ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί θα πέσει το ευρώ στο επόμενο διάστημα

15:18 - 27 Ιουν 2012 | Ατομικά Συμφέροντα
Η ταχύτατη εξάπλωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη επιβεβαιώνεται με την προσφυγή της Ισπανίας στο μηχανισμό στήριξης, ενώ οι παράπλευρες απώλειες επιβεβαιώνονται από την αναζήτηση αντίστοιχης βοήθειας από την Κύπρο. Οι εξελίξεις αυτές αλλάζουν τα δεδομένα, καθώς η δημοσιονομική κρίση έχει μετεξελιχθεί σε πιστωτική, λόγω ανεπάρκειας κεφαλαίων και αβεβαιότητας.

Η αγορά συναλλάγματος, με τζίρο σχεδόν τα τέσσερα τρισ. δολάρια ημερησίως, “εκμεταλλεύεται” όσο μπορεί τις ειδήσεις που σχετίζονται με την Ελλάδα, τις δηλώσεις και τις εκτιμήσεις περί ελληνικής εξόδου από το ευρώ, την πιθανότητα διάσπασης της Ευρωζώνης και τις αποτελεσματικές ή όχι Ευρωπαικές Συνόδους Κορυφής. Στο σκηνικό έρχονται να προστεθούν οι επερχόμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές που ιστορικά έχουν δείξει ότι ενισχύουν το δολάριο.

Σε γενικές γραμμές οι εκτιμήσεις των αναλυτών δείχνουν ότι το κοινό νόμισμα της Ευρωζώνης θα κινηθεί πτωτικά τους επόμενους μήνες, με κύριο χαρακτηριστικό την έντονη μεταβλητότητα. Η πλέον αισιόδοξη είναι η HSBC, η οποία εκτιμά ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να συμφορφωθεί με τους όρους των δανειστών της και τότε το ευρώ θα  «χαιρετίσει» το έτος στα επίπεδα του 1,3500 σε σχέση με το δολάριο. Πιο ρεαλιστική εμφανίζεται η Deutsche Bank, η οποία «βλέπει» το ευρώ στο 1,2785 σε περίπτωση που η προσεχής Σύνοδος Κορυφής δώσει την εντύπωση στις αγορές ότι στόχος της Ευρώπης είναι η δημοσιονομική ενοποίηση.  Πάντως, οι προβλέψεις δείχνουν ότι το ευρώ τους επόμενους τρεις μήνες θα διαμορφωθεί γύρω από τα 1,2500 με 1,2700 δολάρια. Στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα φτάσει το 1,1000. Υπάρχει και η εκτίμηση της Barclays που τοποθετεί το ευρώ στο 0,9800 έναντι του δολαρίου.

Οπως αναφέρει ο τεχνικός αναλυτής αγορών της FXCM/DailyFX, Χρήστος Αλωνιστιώτης, το ευρώ βραχυπρόθεσμα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μιας μεγάλης πτώσης. Αν η επερχόμενη Σύνοδος Κορυφής δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε είναι πολύ πιθανό να ασκηθούν νέες πιέσεις προς την περιοχή του 1,2288. «Αν και οι θέσεις πώλησης στο ευρώ έχουν σημειώσει σημαντική πτώση σε σχέση με τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά, παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετές πιθανότητες για μια νέα αύξηση των στοιχημάτων πτώσης του ευρώ, τουλάχιστον μεσο-βραχυπρόθεσμα», προσθέτει. 

Επίσης, υπογραμμίζει ότι με την Ισπανία και την Κύπρο να έχουν μπει στο μηχανισμό στήριξης, δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμα μια χώρα που θα αναζητήσει βοήθεια. Αυτό θα επηρεάσει πολύ το ευρώ και είναι πιθανό να δούμε ισχυρές πιέσεις - ενδεχομένως και κάτω από τα 1,200 δολάρια. Μάλιστα, αναφέρει ότι  σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι όποιες αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ. «Η εκτίμησή μας είναι ότι το ευρώ έχει πιθανότητες στο τέλος της χρονιάς να βρίσκεται κάπου μεταξύ 1,2600-1,2800. Αυτό δεν αποκλείει ότι η ισοτιμία θα σημειώσει ισχυρές διακυμάνσεις γύρω από αυτά τα επίπεδα», διευκρινίζει ο κ. Αλωνιστιώτης.

Ειδικότερα:

Η Credit Suisse μείωσε τις προβλέψεις της για το ευρώ  και βάζει στόχο για το επόμενο τρίμηνο το 1,2500 ως προς το δολάριο, ενώ  αν αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ τότε θα φτάσει στο 1,1000. Η Nomura βάζει και αυτή στόχο το 1,2500 στο επόμενο τρίμηνο, σχολιάζοντας, όμως, ότι υπάρχει έντονα πτωτικό περιθώριο από αυτό το επίπεδο. Σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη τότε το κοινό νόμισμα θα υποχωρήσει στο 1,1000 με 1,1500 σε σχέση με το δολάριο.

 

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η προσεχής Σύνοδος Κορυφής στην ευρωζώνη θα είναι κρίσιμη, καθώς θα δώσει ανοδικό τέμπο η είδηση ότι υπάρχει στόχος για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Σε αυτή την περίπτωση θα τερματιστούν οι πιέσεις στο ευρώ και θα ανοίξει ο δρόμος για μια ανοδική κίνηση προς τα επίπεδα του 1,2785 σε σχέση με το δολάριο. Ωστόσο, σε περίπτωση Grexit, η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο μπορεί να υποχωρήσει στα επίπεδα του 1,0000-1,1000. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές  της Barclays το ευρώ θα σημειώσει ισχυρή πτώση, αν εξέλθει η Ελλάδα από το ευρώ, με την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου να υποχωρεί στο 0,9800-1,1100. Η αισιόδοξη HSBC εκτιμά ότι στο τέλος του 2012 το ευρώ θα βρίσκεται στα 1,3500 δολάρια, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα τελικά θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Η επενδυτική τράπεζα, ωστόσο, υπογραμμίζει και τον παράγοντα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, οι οποίες ιστορικά ενισχύουν το δολάριο, ασκώντας πιέσεις στο ευρώ. 

Η  BNP Paribas εκτιμά ότι η άτακτη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα πλήξει το νόμισμα σημαντικά και τότε η ισοτιμία θα έρθει στο 1:1, ενώ στην περίπτωση που η έξοδος είναι ομαλή τότε το 1,2000 είναι πιο πιθανό.

Η JP Morgan προβλέπει ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στα επίπεδα του 1,2200 σε σχέση με το δολάριο το τρίτο τρίμηνο του 2012, αλλά μέχρι τα τέλη του έτους θα έχει επιστρέψει στο 1,2400.  Οι αναλυτές της επενυδτικής τράπεζας τονίζουν ότι οι πιθανότητες επιστροφής της Ελλάδας σε εθνικό νόμιμσα μέσα στους επόμενους 12 μήνες αγγίζουν πλεον το 50%.

Από την πλευρά του ο οίκος UBS βάζει στόχο για το ευρώ στο 1,2000 στο τέλος του τριμήνου και στο 1,1500 στο τέλος του 2012.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν ότι θα ασκηθούν πιέσεις τους επόμενους μήνες στο ευρώ, ενώ δεν αποκλείουν και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Σε πρόσφατο σημείωμα της αναφέρει ότι μέχρι τα τέλη του 2012 το ευρώ θα αποδυναμωθεί στο 1,1900 έναντι του δολαρίου.

Η Societe Generale εκτιμά ότι σε περίπτωση ενός Grexit, η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου θα αγγίξει το 1,1000. 

Τέλος, η Citi παρουσιάζει τα εξής σενάρια για το ευρώ: Αν υπάρξει ένα ισχυρό «τοίχος» προστασίας κατά την ομαλή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ τότε η ισοτιμία ευρώ/δολάριο θα υποχωρήσει στο 1,2000. Ένα μη ομαλό Grexit θα οδηγήσει σε έντονη μεταβλητότητα και η ισοτιμία ευρώ/δολάριο είναι πιθανό να υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2002, στα 1,0100 δολάρια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.