ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο "μάτι" της Εφορίας οι βουτιές στην πισίνα !

19:48 - 15 Μαρ 2007 | Ατομικά Συμφέροντα
Σε καθεστώς ΦΠΑ εντάσσονται οι πισίνες, οι ταράτσες, τα γκαράζ αλλά και γενικά όλοι οι υπαίθριοι χώροι που αποτελούν περιπτώσεις πώλησης χρήσης από τους εργολάβους οικοδομών. Εξαιρείται από τον ΦΠΑ η πρώτη κατοικία αλλά και οι κοινόχρηστοι χώροι που την συνοδεύουν.

Αυτό διευκρινίζει σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, η οποία έρχεται να ερμηνεύσει ανάλογες διατάξεις του νόμου περί επιβολής ΦΠΑ (19%) στις νεόδμητες οικοδομές (από 1-1-2006) μετά τους διαφορετικούς χειρισμούς που διαπιστώθηκαν από εφορία σε εφορία για το εν λόγω θέμα.

Συγκεκριμένα στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την δημοσίευση του νόμου για το καθεστώς επιβολής ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα (δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη για το θέμα αυτό) αυτό που παρατηρήθηκε ήταν ότι αρκετές Εφορίες υπέβαλαν σε καθεστώς φόρου μεταβίβασης όλους τους υπαίθριους χώρους, αντί ΦΠΑ που όριζε εν συνεχεία ο νόμος.

Το υπουργείο Οικονομικών με την σημερινή του εγκύκλιο που αποστέλλει στις Εφορίες, επισημαίνει ότι ορθώςυπεβλήθη αυτή τη φορολογία, συνεπώς δεν αναζητείται ΦΠΑ ούτε και επιστρέφεται ο Φόρος μεταβίβασης ακινήτου στους υπόχρεους.

Επιπλέον όμως επισημαίνει ότι εφεξής η παραχώρηση δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης κοινόκτητου χώρου υπέρ ακινήτου του οποίου η παράδοση υπάγεται σε ΦΠΑ θα αποτελεί και αυτή αντικείμενο του ΦΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών σε καθεστώς ΦΠΑ εντάσσονται η αποκλειστική χρήση ανοιχτής θέσης στάθμευσης στην πυλωτή, η αποκλειστική χρήση πισίνας, ταράτσας, κήπου κ.λ.π.

Παραδείγματα

1. Εργολάβος κατασκευαστής πωλεί διαμέρισμα που υπάγεται σε ΦΠΑ και υπέρ αυτού έχει παραχωρηθεί δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης θέσης στάθμευσης στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου. Η παραχώρηση της αποκλειστικής χρήσης θέσης στάθμευσης στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου θα υπαχθεί και αυτή σε ΦΠΑ.

2. Εργολάβος κατασκευαστής πωλεί διαμέρισμα σε δικαιούχο απαλλαγής Α΄ κατοικίας και υπέρ του διαμερίσματος αυτού έχει παραχωρηθεί δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης θέσης στάθμευσης στην πυλωτή της πολυκατοικίας. Η παραχώρηση της αποκλειστικής χρήσης θέσης στάθμευσης στην πυλωτή υπάγεται και αυτή στη Φορολογία Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ).


Μ. Χριστοδούλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.