ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέθοδοι διακοπής του καπνίσματος και το κόστος

09:06 - 25 Απρ 2012 | Ατομικά Συμφέροντα
Eχει απαγορευτεί το κάπνισμα σε όλους του δημόσιους χώρους. Ασε που είναι πανάκριβο. Ευκαιρία να κόψουμε το τσιγάρο. Μόνοι μας ή με βοήθεια και διάφορες τεχνικές.

Ο γράφων έκοψε το τσιγάρο, τελικά, με δική του μέθοδο, αφού πρώτα είχε αποτύχει με όλες τις άλλες. Αυτή τη μέθοδο θα σας την αφήσω για το τέλος. Σε ό,τι αφορά το κόστος, αξίζει να διερευνήσετε τι δικαιολογεί το ασφαλιστικό σας ταμείο.

1η μέθοδος: Υποκατάστατα νικοτίνης

Κόστος: 100 ευρώ - Διάρκεια 8 εβδομάδες 

Κυκλοφορούν στο εμπόριο υποκατάστατα νικοτίνης σε αυτοκόλλητα, τσίκλες, ρινικό σπρέι, εισπνεόμενα και υπογλώσσια. Τα δοκίμασα όλα! Και τα πιο ακριβά ήταν τα εισπνεόμενα και τα υπογλώσσια. Τα αυτοκόλλητα ανάλογα με τα mg νικοτίνης που περιέχουν κοστίζουν μεταξύ 14 και 12 ευρώ (συσκευασία των επτά τεμαχίων). Οι τσίκλες κοστίζουν περίπου 5 ευρώ (30 τεμάχια), το ρινικό σπρέι νομίζω ότι καταργήθηκε τώρα, ενώ το εισπνεόμενο (πιπάκι) κοστίζει γύρω στα 20 ευρώ (42 τεμάχια). Η θεραπεία της μεθόδου αυτής κρατάει τουλάχιστον 8 εβδομάδες. Συνήθως συστήνεται η εξής δοσολογία: 2 εβδομάδες υποκατάστατο με αρκετή νικοτίνη, άλλες δύο με λιγότερη και άλλες τέσσερις με ακόμα λιγότερη.

Πιο πρακτική βρήκα τη λύση του αυτοκόλλητου. Το βάζεις στο μπράτσο σου το πρωί και ξεμπερδεύεις. Αν ακολουθήσετε τη μέθοδο αυτή, το συνολικό κόστος για τις οκτώ εβδομάδες θα ανέλθει σε περίπου 106 ευρώ.

Συμβουλή

Πιο αποτελεσματική γίνεται η μέθοδος αυτή όταν πρώτα κόψετε το τσιγάρο και μόλις περάσουν κάποιες ώρες και τα συμπτώματα της στέρησης γίνουν ανυπόφορα, βάλτε το αυτοκόλλητο ή πάρτε μία τσίχλα κλπ. Ετσι θα αρχίσετε τη μέθοδο αυτή. Πρώτα να νιώσετε τη στέρηση.

Προσοχή

Βάζετε μόνο ένα αυτοκόλλητο την ημέρα και γενικά τηρείστε με προσοχή τη δοσολογία που θα σας υποδείξει ο γιατρός διότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος δηλητηρίασης και παρενέργειες (εκνευρισμός, τρεμούλα, ζαλάδες, ναυτία κλπ).

2η μέθοδος: Βελονισμός

Κόστος: 30 έως 600 ευρώ - Διάρκεια: 1 έως 3 συνεδρίες 

Πήγα σε παραδοσιακούς και «ηλεκτρονικούς» βελονιστές, σε ακριβούς και φθηνότερους. Μία απλή συνεδρία κοστίζει γύρω στα 30 ευρώ, αν και υπάρχουν βελονιστές που ζητούν 100 ή 300 ευρώ την πρώτη φορά, αλλά προσφέρουν δωρεάν όσες χρειάζεται ο ασθενής στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τους βελονιστές, οι 7 στους 10 καπνιστές δεν χρειάζονται δεύτερη συνεδρία. Εγώ έκανα τρεις και δεν έγινε τίποτα. Κάθε φορά που έβγαινα από τον βελονιστή ήθελα να καπνίσω ένα περίπτερο! Πήγα και σε ένα κέντρο διακοπής καπνίσματος που εφαρμόζουν τον βελονισμό με ηλεκτρόδια. Δηλαδή αντί να σε τρυπάει η βελόνα, σε χτυπάει έλα ελαφρύ ρευματάκι σε συγκεκριμένα σημεία: μύτη και αυτιά. Υποτίθεται ότι με τον τρόπο αυτό ερεθίζονται τα επινεφρίδια, παράγεται ενδορφίνη που είναι η ορμόνη της ευεξίας.

Εκανα δύο συνεδρίες και έκοψα το τσιγάρο για δυόμισι χρόνια. Πιστεύω ότι ήταν η πιο αποτελεσματική μέθοδος (μετά τη δική μου). Κόστισε πάνω από 600 ευρώ. Εκείνο το κέντρο προσέφερε τον βελονισμό έναντι περίπου 600 ευρώ και δωρεάν όσες επόμενες συνεδρίες είχε ανάγκη ο ασθενής. Αν δεν έκοβες το τσιγάρο σε έξι μήνες, σου επέστρεφαν τα χρήματα πίσω.

Συμβουλή

Οταν κάνετε βελονισμό (παραδοσιακό) συστήνεται να μην καπνίσετε και να μην λάβετε κανένα υποκατάστατο νικοτίνης για 10 με 12 ώρες. Αυτό, κατά τους βελονιστές είναι το πιο κρίσιμο κομμάτι. Στην «ηλεκτρική» μέθοδο συστήνεται η αποχή από το τσιγάρο μετά τη συνεδρίαση για πάντα...

3η μέθοδος: Ιατρείο διακοπής Καπνίσματος

Κόστος: 80 έως 300 ευρώ - Διάρκεια: 3 μήνες 

Επισκέφθηκα ιατρείο διακοπής καπνίσματος δημόσιου νοσοκομείου. Το κόστος της επίσκεψης ήταν 3 ευρώ τη φορά. Μετά η επιβάρυνση ερχόταν από τις τσίκλες ή άλλα φάρμακα για της θεραπευτικής αγωγής. Το περιβάλλον άψογο, σου κάνουν εξετάσεις για να δεις σε πια κατάσταση βρίσκεσαι, σε παρακολουθούν κάθε 15 μέρες κλπ. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείς να μιλήσεις με τον γιατρό σου ή δεν μπορείς να κλήσεις ραντεβού τη στιγμή που έχεις ανάγκη. Οταν μασάς τα νύχια σου και νιώθεις ότι δεν μπορείς άλλο την στέρηση, το δημόσιο ιατρείο δεν είναι ανοικτό. Ούτε φυσικά όλα τα ιδιωτικά. Κάποια ήταν συνέχεια: 24 ώρες το 24ωρο.

Συμβουλή

Προτιμήστε τη μέθοδο αυτή αν νιώθετε ή αν έχετε κι άλλα προβλήματα υγείας και εάν διαθέτετε αρκετό χρόνο και γενικά οι ρυθμοί της ζωή σας είναι πιο ήρεμοι από ενός δημοσιογράφου.

4η μέθοδος: φάρμακα

Κόστος: 77 έως 300 ευρώ - Διάρκεια: έως 3 μήνες

Κυκλοφορούν δύο, το Zyban και το Chapix. Το πρώτο βασικά είναι αντικαταθλιπτικό και το δεύτερο δρα στους υποδοχής της νικοτίνης και ανακουφίζει από τα συμπτώματα της στέρησης. Το πρώτο δρα στο κέντρο του εγκεφάλου που θεωρείται υπεύθυνο για την απόλαυση του τσιγάρου. Κάθε κουτί έχει 60 χάπια και κοστίζει γύρω στα 77 ευρώ. Η θεραπεία διαρκεί επτά εβδομάδες. Το δεύτερο απαιτεί θεραπεία 12 εβδομάδων. Κάθε 15 μέρες η αγορά των χαπιών κοστίζει γύρω στα 50 ευρώ. Αρα το συνολικό κόστος ανέρχεται σε περίπου 300 ευρώ.

Προσοχή

Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται με ιατρική συνταγή. Η λήψη τους απαιτεί παρακολούθηση από ιατρό διότι έχουν παρενέργειες (όπως όλα τα φάρμακα) και αρκετές αντενδείξεις. Για παράδειγμα απαγορεύεται η λήψη σε ασθενής που πάσχουν από κατάθλιψη και ακολουθούν θεραπεία με αντικαταθλιπτικά κ.ά.

5η μέθοδος: μαχαίρι

Κόστος: 0 - Διάρκεια: 40 ημέρες

Ξυπνάς μια μέρα, πετάς το πακέτο και τον αναπτήρα και λες: Δεν ξανακαπνίζω. Δαγκώνεσαι όλη μέρα, μασουλάς, γκρινιάζεις, σου έρχεται να πάρεις έστω και μια τζούρα, ζαλίζεσαι, ζηλεύεις όποιον καπνίζει, λες ότι τελικά δεν θα καταφέρεις. Ολα αυτά κρατούν 40 μέρες. Αν περάσουν, περνάς και εσύ στη ζωή χωρίς να έχεις την ανάγκη από ένα τσιγαρόχαρτο με καπνό. Δεν μπόρεσα να τα καταφέρω.

Συμβουλή

Θεωρείται η πιο αποτελεσματική μέθοδος, αλλά και η πιο δύσκολη.

6η μέθοδος: η δική μου

Κόστος: 0 - Διάρκεια 20+20 ημέρες 

Αφού είχα δοκιμάσει τα πάντα (ή μάλλον σχεδόν τα πάντα, αφού δεν είχα δοκιμάσει την ύπνωση) το έριξα στο διάβασμα. Εμαθα σχεδόν τα πάντα για την εξάρτιση από το νικοτίνη και την ψυχολογία του καπνιστή. Με την εμπειρία των προηγούμενων αποτυχημένων προσπαθειών (περιλαμβάνω και εκείνη με τη διακοπή των 2,5 ετών) αποφάσισα να κάνω το εξής:

α) Ορισα μια μακρινή ημερομηνία διακοπής καπνίσματος. Σε όλες σχεδόν τις μεθόδους θεωρείται βασικό να οριστεί μια ημερομηνία που ασθενής θα κόψει το τσιγάρο. Αυτό συνήθως γίνεται ύστερα από ένα μήνα μετά την απόφαση ή την επίσκεψη στον ειδικό. Εγώ έβαλα πιο μακρινό στόχο: ύστερα από 3 μήνες. Σε όλο αυτό το διάστημα ο εγκέφαλος ενσυνείδητα και υποσυνείδητα προσηλώνεται στην ημερομηνία διακοπής, ανασύρει όλες τις προηγούμενες εμπειρίες (στέρηση κλπ), τις επεξεργάζεται, τις περιμένει και δημιουργεί άμυνες. Οταν λοιπόν φτάσει η ώρα, ο οργανισμός αρχίζει να νιώθει πράγματα, τα οποία περίμενε, είχε προετοιμαστεί. Δεν ξαφνιάζεται. Ετσι, η στέρηση ξεπερνιέται πιο εύκολα.

β) Οταν έφτασε η ημερομηνία δεν άναψα τσιγάρο. Αλλά δεν πέταξα το πακέτο, ούτε τον αναπτήρα, όπως συστήνουν όλες οι άλλες μέθοδοι. Είπα στον εαυτό μου ότι απλώς δεν θα καπνίσω αμέσως. Λίγο αργότερα. Και λίγο αργότερα. Και μην ανησυχείς, αν δεν μπορέσεις να κρατηθείς εδώ είναι το πακέτο θα το ανάψεις. Κανείς δεν απαγορεύει να καπνίσεις. Αλλά περίμενε λίγο.

γ) Το περίμενε λίγο έγινε κάποιες ώρες και αυτό κάποιες ημέρες. Οταν η στέρηση έπιανε κορυφή έλεγα: Μα, τόσες ώρες ή μέρες άντεξες, τι έπαθες; Αλλά μην αγχώνεσαι. Αν δεν τα καταφέρεις θα ανάψεις τσιγάρο, αλλά σε λίγο.

δ) Αυτό το «σε λίγο», δεν είναι τυχαίο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η στέρηση ακολουθεί εξάρσεις και υφέσεις. Κάθε κρίση διαρκεί περίπου 5 με 10 λεπτά. Είναι χρήσιμο λοιπόν να δίνεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να ξεπεράσει την κρίση για τα επόμενα 5 ή 10 λεπτά, το πολύ.

ε) Επινα πολύ νερό. Δεν ξέρω ακριβώς πως λειτουργεί, αλλά μου το είπε ένας γιατρός που ειδικεύεται στον πόνο. «Πιες πολύ νερό, θα με θυμηθείς».

στ) Πολύ περπάτημα. Κάθε φορά που με έπιανε κρίση, έβγαινα για βόλτα. Σε 15 λεπτά η κρίση είχε περάσει. Τη συμβουλή μου την έδωσε ο ίδιος ο γιατρός.

ζ) Μασάς στο αφτί. Αυτό μου το είχε πει ένας φίλος μου Ινδός που είναι ειδικός στο μασάς. Μου είπε ότι το μασάς στο λοβό του αφτιού απελευθερώνει ενδορφίνες. Ο,τι κάνει και ο βελονισμός.

η) Αλλαξα καφέ και συνήθειες. Αλλαξα δρόμο για να πάω στο γραφείο, άλλα ώρες, έπλυνα το αυτοκίνητο, έβαλα στο τασάκι του κέρματα, καθάρισα το γραφείο, έπλυνα τις κουρτίνες. Δεν μύριζε τίποτα τσιγάρο.

θ) Πρώτος σταθμός ήταν οι πρώτες 15 ημέρες. Μετά η στέρηση μειώνεται πολύ και έχει σχεδόν μηδενιστεί στις 40 ημέρες. Τότε ξέχναγα που είχα αφήσει το πακέτο, ξεχνούσα να το πάρω μαζί μου, δεν με ενδιέφερε αν κάπνιζαν οι άλλοι.

Ποτέ πια τσιγάρο

Οποιος τα καταφέρει -και πραγματικά είναι δύσκολο- μην ξαναβάλει τσιγάρο στο στόμα του ποτέ μετά. Ενα τσιγάρο μπορεί να καταστρέψει όλη την προσπάθεια και να κάνει κάποιος που έχει κόψει το τσιγάρο για 10 χρόνια να το ξαναρχίσει. Οσο κι αν φαίνεται αυτό υπερβολικό, δυστυχώς έτσι είναι. Οπως μου εξήγησε ένας καθηγητής νευρολόγος, η εμπειρία του τσιγάρου γράφεται σαν «πλακέτα» στον εγκέφαλο και δεν ξεχνιέται ποτέ. Πως γίνεται αυτό; Κάθε φορά που πέφτει το επίπεδο νικοτίνης ο εγκέφαλος υποφέρει και μόλις ανάψουμε το τσιγάρο τον ανακουφίζουμε. Αυτό δημιουργεί μία λειτουργία, η οποία δεν ξεχνιέται, όπως για παράδειγμα δεν ξεχνιέται η ισορροπία που μάθαμε για να κάνουμε ποδήλατο.

Ο φίλος μου ο Γιώργος έχει κόψει το τσιγάρο εδώ και περίπου 10 χρόνια και ακόμα το σκέφτεται. Το βλέπει και στον ύπνο του.

Το ίδιο συμβαίνει και σε μένα.

Εγώ ξεκίνησα το κάπνισμα ύστερα από 2,5 χρόνια με ένα τσιγάρο. Ο άλλος ο φίλος μου ο Γιώργος ξεκίνησε το κάπνισμα ύστερα από 15 χρόνια, επίσης, με ένα τσιγάρο.

Τα οφέλη

Η διακοπή του καπνίσματος σήμερα είναι επιβεβλημένη, καθώς κάνουμε μια ζωή με πολλές επιβαρύνσεις (άγχος κλπ) και δεν ζούμε σε καθαρό περιβάλλον. Είμαστε υποχρεωμένοι να ζήσουμε για τα παιδιά μας. Ο καπνιστής είναι σχεδόν καταδικασμένος να πεθάνει από καρκίνο του πνεύμονα ή να υποφέρει από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Δεν μπορείς να κουνήσεις ούτε το πόδι σου χωρίς αναπνευστήρα. Δεν είναι ζωή αυτή. Και δεν αξίζει για ένα τσιγάρο.

Εξάλλου δεν υπάρχει κανένας ζωντανός οργανισμός που να καπνίζει. Επίσης ζούμε και χωρίς να καπνίζουμε. Δεν γεννηθήκαμε με ένα πακέτο στο χέρι. Είναι απλώς μια κακή συνήθεια. Και δεν είναι μόνο ψυχολογική, όπως λένε αρκετοί. Είναι κυρίως εξάρτηση στην ουσία. Θα το δείτε αν βάλετε αυτοκόλλητα. Στην αρχή νιώθετε στέρηση και μόλις κολλήσετε το αυτοκόλλητο σε λίγο ώρα ξεχνάτε το τσιγάρο. Μετά το θυμάστε πάλι.

Ζωή χωρίς τσιγάρο

  • Μειώνετε 10 φορές την πιθανότητα καρκίνου του πνεύμονα και 2-3 φορές τα υπόλοιπα είδη καρκίνου. Μειώνεται 5 φορές η πιθανότητα καρδιακού νοσήματος. 
  • Μετά το σεξ, αντί να ανάψετε τσιγάρο παίρνεται αγκαλιά το κορίτσι σας. 
  • Νοιώθετε ότι το παιδί σας θα σας έχει τουλάχιστον για 7 χρόνια παραπάνω στη ζωή. 
  • Το δέμα σας λάμπει, η μύτη σας μυρίζει τα πάντα, η γλώσσα σας απολαμβάνει όλες τις γεύσεις. 
  • Δεν ψάχνετε στις ερημιές και στα σκοτάδια να βρείτε περίπτερο για να αγοράσετε τσιγάρα. Δεν σας σέρνει από το μύτη ένα τσιγάρο. Ασχολείστε με πιο σοβαρά πράγματα. 
  • Τρέχετε, κάνετε μακροβούτια και τραγουδάτε χωρίς να κουράζεστε. 
  • Δεν κρυολογείτε συχνά. 
  • Το στόμα, τα ρούχα, το αυτοκίνητο και το σπίτι σας δεν μυρίζουν σαν σταχτοδοχείο. 

Αυτόματος καθαρισμός

Δείτε πως αντιδρά αμέσως ο οργανισμός μετά το τελευταίο τσιγάρο:

  • Αμέσως 20 λεπτά μετά την διακοπή του καπνίσματος, η αρτηριακή πίεση και η συχνότητα των σφυγμών επανέρχονται στο κανονικό και η κυκλοφορία βελτιώνεται στα πόδια και τα χέρια διατηρώντας τα ζεστά.

  • Οχτώ ώρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα επανέρχονται στο κανονικό.

  • 24 ώρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα μειώνονται, φτάνοντας εκείνα των μη καπνιστών, ενώ οι πνεύμονες αρχίζουν ν’ αποβάλλουν τη βλέννα και άλλα υπολείμματα του ουσιών που εμπεριέχονται στον καπνό.

  • Εντός 48  ωρών από τη διακοπή του καπνίσματος,  η νικοτίνη δεν είναι πλέον ανιχνεύσιμη στον οργανισμό και οι αισθήσεις της γεύσης και της οσμής βελτιώνονται.

  • 72 ώρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, η αναπνοή γίνεται ευκολότερη καθώς χαλαρώνουν οι βρογχικοί σωλήνες και τα επίπεδα ενέργειας αυξάνονται.

  • Δύο με 12 εβδομάδες μετά από τη διακοπή του καπνίσματος, η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται σε ολόκληρο το σώμα, διευκολύνοντας το βάδισμα.

  • Τρεις με εννέα μήνες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, τα προβλήματα αναπνοής, όπως ο βήχας, η δύσπνοια και ο συριγμός κατά την αναπνοή βελτιώνονται. Συνολικά, η πνευμονική λειτουργία αυξάνεται κατά 5-10%.

  • Ένα χρόνο μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή και θανάτου, στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, μειώνεται κατά 50% σε σχέση με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ένας καπνιστής, ενώ μειώνεται κατά 50% ο κίνδυνος θανάτου από έμφραγμα ή θάνατο κατά την χρονική πορεία των ετών που έπονται ενός  οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου.

  • 10 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος,  ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται κατά 50% σε σχέση με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ένας καπνιστής. Ο κίνδυνος θανάτου, από οποιαδήποτε μορφή καρκίνου που σχετίζεται με το κάπνισμα, μειώνεται σημαντικά 5 χρόνια μετά τη διακοπή του. Αν και η μείωση του κινδύνου είναι πιο βαθμιαία για τους ανθρώπους μεγαλύτερη ηλικίας, τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος είναι εμφανή σε διάστημα 5-10 έτη από τη διακοπή.

  • 15 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος ο κίνδυνος θανάτου, από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, μειώνεται και ισοδυναμεί με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν έχει καπνίσει ποτέ.

  • Μακροπρόθεσμα, μειώνεται ο κίνδυνος αρτηριοσκλήρωσης και συσχετιζόμενων ασθενειών, ο κίνδυνος οστεοπόρωσης, καθώς και ο κίνδυνος περιπλοκών σε ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.