ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι νέες τιμές των ακινήτων- Ακριβότερες και φθηνότερες περιοχές σε Αττική

17:22 - 22 Φεβ 2007 | Ατομικά Συμφέροντα
«Φωτιά» στους φόρους μεταβίβασης, γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών ακόμη και της πρώτης κατοικίας, βάζουν οι νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες αυξάνονται έως και 86,67% από την 1η Μαρτίου. O πιο ακριβός δρόμος της Aθήνας παραμένει η Hρώδου Aττικού με ανώτερη τιμή 8.500 έναντι 6.300 ευρώ, όπου το ποσοστό αύξησης φθάνει στα 35%.

Οι νέες τιμές αναμένεται να επιβαρύνουν όχι μόνο τους φορολογούμενους που θα μεταβιβάσουν ακίνητα, αλλά και όλους τους ιδιοκτήτες, αφού θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο Tέλος Aκίνητης Περιουσίας.

Οι αυξήσεις στις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων για το σύνολο της χώρας είναι κατά μέσο όρο 16% και αποτελούν το δεύτερο στάδιο αναπροσαρμογής των τιμών που έχει αποφασίσει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στο πλαίσιο της εξίσωσης των αντικειμενικών με τις αγοραίες τιμές, δηλαδή αυτές με τις οποίες γίνονται σήμερα οι αγοραπωλησίες των ακινήτων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης θα ακολουθήσει μία ακόμη αναπροσαρμογή τιμών η οποία θα λάβει χώρα εντός του 2008.

Kορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε στο "R" ότι σε κάθε περίπτωση η προσέγγιση των αντικειμενικών αξιών με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς πρέπει να έχει ολοκληρωθεί αρχές του 2008 γιατί μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει ουσιαστική εφαρμογή του Φόρου Προστιθέμενης Aξίας στα νεόδμητα ακίνητα, ενώ επισημαίνει ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι ελληνική πρωτοτυπία, καθώς αντίστοιχο ή παραπλήσιο σύστημα υπολογισμού του φόρου δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα.

Νέες τιμές στα αγροτεμάχια

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός της αναθεώρησης των τιμών για τα εντός σχεδίου ακίνητα το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στην δημοσιότητα και τους πίνακες με τις νέες αντικειμενικές αξίες γης, δηλαδή τις τεκμαρτές τιμές με βάση τις οποίες προσδιορίζονται οι φορολογητέες αξίες για τα αγροτεμάχια, τους αγρούς και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου.

Για τα αγροτεμάχια οι μεσοσταθμικές αυξήσεις κυμαίνονται στο 37% ενώ για τα κτίσματα 36%. Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των αγροτεμαχίων εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1999 και από τότε - για οκτώ χρόνια - οι ισχύουσες τιμέςδεναναπροσαρμόσθηκαν.

Επίσης, οι αντικειμενικές τιμές για τα κτίσματα ακινήτων στις εκτός σχεδίου περιοχές παρέμεναν στα ίδια επίπεδα από την 1-1-2002.

Σύμφωνα με το υπουργείο κατά τον καθορισμό των αντικειμενικών τιμών των αγροτεμαχίων ελήφθησανυπόψη οι αλλαγές στις χρήσεις γης, λόγω της υλοποίησης νέων μεγάλων οδικών αξόνων, μέσων σταθερής τροχιάς και της λειτουργίας του εθνικού αερολιμένα στην περιοχή της Αττικής.

Επίσης, καθορίζονται περισσότερες τιμές ανά περιοχή αντί της μίας ενιαίας, ώστε να καλυφθούν ιδιομορφίες, όπως ιδιαίτερα υψηλές αγοραίες τιμές σε αναπτυγμένες παραθαλάσσιες τουριστικές και εμπορικές περιοχές ή χαμηλές τιμές σε περιοχές με σημαντικούς περιορισμούς χρήσεων, όπως σε ζώνες περιβαλλοντικής προστασίας ή αρχαιολογικών δεσμεύσεων.

Αύξηση αφορολογήτων ορίων  για πρώτη κατοικία - δωρεές - κληρονομιές - γονικές παροχές

Οι αυξήσεις των τιμών στα εντός και εκτός σχεδίου ακίνητα θα ισχύσουν από την 1η Μαρτίου. Oι φορολογούμενοι που θα έχουν πληρώσει στην εφορία τον φόρο μεταβίβασης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2007 αλλά δεν έχουν προλάβει να υπογράψουν συμβόλαιο, θα έχουν προθεσμία δύο μηνών για να το πράξουν.

Μαζί με τις νέες τιμές το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε και την αύξηση κατά 20% των αφορολογήτων ορίων για την αγορά πρώτης κατοικίας. Αυτά διαμορφώνονται στα 90.000 ευρώ για τον άγαμο, σε 138.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 27.600 ευρώ για κάθε ένα από τα πρώτα δύο τέκνα και κατά 42.000 για κάθε ένα παιδί από το τρίτο και μετά.

Παράλληλα από 20% έως και 33% αναπροσαρμόζονται και οι κλίμακες υπολογισμού του φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, χωρίς ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών να δώσει στην δημοσιότητα τις νέες κλίμακες για τον υπολογισμό του φόρου κληρονομικών, αγοράς πρώτης κατοικίας κλπ, κάτι που προτίθεται να κάνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε ότι αφορά στον Φόρο Mεγάλης Aκίνητης Περιουσίας (ΦMAΠ) που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος περίπου 70.000 μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεις όπως διευκρίνισε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Α. Μπέζας, ο υπολογισμός θα γίνει με τις

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.