ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς να «παγώσετε» τους τόκους στις κάρτες

17:27 - 02 Ιουν 2006 | Ατομικά Συμφέροντα
Ο ανταγωνισμός που έχει αναπτυχθεί στον τομέα των πιστωτικών καρτών μεταξύ των τραπεζών, δημιουργεί ευκαιρίες σε όσους καταναλωτές έχουν «φουσκώσει» τους λογαριασμούς τους και θέλουν να πετύχουν μείωση των δόσεών τους μέσω των προγραμμάτων μεταφοράς υπολοίπου. Συγκεκριμένα, κάποιος που ξοφλά μία ή περισσότερες κάρτες μπορεί να μεταφέρει το συνολικό χρέος του σε μία δεύτερη κάρτα και να πετύχει ακόμη και «πάγωμα» των τόκων για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Η υπηρεσία «Mεταφοράς Yπολοίπου» δίνει τη δυνατότητα στον κάτοχο μίας ή περισσοτέρων πιστωτικών καρτών να μεταφέρει όλο ή μέρος της οφειλής του σε μία τρίτη πιστωτική κάρτα. Έτσι το υπόλοιπο της πρώτης κάρτας μηδενίζεται ή μειώνεται κατά το ύψος του μεταφερόμενου ποσού.

Η πρώτη κάρτα εξακολουθεί να ισχύει και φυσικά ο κάτοχός της μπορεί να τη χρησιμοποιήσει, ενώ αν το επιθυμεί μπορεί να την καταργήσει. Αναλυτικότερα, τα εν λόγω προγράμματα προσφέρουν προνομιακό εισαγωγικό επιτόκιο, με το οποίο ο κάτοχος της κάρτας εξασφαλίζει χαμηλό κόστος δανεισμού για διάστημα έως και 2 έτη για το μεταφερόμενο υπόλοιπο.

Κάποιες τράπεζες προσφέρουν άτοκη περίοδο που μπορεί να φτάσει έως και τους 6 μήνες, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πελάτης μπορεί να αποπληρώσει την παλαιά οφειλή του χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση.

Χωρίς τόκους... για πάντα


Για να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία των μηδενικών τόκων, ο κάτοχος της κάρτας θα πρέπει να αλλάζει τράπεζα αξιοποιώντας την περίοδο των χαμηλών επιτοκίων. Κάτι που δεν χρειάζεται να το κάνει αρκετά συχνά, καθώς το διάστημα οπότε προσφέρεται το ελκυστικό ή μηδενικό επιτόκιο συνεχώς διευρύνεται. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος μεταφέρει τα χρήματά του από τράπεζα σε τράπεζα για παράδειγμα κάθε εξάμηνο, θα απολαμβάνει μία παντοτινή άτοκη περίοδο για την αποπληρωμή του μεταφερόμενου ποσού.

Οι τελευταίες προσφορές προβλέπουν ελκυστικά επιτόκια για διάστημα ως και δύο χρόνια και επιπλέον χαμηλότερα επιτόκια για τις νέες αγορές. Ετσι με την ίδια κάρτα ο κάτοχός της μπορεί να ξεπληρώνει το παλαιό του χρέος και να κάνει και αγορές. Σε περίπτωση όπου το επιτόκια για τις νέες αγορές δεν είναι συμφέροντα, μπορεί να επιλέξει μια τρίτη κάρτα με χαμηλότερο επιτόκιο. Εξάλλου, προσοχή χρειάζεται να δοθεί και στο ύψος της ετήσιας συνδρομής, την οποίο υπάρχει περίπτωση ο καταναλωτής να καταβάλλει κάθε φορά που αλλάζει τράπεζα.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.