για τη συνταξιοδότησή του απαιτείται υποβολή εκ νέου αίτησης συνταξιοδότησης με υποχρεωτική πλέον την προσκόμιση των δικαιολογητικών της διακοπής του επαγγέλματος.


Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.