ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απλές συμβουλές για μικρά και καθημερινά προβλήματα

03:45 - 08 Σεπ 2012 | Ατομικά Συμφέροντα
Είναι ωραίο να μοιράζεσαι εμπειρίες με άλλους. Ειδικά όταν πρόκειται για λύσεις σε προβλήματα. Διότι την ώρα που έχει το πρόβλημα εύχεσαι να ήξερες τι είναι το πιο σωστό να κάνεις. Είτε αυτό είναι μικρό, είτε μεγάλο.

Βαφή παπουτσιών

Αυτό ένιωσα προχθές, όταν είδα τη μικρή μου κορούλα να προσπαθεί να βάψει τα παπούτσια μου. Δεν λέω. Το έκανε με όλη της την αγάπη. Αλλά το ξύλινο πάτωμα, το κομοδίνο και μία καρέκλα βάφτηκαν -στην κυριολεξία- μαζί με τα μαύρα παπούτσια. Τα δε χεράκια της ήταν πιο μαύρα από τη μαύρη μπογιά των παπουτσιών.

Και τώρα τι κάνουμε; Θυμήθηκα τη μάνα μου. Οι περισσότερες υγρές μπογιές παπουτσιών φεύγουν με ένα βρεγμένο με νερό πανάκι. Αν η μπογιά είναι πάστα και έχει μείνει, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάτι πιο δραστικό: βενζίνη για τα ρούχα. Αυτή που βάζουμε για να βγουν οι λεκέδες. Επειδή, όμως, η μπογιά έχει πέσει πάνω σε ξύλινα και λουστραρισμένα ή βαμμένα έπιπλα, καλό είναι να αποφύγετε να ρίξετε κατ’ ευθείαν βενζίνη επάνω τους και να τα τρίψετε με ένα πανάκι. Καλύτερη λύση είναι να πάρετε μία πετσετούλα, να τη βρέξετε, να τη στύψετε (όχι πολύ) και πάνω στη βρεγμένη πετσέτα να ρίξετε λίγη βενζίνη. Τώρα σκουπίστε τις λερωμένες επιφάνειες. Η μπογιά θα εξαφανιστεί αμέσως, η επιφάνεια θα στεγνώσει σε δευτερόλεπτα (λόγω της βενζίνης) και δεν θα καταστρέψετε (τουλάχιστον όχι πολύ) το ξύλο και το λούστρο.

Υγιεινό καθάρισμα επιφανειών

Τη λύση αυτή προτιμώ ιδιαίτερα όταν πρέπει να καθαρίσω το πληκτρολόγιο του υπολογιστή, το μάους και το γραφείο, αλλά και το τραπέζι πριν από το φαγητό, αποφεύγοντας τα χημικά καθαριστικά.

Η λύση απλή: νερό και ξίδι. Είναι ήπιο αντισηπτικό και πολύ αποτελεσματικό.

Με αυτό μπορείτε να σφουγγαρίζετε και το σπίτι, ειδικά αν έχετε πάτωμα ή χαλιά. Στύψτε καλά τη σφουγγαρίστρα και σφουγγαρίστε τα χαλιά. Θα δείτε πόσο καλά θα καθαρίσουν, θα αλλάξει το χρώμα τους και θα φύγουν οι όποιες μυρωδιές.

Υγρό για απολύμανση

Το πιο ισχυρό απολυμαντικό που έχουμε σπίτι είναι η χλωρίνη, μολονότι την έχουν κατηγορήσει για αρκετά και μάλλον όχι άδικα.

Δεν χρειάζεται να «λούζουμε» την επιφάνεια ή τα αντικείμενα που θέλουμε να απολυμάνουμε με τη χλωρίνη. Μία μέση αναλογία η οποία είναι κατάλληλη για τα περισσότερα παθογόνα είναι η αναλογία 1 μέρος χλωρίνη προς 10 μέρη νερού.

Με αυτή την αναλογία μπορείτε να πλύνετε και τους τοίχους σας, αρκεί να έχουν λευκό χρώμα. Μη το δοκιμάσετε σε χρωματιστούς τοίχους και γενικά σε ό,τι μπορεί να ξεβάψει.

Απολύμανση σφουγγαριού

Είτε είναι το σφουγγάρι του μπάνιου, είτε της κουζίνας, καταλαβαίνουμε ότι το σφουγγάρι μας, αντί να καθαρίζει μάλλον εξαπλώνει μικρόβια.

Η λύση; Το πλένουμε καλά με χλιαρό νερό και σαπούνι. Αφού το ξεβγάλουμε καλά, το στύβουμε, αφήνοντας λίγη υγρασία. Μετά το βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά το πολύ. Ετοιμο!

 

Περισσότερα διαβάστε στο eranistis.eu - The Personal Finance Magazine

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.