ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς θα γλιτώσουν το φόρο οι επιχειρήσεις

10:11 - 27 Μαρ 2007 | Ατομικά Συμφέροντα
Με νέες κατηγορίες δαπανών «εμπλουτίζει» το υπουργείο Οικονομικών την λίστα με τις επαγγελματικές δαπάνες και τις οποίες θα αναγνωρίζει ως εκπιπτόμενες πλέον η εφορία από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων.

Πρόκειται για δαπάνες, οι οποίες μέχρι σήμερα βρίσκονταν κυριολεκτικά στον «αέρα», καθώς η αναγνώρισή τους εναπόκειτο στην καλή διάθεση των φορολογικών αρχών χωρίς κανένα αντικειμενικό κριτήριο. Ακριβώς για το λόγο αυτό πολλές επιχειρήσειςείχαν προσφύγει από την περασμένη άνοιξηστην αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών ζητώντας την αναγνώρισή τους ως επαγγελματικές.

Η Επιτροπή, στην οποία πρόεδρος είναι ο καθ. κ. Ν. Τάτσος, ικανοποίησε το αίτημα αυτό με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να θεωρούνται πλέον εκπεστέες από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Μάλιστα, για την αναγνώρισή τους λήφθηκαν υπόψη, πέραν των άλλων, και οι σχετικές αποφάσεις που έχουν προκύψει μέσα από διοικητικές λύσεις και τη δικαστηριακή νομολογία.

Στην απόφαση με την επικαιροποιημένη λίστα των δαπανών την οποία έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται ρητά ότι η αναγνώριση της έκπτωσης των δαπανών που περιλαμβάνεται στο παράρτημα αυτό από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών είναι δεσμευτική για τις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, προκειμένου να κατοχυρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο ελεγκτές και ελεγχόμενοι και να περιορισθούν τα περιθώρια υποκειμενικών κρίσεων, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών «φρεσκάρισαν» και την δεύτερη λίστα δηλαδή με τις δαπάνες εκείνες που δεν θα αναγνωρίζονται από τις ελεγκτικές υπηρεσίες ακόμα κι αν αυτές δικαιολογούνται από τη φύση του επαγγέλματος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών οι νέες κατηγορίες δαπανών που θα αναγνωρίζει η Εφορία είναι οι εξής:

ΓΕΝΙΚΑ ΕΞΟΔΑ

Ασφάλιστρα

Τα ασφάλιστρα που καταβάλλει η επιχείρηση σε ασφαλιστική εταιρεία για την καταβολή αποζημίωσης σε πελάτες, λόγω ενδεχόμενης βλάβης τους, οποιασδήποτε μορφής,από τη χρήση προϊόντων της επιχείρησης.

Διάφορες περιπτώσεις δαπανών

1. Οι διατακτικές μέχρι έξι(6) ευρώ ανά εργαζόμενο, που προβλέπονται από την αριθ.1017618/10261/Β0012/ΠΟΛ.1028/17.2.2006 (ΦΕΚ-B 252) Απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και αφορούν στην χορήγηση τροφής κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας, μπορούν να καλύπτονται και με την αγορά άλλων συναφών προϊόντων (π.χ. γάλα, νερό, αναψυκτικά).

2. Δαπάνες με τις οποίες επιβαρύνεται εταιρεία πώλησης χημικών προϊόντων για την αγορά χημικών αναλωσίμων (αντιδραστήριων, δοκιμαστικών σωλήνων κ.λ.π.), που τα χρησιμοποιεί για τον έλεγχοτης σωστής λειτουργίας των πωλουμένων προϊόντων ή εμπορευμάτων της.

3. Οι δαπάνες που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις σε Εμπορικά Επιμελητήρια για την έκδοση πιστοποιητικών προέλευσης εισαγωγών, προορισμού εξαγωγών, θεώρησης ξενόγλωσσωντιμολογίων εισαγωγών ή εξαγωγών και επίσημης μετάφρασής τους.

4. Οι δαπάνες που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις Ραδιοτηλεοπτικών Μέσωνγια μετρήσεις ακροαματικότητας και δημοσκοπήσεις των προγραμμάτων που προβάλλουν ή εκπέμπουν.

5. Οι δαπάνες διοργάνωσης εκθέσεων για την προβολή προϊόντων επιχείρησης εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα τους, ανεξάρτητα από την περιοχή που πραγματοποιούνται αυτές.

6. Οι δαπάνες διοργάνωσης συνεδρίων, ανεξάρτητα από την περιοχή που πραγματοποιούνται αναγνωρίζονται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων.

7. Οι δαπάνες μελετών και ερευνών, για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε περίπτωση απορρίψεως της αιτήσεως για τη χορήγηση των τελικών αδειών. Οι δαπάνες αυτές εκπίπτουν στη χρήσηεντός της οποίας απορρίπτεται η αίτηση για τη χορήγηση των τελικών αδειών από τις αρμόδιες αρχές.

8. Οι δαπάνες και τα συναφή έξοδα των επιχειρήσεων για την απόκτηση άδειας σχετικής με την εκπομπή αερίων θερμοκηπίου, έτσι ώστε αυτές να λειτουργούν σύμφωνα με τους ισχύοντες περιορισμούς εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου στο πλαίσιο της 2003/87/ΕΚ οδηγίας της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης που ενσωματώθηκε στην Ελληνική νομοθεσίαμε την Η.Π.54409/2632 (ΦΕΚ 1931/27.12.2004) κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Χωροταξίας κα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.