ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όλες οι αυξήσεις στο Δημόσιο μαζί με τα επιδόματα

22:01 - 21 Φεβ 2007 | Ατομικά Συμφέροντα
Οι αυστηρές συστάσεις της Ε.Ε. για περιορισμένες μισθολογικές αυξήσεις, σε συνδιασμό με τις περιορισμένες δυνατότητες του νέου προϋπολογισμού, εν όψει της εξόδου της χώρας μας από την επιτήρηση οδήγησαν την κυβέρνηση να ανακοινώσει εισοδηματικές αυξήσεις οριακά υψηλότερες του πληθωρισμού και συγκεκριμένα της τάξης του 3,5% για τους δημοσίους υπαλλήλους και 4% για τους συνταξιούχους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αθροίζοντας όλες τις επιμέρους αυξήσεις μέσω των επιδομάτων, το υπουργείο Οικονομίας σημειώνει ότι η μεσοσταθμική αύξηση των αποδοχών στους μισθούς θα είναι εφέτος 4% και στις συντάξεις 7,5%, καθώς στο 23% περίπου ανέρχονται οι αυξήσεις επί των συντάξεων του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ.

Πώς διαμορφώνονται οι μισθοί

Οι αυξήσεις της εισοδηματικής πολιτικής όπως τις ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομίας έχουν ως εξής:

- Ο βασικός μισθός των λειτουργών και υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και λοιπών ΝΠΔΔ, καθώς και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας αυξάνεται κατά 3,5%. Επιπλέον του ποσοστού αυτού οι αποδοχές αυξάνονται κατά περίπου 1,1% και λόγω της ωρίμανσης (δηλαδή, αλλαγής μισθολογικού κλιμακίου, μισθολογικές προαγωγές, κ.λπ.).

- Οι συντάξεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο, καθώς και από τους ασφαλιστικούς φορείς που ακολουθούν το ίδιο με το Δημόσιο συνταξιοδοτικό καθεστώς, αυξάνονται κατά 4%.

Εισαγωγικός μισθός

Ο μηνιαίος μισθός που αντιστοιχεί στον εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο της κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) διαμορφώνεται στα651 ευρώ από 629 που είχε καθοριστεί την 1η - 1 - 2006, στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΔΕ) στα 762 ευρώ από 736 ευρώ πέρυσι, στην Τεχνολογική Εκπαίδευση (ΤΕ) στα853 ευρώ έναντι 824 ευρώ πέρυσι και στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση (ΠΕ) 892 ευρώ έναντι 862 ευρώ πέρυσι. Οι αυξήσεις αυτές αντιστοιχούν σε ποσοστό της τάξεως του 3,5%.

Με βάση τα παραπάνω, οι αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων θα κυμαίνονται από 22 έως 39 ευρώ για την κατηγορία ΥΕ, από 26 έως 46 ευρώ για την κατηγορία Δ.Ε., από 29 έως 52 ευρώ για την κατηγορία ΤΕ και από 30 έως 53 ευρώ για την κατηγορία ΠΕ.

Επιπλέον σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους χορηγείται κάθε μήνα και το κίνητρο απόδοσης ως προσθήκη στον βασικό μισθό. Ανέρχεται σε 86 ευρώ για τους υπαλλήλους της κατηγορίας ΥΕ, σε 96 ευρώ για τους υπαλλήλους της κατηγορίας ΔΕ, σε 135 ευρώ για τους υπαλλήλους της κατηγορίας ΤΕ και 150 ευρώ για τους υπαλλήλους της κατηγορίας ΠΕ.

Επιδόματα

Παράλληλα, όμως, με τις αυξήσεις αυτές, η κυβέρνηση αποφάσισε την ενίσχυση του εισοδήματος μεγάλης μερίδας υπαλλήλων, μέσω της αύξησης ορισμένων θεσμοθετημένων επιδομάτων ή με τη χορήγηση νέου επιδόματος, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας τους. Συγκεκριμένα:

- Στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χορηγούνται εφέτος οι δύο πρώτες δόσεις του νέου επιδόματος διδακτικής προετοιμασίας (ύψους 105 ευρώ), ως εξής: Ποσό 17,5 ευρώ μηνιαίως για το πρώτο εξάμηνο και ποσό 35 ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο. Στη συνολική ετήσια αύξηση των αποδοχών των εκπαιδευτικών συνυπολογίζεται, επίσης, η αύξηση του επιδόματος εξωδιδακτικής απασχόλησης που αναπροσαρμόζεται με βάση τον πληθωρισμό του προηγούμενου έτους. Επομένως, συνολικά το 2007 οι αμοιβές των εκπαιδευτικών αυξάνονται στα ανώτερα μισθολογικά κλιμάκια κατά 4,6%, ενώ στα κατώτερα κλιμάκια η αύξηση υπερβαίνει το 5% (συνολικός αριθμός δικαιούχων εκπαιδευτικών περίπου 170.000).

- Στο νοσηλευτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων της χώρας καθώς και στο προσωπικό του ΕΚΑΒ, αυξάνεται το θεσμοθετημένο επίδομα «νοσοκομειακό και τροφής» κατά τον ίδιο τρόπο, με τον οποίο χορηγείται το επίδομα διδακτικής προετοιμασίας του εκπαιδευτικού προσωπικού. Δηλαδή, κατά 17,5 ευρώ μηνιαίως για το πρώτο εξάμηνο και κατά 35 ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο. Επομένως, η συνολική ετήσια αύξηση αποδοχών των υπαλλήλων αυτών για το τρέχον έτος κυμαίνεται από 4,2% στα ανώτερα μισθολογικά κλιμάκια έως 4,6% στα κατώτερα κλιμάκια (συνολικός αριθμός δικαιούχων υπαλλήλων περίπου 80.000).

- Επιπλέον, από τον Δεκέμβριο του 2006 το επίδομα ετοιμότητας του προσωπικού του ΕΚΑΒ έχει ήδη αυξηθεί, από 50 € σε 90 €. Επομένως, η συνολική ετήσια αύξηση των αποδοχών των υπαλλήλων της κατηγορίας αυτής για το 2007 κυμαίνεται από 6,4% στα ανώτερα μισθολογικά κλιμάκια έως 7,8% στα κατώτερα κλιμάκια (συνολικός αριθμός δικαιούχων περίπου 3.000).

- Στα στελέχη των<

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.