ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Γρίφος» για 193.876 φορολογούμενους οι δηλώσεις

14:49 - 19 Μαρ 2007 | Ατομικά Συμφέροντα
«Σκούρα» τα βρήκαν και πέρυσι οι φορολογούμενοι με την συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων αφού 193.876 υπόχρεοι εμφανίστηκαν για μία ακόμη φορά να την «πατάνε» στα συνήθη λάθη.

Τόκοι στεγαστικών δανείων, αναλογούντες και παρακρατηθέντες φόροι αλλά και η μη σωστή αναγραφή των κωδικών που σχετίζονται με τα ακίνητα του υπόχρεου (επιφάνεια κύριας κατοικίας, δευτερεύουσα εξοχική) αποτέλεσαν και το 2006 τις μεγαλύτερες «παγίδες» για τους φορολογούμενους κατά την συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.

Πρόκειται για λάθη τα οποία είχαν σαν αποτέλεσμα να καθυστερεί η εκκαθάριση των δηλώσεων, με αποτέλεσμα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να προχωρήσει στην σύνταξη ενός αναλυτικού φορολογικού οδηγού, ενημερώνοντας τους υπόχρεους για τα «προβληματικά» σημεία που εντοπίστηκαν πέρυσι σε μιαπροσπάθεια αποφυγής αυτών των λαθών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συχνή εμφάνιση λαθών στις φορολογικές δηλώσεις, που μπορεί να γίνεται είτε από άγνοια του υπόχρεου είτε από δόλο (με στόχο τη μείωση του τελικού φόρου), ανησυχεί τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών κάνοντας έτσι λόγο για μη επαρκή πληροφόρηση των υπόχρεων.

Αν και οι ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων έχουν ξεκινήσει ήδη να «τρέχουν» για τους φορολογούμενους (ελεύθερους επαγγελματίες) εντούτοις το υπουργείο Οικονομικών, μέσω του οδηγού που εξέδωσε συνιστά την προσοχή των υπόχρεων στα εξής παρακάτω σημεία, δίνοντας παράλληλα διευκρινήσεις για την σωστή αναγραφή τους.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων το 2006:

* 16.722 δηλώσεις εμφάνισαν προβλήματα εγγραφής στοιχείων πρώην συζύγων. Ο σύζυγος σε διάσταση διαγράφει τα στοιχεία πρώην συζύγου. Και η σύζυγος στη δική της δήλωση αναγράφει μόνο δικά της στοιχεία στις ενδείξεις «του υπόχρεου». Της υποβολής ξεχωριστής δήλωσης πρέπει να προηγηθεί η υποβολή δήλωσης διακοπής στο Μητρώο της εφορίας.

* 10.172 περσινές δηλώσεις εμφάνισαν προβλήματα ως προς τα στοιχεία του εκπροσώπου, του οποίου στοιχεία εγγράφονται προαιρετικά. Είναι όμως υποχρεωτικά για κατοίκους εξωτερικού. Η αναγραφή στοιχείων εκπροσώπου προϋποθέτει την υποβολή δήλωσης σχέσεων φορολογούμενου με τα στοιχεία του εκπροσώπου στο Μητρώο.

* 6.296 δηλώσεις δεν συνοδεύονταν από το Ειδικό Ενημερωτικό Δελτίο, το οποίο συνυποβάλλουν υποχρεωτικά τα πληρώματα πλοίων και οι ιπτάμενοι.

* 6.089 δηλώσεων δεν προηγήθηκε η υποβολή δήλωσης σχέσεων στο Μητρώο της εφορίας από τους κληρονόμους του.

* 10.922 δηλώσεις δεν εμφάνισαν επιφάνεια κύριων χώρων κύριας ή δευτερεύουσας κατοικίας, αν και έχουν αναγραφεί άλλα στοιχεία, όπως ποσοστό συνιδιοκτησίας και μήνας.

* 19.686 δηλώσεις δεν εμφανίζουν τιμή ζώνης και έτος έκδοσης οικοδομικής άδειας παρ' ότι η επιφάνεια της κύριας κατοικίας είναι μεγαλύτερη του αφορολόγητου ορίου.

* 31.534 δηλώσεις δεν αναγράφουν τιμές ζώνης και έτος έκδοσης οικοδομικής άδειας, αν και οι επιφάνειες των δευτερευουσών κατοικιών είναι μεγαλύτερες του αφορολόγητου ορίου.

* 15.501 δηλώσεις, αν και εμφανίζουν τόκους στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, εν τούτοις δεν έχουν συμπληρωθεί τα ποσά αυτά και στον πίνακα 7 (κωδικοί 727-728) της τεκμαρτής δαπάνης διαβίωσης.

* 29.305 δηλώσεις, αν και εμφανίζουν τόκους στεγαστικών δανείων που συνήφθησαν από 1.1.2003 και μετά, εν τούτοις δεν αναγράφουν τα συνολικά ποσά των δανείων.

* 12.836 δηλώσεις εμφανίζουν φόρους (προκαταβληθέντες ή παρακρατηθέντες) χωρίς όμως να δηλώνονται εισοδήματα.

* 23.596 δηλώσεις δεν παρουσιάζουν σωστή σχέση μεταξύ αναλογούντος και παρακρατηθέντος φόρου. Η διαφορά μεταξύ τους δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1,5%.

* 11.217 δηλώσεις εμφανίζουν φόρους από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα πάνω από το 20% των αντίστοιχων εισοδημάτων.

Μ. Χριστοδούλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.