ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

(Δικό σου) ΣΠΙΤΙ ή ΝΟΙΚΙ;;

21:02 - 03 Νοε 2006 | Ατομικά Συμφέροντα
Kαθημερινά, βομβαρδίζεστε από «πληροφορίες» ότι οι τιμές των ακινήτων ανεβαίνουν και ότι «θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν» για διάφορους απροσδιόριστους λόγους.

Ένα ασφαλές κριτήριο για να διαπιστώσετε εσείς οι ίδιοι κατά πόσο ανεβαίνουν οι τιμές των ακινήτων είναι η εξέλιξη των ενοικίων.

Σύμφωνα με τις μελέτες των κτηματομεσιτικών γραφείων οι τιμές των ενοικίων τον τελευταίο χρόνο, «δεν πιστεύουν» τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και παραμένουν σταθερές ή και σε πολλές περιπτώσεις πτωτικές.

Περίπου 6 στα 10 ακίνητα ενοικιάζονται σήμερα ακριβώς όσο και πέρυσι τέτοια εποχή.

Σ’ ένα ποσοστό 15% τα ενοίκια έπεσαν (κι αυτό είναι καταλαβαίνετε πως είναι δύσκολο δεδομένων των οικονομικών συνθηκών ρευστότητας , πληθωρισμού κλ.π).

Στο 25% των περιοχών της χώρας, τα ενοίκια αυξήθηκαν. Αυτονόητα, τα ενοίκια έχουν ανεβεί στο κέντρο της Αθήνας και στις πόλεις εκείνες που υπάρχει δραστήρια φοιτητική κοινότητα με ανώτερες και ανώτατες σχολές.

Για να δούμε τι συμβαίνει στην πράξη.Είναι φανερό ότι πολλές φορές το Νοίκι συμφέρει περισσότερο από το…(δικό σου) Σπίτι.

Ειδικά στην περίπτωση που οι ανάγκες της οικογένειας επιβάλλουν την απόκτηση μεγάλης κατοικίας, θα ανακαλύψετε ότι το μηνιαίο μίσθωμα του ενοικίου είναι πολύ χαμηλότερο από τη δόση ενός πολύ καλού στεγαστικού δανείου.

Οταν μάλιστα το νοίκι εκπίπτει από την Εφορία ή ακόμη καλύτερα επιδοτείται με κάποιον τρόπο, η σχέση ενοικίου…δανείου γίνεται πολύ ελκυστική υπέρ του πρώτου.

Πάρτε για παράδειγμα ένα καινούργιο καλό διαμέρισμα 150 τ.μ. στα βόρεια προάστια.

Υπολογίστε κόστος αγοράς 500.000 ευρώ

Έστω ότι είστε ακόμη…νέος και παίρνετε ευνοϊκό δάνειο διαρκείας 40 ετών…από αυτά που δίνουν οι τράπεζες σήμερα ακόμη και σε 40ρηδες…. Η δόση για το δάνειο ξεπερνά τα 2.200 Ευρώ δηλαδή θα πληρώνετε 26.400 Ευρώ το χρόνο.

Το πιθανό ενοίκιο για το ίδιο ακριβώς σπίτι (ειδικά στα Βόρεια Προάστια θα βρείτε πολλά καλά και μεγάλα διαμερίσματα) δεν θα ξεπεράσει τα 1.200 ευρώ το μήνα. Με άλλα λόγια θα πληρώνετε 14.400 Ευρώ το χρόνο χωρίς να ανησυχείτε για επιπλέον έξοδα όπως συμβολαιογραφικά, εφορίες κλπ.

Το φυσιολογικό αντεπιχείρημα είναι: «Ναι, αλλά αγοράζοντας ένα σπίτι αποκτώ ένα περιουσιακό στοιχείο και αυξάνω τον πλούτο μου». Η απάντηση εδώ είναι: «Αυτό είναι σχετικό».

Κατ’ αρχήν δεν μπορείτε να είστε καθόλου σίγουρος ότι η αξία των κατοικιών θα συνεχίσει αυτή την ξέφρενη ανοδική πορεία που ακολούθησε μέχρι σήμερα. Όλα τα ωραία ταξίδια έχουν κι ένα τέλος.

Δεύτερον, ας το δούμε με χαρτί και μολύβι.

Στο διαμέρισμα του παραδείγματός μας, ας υποθέσουμε ότι ανακαλύψατε ένα πολύ (μα πάρα πολύ) ευνοϊκό δάνειο που διατηρεί σταθερή τη τοκοχρεωλυτική σας δόση για τα επόμενα 40 χρόνια. Θα πληρώνετε δηλαδή 2.200 ευρώ το μήνα, 26.400 ευρώ το χρόνο, σταθερά για 40 χρόνια. Στο τέλος αυτής της περιόδου, θα έχετε «επενδύσει» στο σπίτι σας περισσότερα από 1 εκατ. Ευρώ.

Στο αντίστοιχο παράδειγμα το κόστος του ενοικίου είναι περίπου το μισό. Με πιο απλά λόγια στην χρονική περίοδο που συζητάμε θα έχετε «αποταμιεύσει» περίπου 400.000 Ευρώ τα οποία θα μπορούσατε να επενδύσετε σε κάποια περισσότερο προσοδοφόρο τοποθέτηση.

Φυσικά ο Ενοικιαστής όταν ανακαλύψει ότι το σπίτι που διάλεξε δεν καλύπτει πλέον τις πραγματικές, οικογενειακές και αισθητικές του ανάγκες, μαζεύει τα υπάρχοντά του και…αλλάζει σπίτι.

Ο Ιδιοκτήτης όμως είναι υποχρεωμένος να βρει πρώτα αγοραστή ή ενοικιαστή και να επιβαρυνθεί με το κόστος συντήρησης, επισκευών και των φορολογικών επιβαρύνσεων…

Στα θέματα αυτά δεν υπάρχουν συνταγές για όλους. Ο τελικός κριτής είστε εσείς. Γι’ αυτό πάρτε χαρτί και μολύβι και φαντασθείτε τον εαυτό σας… τα επόμενα 40 χρόνια.

Χρήστος Ν. Κώνστας

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.