ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υψηλές αποδόσεις για συντηρητικούς επενδυτές

16:08 - 21 Αυγ 2006 | Ατομικά Συμφέροντα
Η μεγάλη γκάμα επενδυτικών προϊόντων των τραπεζών, προσφέρει διέξοδο σε όσους δε θέλουν να ρισκάρουν, τοποθετώντας κεφάλαια απευθείας στις αγορές.

Όταν πρωτοεμφανίστηκαν πριν από κάποια χρόνια στην ελληνικά αγορά προγράμματα με 100% προστασία του αρχικού κεφαλαίου, οι επενδυτές μπορούσαν να στοιχηματίσουν μόνο στην άνοδο ή στην πτώση ενός δείκτη ή στη διατήρησή του εντός δύο συγκεκριμένων ορίων. Η απόδοση ήταν είτε προκαθορισμένη, εφόσον η πρόβλεψη επαληθευόταν ή ήταν ανάλογη της απόδοσης του δείκτη αναφοράς.

Χρόνο με το χρόνο όμως οι τράπεζες, με πρωταγωνίστριες τις ξένες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, άρχισαν να αντλούν έτοιμα προϊόντα από το εξωτερικό, εμπλουτίζοντας με αυτόν τον τρόπο τα προγράμματά τους με νέα στοιχήματα.

Νέα χαρακτηριστικά

Οκτώ περίπου χρόνια μετά την εμφάνιση των πρώτων προϊόντων εγγυημένου κεφαλαίου στην Ελλάδα, η ποικιλία των συγκεκριμένων προγραμμάτων είναι αρκετά μεγάλη. Τα νέα χαρακτηριστικά που προστέθηκαν στην εν λόγω μορφή επένδυσης αφορούν τόσο στις αξίες αναφοράς από την πορεία των οποίων εξαρτάται η επιτυχία του στοιχήματος, όσο και στους τρόπους υπολογισμού της απόδοσης.

Εξάλλου, σε αρκετά από τα νέα προϊόντα, το νόμισμα κατάθεσης δεν είναι μόνο το ευρώ, όπως συνέβαινε παλαιότερα, αλλά μπορεί να είναι δολάρια ΗΠΑ ή λίρες Αγγλίας. Δίνεται έτσι η δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να αναλάβουν το συναλλαγματικό κίνδυνο, με στόχο να αποκομίσουν επιπλέον υπεραξίες από την κίνηση των ισοτιμιών.

Σχετικά με τους δείκτες αναφοράς, οι επιλογές σήμερα είναι πάρα πολλές. Οι επενδυτές μπορούν μέσω των προϊόντων εγγυημένου να κεφαλαίου να εκμεταλλευτούν τις κινήσεις των περισσοτέρων διεθνών κεφαλαιαγορών και χρηματαγορών χωρίς να αναλάβουν κανένα κίνδυνο.

Γεωγραφική διασπορά

Σύμφωνα με τις τράπεζες πάντως, το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι μέσα από ορισμένα προϊόντα, μπορεί να επιτευχθεί σημαντική γεωγραφική διασπορά του επενδυόμενου κεφαλαίου, καθώς η τελική απόδοση της επένδυσης μπορεί να εξαρτάται από την πορεία όχι ενός αλλά πολλών δεικτών ή μετοχών από διαφορετικές χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερα ελκυστικά είναι τα προγράμματα, η απόδοση των οποίων είναι συνδεδεμένη με την πορεία πολλών αμοιβαίων κεφαλαίων (fund of funds) ή με την πορεία ενός hedge fund. Με αυτόν τον τρόπο οι Έλληνες μπορούν να ποντάρουν με ασφάλεια στα ξένα χρηματιστήρια, απολαμβάνοντας παράλληλα επαγγελματική διαχείριση με πολύ χαμηλό αρχικό κεφάλαιο που μπορεί να ξεκινά από τα 3.000 ευρώ.

Πώς υπολογίζεται η απόδοση

Η δεύτερη μεγάλη καινοτομία αφορά στον τρόπο υπολογισμού της απόδοσης. Έως πριν από λίγο καιρό οι τόκοι στη λήξη ενός προϊόντος υπολογίζονταν μόνο με δύο τρόπους:

1. Απόδοση ανάλογη της μεταβολής ενός δείκτη: ο επενδυτής συμμετέχει ως και 100% στην άνοδο ή πτώση του δείκτη αναφοράς. Π.χ., αν ο επενδυτής συμμετέχει σε ποσοστό 50% στην άνοδο ενός δείκτη και ο τελευταίος αυξηθεί κατά 10%, θα λάβει απόδοση 5%. Η σύγκριση για τον υπολογισμό των τόκων μπορεί να γίνει είτε μεταξύ της αρχικής και της τελικής τιμής είτε μεταξύ της αρχικής και της μέσης τιμής του δείκτη αναφοράς κατά τη διάρκεια ζωής του προϊόντος.

Τα νέα προϊόντα της κατηγορίας αυτής δίνουν τη δυνατότητα στον επενδυτή να κλειδώσει την απόδοσή του πολλούς μήνες πριν από τη λήξη τους προϊόντος. Συγκεκριμένα προσφέρουν τη δυνατότητα εξασφάλισης του υψηλότερου σημείου κλεισίματος ενός δείκτη κατά τη διάρκεια ισχύς του προϊόντος. Με αυτόν τον τρόποο επενδυτής μεγιστοποιεί τα κέρδη του, αφού αυτά είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ανώτατη τιμή του δείκτη αναφοράς μέσα σε ένα βάθος χρόνου που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα πέντε έτη.

2. Μέθοδος μέγιστης απόδοσης: πρόκειται στην ουσία για ένα στοίχημα. Ο επενδυτής λαμβάνει μια προκαθορισμένη απόδοση αν προβλέψει σωστά τη μεταβολή ενός δείκτη. H ποικιλία στα προϊόντα της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι ιδιαίτερα μεγάλη, ενώ η διάρκειά τους στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν ξεπερνά τους 12 μήνες.

Το χαρακτηριστικό των νέων εκδόσεων είναι ότι υπάρχει κλίμακα αποδόσεων όταν το στοίχημα «παίζεται» στη διατήρηση της τιμής του δείκτη αναφοράς εντός δύο προκαθορισμένων ορίων. Για πα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.