ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι παγίδες του φετινού Ε3

14:34 - 06 Φεβ 2007 | Ατομικά Συμφέροντα
Ο κ. Μπέζας βγήκε παγανιά. Οι στόχοι φορολογικών εσόδων έχουν αυξηθεί πολύ. Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις θελήσουν να κλείσουν τη χρήση του 2006 με αυτοπεραίωση, θα πρέπει να περιμένουν την επίσκεψη του Εφόρου, αφού το υπουργείο Οικονομικών έχει προαναγγείλει δειγματοληπτικούς ελέγχους με κριτήριο- μεταξύ άλλων- τις δαπάνες που θα δηλώσουν οι υπόχρεοι.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι οι καταληκτικές προθεσμίες για ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Α΄ και Β΄ κατηγορίας θα αρχίσουν να «τρέχουν» από τις αρχές του Μαρτίου, οι εν λόγω φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τις αλλαγές στο φετινό Ε3 και κυρίως τις παγίδες του.

«Ξεσκονίζοντας» το φετινό Ε3 οι μοναδικές αλλαγές που παρατηρούνται αφορούν:

1.στον Πίνακα Ζ΄ όπου έχει προστεθεί ο κωδικός 592, που πρέπει να αναγραφούν οι αφορολόγητες εκπτώσεις από αναπτυξιακούς νόμους

2.στον Πίνακα ΙΕ΄ όπου υπάρχουν, πλέον και οι κωδικοί 617 και 691, στους οποίους οι τεχνικές και οικοδομικές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες, πλέον, να αναγράψουν τη διαφορά λογιστικών- τεκμαρτών κερδών.

Ο κωδικός «φωτιά» είναι, ωστόσο, ο 122 στον Πίνακα Ι΄, όπου και φέτος θα αναγραφούν οι δαπάνες, τα έξοδα και οι αποσβέσεις, απ’ όσους θελήσουν να «κλείσουν» τη χρήση τους με αυτοπεραίωση. Στον κωδικό αυτό συμπεριλαμβάνονται οι πραγματικές και όχι οι τεκμαρτές δαπάνες της επιχείρησης που αφορούν τη χρήση, όπως γενικά έξοδα διαχείρισης (μισθοί, εργοδοτικές εισφορές, ενοίκια, ασφάλιστρα, λογαριασμοί ΔΕΗ, ύδρευσης, σταθερής - κινητής τηλεφωνίας, μισθώσεις κινητών κ.λ.π.), δεδουλευμένοι τόκοι κάθε είδους πιστώσεων, δαπάνες επισκευής και συντήρησης επαγγελματικών εγκαταστάσεων, λοιπές επαγγελματικές δαπάνες. Η συμπλήρωση αυτού του κωδικού αποκτά φέτος ιδιαίτερη σημασία, αφού το υπουργείο Οικονομικών έχει προαναγγείλει ελέγχους, βάζοντας στο στόχαστρο όσους δηλώσουν «παραφουσκωμένες» δαπάνες σε σχέση με το αντικείμενο εργασίας αλλά και σε σύγκριση με τις παρελθούσες χρήσεις.

Στα… θετικά των φετινών δηλώσεων δεν μπορεί κανείς παρά να αναφέρει τη περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών, όπου για τις μεγάλες επιχειρήσεις διαμορφώνονται για τα περσινά κέρδη στο 29% και για τις μικρομεσαίες στο 22%. Όσον αφορά, δε, στους ελεύθερους επαγγελματίες, το αφορολόγητο παραμένει στα επίπεδα των 9.500 ευρώ.

Αυτοπεραίωση

Στον Πίνακα Ι που βρίσκεται στη τρίτη σελίδα του Ε3, οι υπόχρεοι μπορούν να δηλώσουν, λοιπόν, ακαθάριστα έσοδα και καθαρά κέρδη για περαίωση χωρίς έλεγχο, εφόσον με την εφαρμογή των κατά περίπτωση Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού Κέρδους το αποτέλεσμα υπολείπεται των δηλωθέντων. Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει ο Φορολογικός Νόμος, στις ευνοϊκές διατάξεις υπάγονται δηλώσεις επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελμα­τιών, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, με τηρηθέντα βιβλία οποιασδήποτε κατηγορίας του Κ.Β.Σ., που αφορούν δια­χειριστικές περιόδους με ύψος ακαθάριστων εσόδων βά­σει των βιβλίων και στοιχείων κατά τις ακόλουθες διακρί­σεις:

1.Επί επιχειρήσεων πώλησης εμπορευμάτων ή παρα­γωγής προϊόντων, μέχρι 300.000 ευρώ.

2.Επί επιχειρήσεων αμιγώς παροχής υπηρεσιών, μέ­χρι 150.000 ευρώ.

3.Επί μικτών επιχειρήσεων πώλησης εμπορευμάτων ή παραγωγής προϊόντων και παροχής υπηρεσιών, μέχρι 300.000 ευρώ για το σύνολο των δραστηριοτήτων και με την προϋπόθεση ότι τα ακαθάρι­στα έσοδα από τη δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών εί­ναι κατώτερα ή ίσα των 150.000 ευρώ.

4.Επί αμιγώς ελευθέρων επαγγελματιών, μέχρι 150.000 ευρώ.

5.Επί ελευθέρων επαγγελματιών με παράλληλη άσκη­ση εμπορικής δραστηριότητας πώλησης εμπορευμάτων ή παραγωγής προϊόντων ή και παροχής υπηρεσιών, μέχρι 300.000 ευρώ για το σύνολο των δραστηριοτήτων και με την προϋπόθεση ότι τα ακαθάρι­στα έσοδα-αμοιβές από την άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος πλέον των ακαθάριστων εσόδων από την τυχόν άσκηση εμπορικής δραστηριότητας παροχής υπη­ρεσιών είναι κατώτερα ή ίσα των 150.000 ευρώ. Το ίδιο όριο των 150.000 ευρώ αθροιστικά για το ελευθέριο επάγγελμα και την εμπορική δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών, ισχύει και σε περίπτωση παράλληλης άσκησης μόνο των δύο αυτών δραστηριοτήτων.

Αντιθέτως εξαιρούνται:

* Δηλώσεις που αφορούν διαχειριστικές περιόδους που βαρύνονται με παραβάσεις του Κ.Β.Σ.

* Δηλώσεις που δεν υποβάλλονται εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών ή υποβάλλονται ανακριβώς εντός των προθεσμιών αυτ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.