ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πως θα ρυθμίσετε τις οφειλές σας προς στο Δημόσιο

22:45 - 13 Φεβ 2007 | Ατομικά Συμφέροντα
Με προνομιακούς όρους μπορούν στο εξής οι οφειλέτες του δημοσίου να αποκτούν φορολογική ενημερότητα εντασσόμενοι στο ειδικό καθεστώς τακτοποίησης οφειλών που θεσμοθέτησε το υπουργείο Οικονομικών και ετέθη σε ισχύ από 1.1.2007.

Η επιμήκυνση του χρόνου τακτοποίησης των χρεών μέχρι και σε 48 δόσεις, η μείωση των προσαυξήσεων για όσους εντάσσονται για πρώτη φορά σε ρύθμιση, ο διπλασιασμός του ποσού της οφειλής για το οποίο δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα,αλλά και σημαντικές διευκολύνσεις για την τμηματική καταβολή των χρεών (φθηνότερα παράβολα, περιορισμός των περιπτώσεων κατάσχεσηςκ.λπ.), αποτελούν μερικές από τις βασικότερες αλλαγές που επέρχονται στο όλο σύστημα. Απώτερος στόχος η ένταξη στη ρύθμιση τόσο των «χρόνιων» οφειλετών που για οποιονδήποτε λόγο διέκοψαν την εξυπηρέτηση παλαιότερων δανείων τους αλλά και νέων που θα επιλέξουν να ενταχθούν εκμεταλλευόμενο το ευνοϊκότερο καθεστώς.

Τι αλλάζει

- Δεν θα βεβαιώνονται οφειλές μικρότερες των 30 ευρώ ανά οφειλέτη και στην περίπτωση που έχουν βεβαιωθεί τέτοια ποσά θα επιστρέφονται στον οφειλέτη.

- Αυξάνεται από τα 150 ευρώ σε 300 ευρώ το ποσό της οφειλής για το οποίο δεν θα λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά τον οφειλετών με ληξιπρόθεσμες οφειλές από την Εφορία.

 - Απαγορεύεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων σε βάρος οφειλετών του δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών είναι μέχρι 600 ευρώ το μήνα. Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει τα 600 ευρώ μηνιαίως επιτρέπεται η κατάσχεση μέχρι το 25% αυτών, όμως σε κάθε περίπτωση το ποσό που θα απομένει δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 600 ευρώ.

Διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής

- Μειώνεται σε 5 τοις χιλίοις το παράβολο που καταβάλλεται με την αίτηση για την εξέταση αιτήματος διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής. Έτσι, για οφειλή 1.000 ευρώ το παράβολο ορίζεται πλέον σε 5 ευρώ από 15 ευρώ που ίσχυε και για οφειλή 1.500 ευρώ σε 7,5 ευρώ από 15 ευρώ.

- Στη διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμης οφειλής περιλαμβάνονται υποχρεωτικά και όλες οι μη ληξιπρόθεσμες δόσεις της συγκεκριμένης οφειλής. Σε κάθε περίπτωση οι δόσεις της διευκόλυνσης δεν μπορεί να είναι περισσότερες των σαράντα οκτώ.

- Στη διευκόλυνση δεν συμπεριλαμβάνονται μη ληξιπρόθεσμες δόσεις από φόρους κληρονομιών - δωρεών - γονικών παροχών, αλλά μόνο οι ληξιπρόθεσμες δόσεις αυτών.

- Το ποσό της πρώτης δόσης κάθε διευκόλυνσης (πρώτης, δεύτερης ή επανεξέτασης) μπορεί να είναι αυξημένο σε σχέση με το ποσό των υπολοίπων δόσεων όταν υπάρχει αίτηση για χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας ή εφόσον ζητείται προκειμένου να ανασταλεί πρόγραμμα πλειστηριασμού, άλλο μέτρο είσπραξης, ποινική διαδικασία, κ.λπ.

- Τα ευεργετήματα (απαλλαγή από την πληρωμή του 30% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που επιβαρύνουν την οφειλή από την ημερομηνία χορήγησης της διευκόλυνσης και μετά) παρέχονται μόνο στην πρώτη διευκόλυνση. Παράλληλα προβλέπεται απαλλαγή από την πληρωμή του συνόλου των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής της τελευταίας δόσης της διευκόλυνσης εφόσον ο υπόχρεος συμμορφώνεται πλήρως.

- Κάθε οφειλέτης μπορεί να ζητά αύξηση του αριθμού των μηνιαίων δόσεων (μέχρι 48) από το αρμόδιο όργανο, αρκεί να υπάρχει διαρκής και αποδεδειγμένος λόγος οικονομικής αδυναμίας.

Απορίες

-Σε περίπτωση απώλειας νομοθετικής ρύθμισης, μπορεί να ενταχθεί κάποιος εκ νέου;

Η επανένταξη σε απολεσθείσα ρύθμιση είναι δυνατή μόνον εάν το προβλέπει η διάταξη του νόμου. Σε περίπτωση απώλειας της πρώτης διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής προβλέπεται δυνατότητα χορήγησης δύο ακόμη διευκολύνσεων.

- Σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας;

Το αποδεικτό φορολογικής ενημερότητας απαιτείται στις εξής περιπτώσεις:

α) Για την είσπραξη χρημάτων ή την εξόφληση τίτλων πληρωμής, για ποσά ύψους άνω των 1.500 ΕΥΡΩ.

β) Για τη σύναψη και ανανέωση συμβάσεων δανείων, πιστώσεων και χρηματοδοτήσεων γενικά με τις αναγνωρισμένες στην Ελλάδα τράπεζες και λοιπά πιστωτικά ιδρύματα, εφόσον χορηγούνται με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, εκτός από εκείνες που χορηγούνται για αποκατάσταση ζημιών που προέρχονται από έκτακτα γ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.